Hoe ziet het aankoopproces bij Marktlink eruit?

Hoe ziet het aankoopproces bij Marktlink eruit?

Je wilt een onderneming overnemen, maar hoe gaat dat in zijn werk? Dit zijn de stappen die Martklink altijd doorloopt bij de aankoopbegeleiding naar een succesvolle bedrijfsovername. 

Kennismaking

In eerste instantie is er een kennismaking waarbij de plannen en wensen van jou worden behandeld. Wat zijn je beweegredenen, hoe zie je het voor je, hoe gaan we verkopers en matches vinden. Wat zijn je financieringsmogelijkheden op basis van het kapitaal wat je in kunt brengen? Pas als dit allemaal helder is kunnen we starten. 

Zoekprofiel

Als eerste echte stap wordt er een zorgvuldig zoekprofiel ogesteld van het over te nemen bedrijf. Zo helder en concreet mogelijk, waarbij het target wordt beschreven. In welke branche of sector is het bedrijf actief, wat is de grootte van het bedrijf uitgedrukt in omzet of aantal medewerkers. In wat voor fase is het bedrijf? Vervolgens kan de overnamemarkt worden betreden. 

 

Kandidaten

Op basis van het eerder gemaakte zoekprofiel wordt een longlist gemaakt met verkopers die in potentie een match kunnen zijn. Deze longlist wordt vervolgens in samenwerking met jou teruggebracht naar een shortlist. Vervolgens gaat het dealteam de verkennende gesprekken aan met alle partijen op deze shortlist en wordt gekeken met welke partijen de volgende stap gezet kan worden.

Bedrijfsanalyse

Deze volgende stap bestaat uit het verkrijgen van informatie van deze partijen waarmee een analyse uitgevoerd kan worden. Ons team analyseert de financiële cijfers en doet een gedegen marktanayse. Daarnaast wordt een indicatie waardebepaling van het bedrijf vastgesteld. Wanneer er dan nog interesse is vanuit jouw kant dan wordt een bieding gedaan. 

Intentieovereenkomst

Wanneer de verkopende partij de bieding accepteert en er is een klik dan breekt er een exclusieve fase aan. Er wordt een intentieverklaring opgezet door een juridisch team. Dit is een tussentijdse koopovereenkomst met bindende en niet bindende afspraken rondom de bedrijfsovername. 

Due diligence

Vervolgens wordt het tijd voor een boekenonderzoek (due diligence) waarbij een heel team aan specialisten aan werkt. Alle eerder verstrekte informatie wordt grondig onderzocht, om te controlerren of dit naar waarheid is verstrekt. 

Financieringsaanvraag

Na het boekenonderzoek is het tijd om de financiering rond te kijgen. Daarvoorr worden diverse offertes bij banken/investeerders en/of andere financieringverstrekkers gedaan. De beste voorwaarden worden hier door ons uitonderhandeld. 

Closing

Als laatste worden alle werkzaamheden gefinaliseerd en wordt er door de juristen koopcontracten opgesteld en ondertekend door beide partijen. De contracten worden naar de notaris gebracht waar de bedrijfsovername wordt bezegeld. De aandelen worden aan jou overgedragen en ben je eigenaar van het bedrijf.