15 november 2022, Robert Claassen, Claassen, Moolenbeek & Partners
Het starten of overnemen van een onderneming was destijds een belangrijke keuze: het begin van het ondernemerschap. Dit heeft ongetwijfeld geleid tot mooie kansen en een succesvol bedrijf.
Maar nu is het moment daar, je wilt het rustiger aan gaan doen en je bedrijf verkopen. Afstand nemen van de onderneming is wederom zo’n belangrijke keuze.
Je krijgt veel vragen die je moet beantwoorden. Aan wie kan de onderneming verkocht (of overgedragen) worden? Is mijn bedrijf daar eigenlijk wel klaar voor? Met andere woorden: is mijn bedrijf verkoopklaar? Wat houdt verkoopklaar dan in? In dit artikel zetten we verder uiteen wat er bij komt kijken om een onderneming verkoopklaar te maken.
Eigenlijk is een onderneming zelden verkoopklaar. Altijd zijn er verbeteringen door te voeren die een verdere groei kunnen realiseren. Één van de eerste vragen die ondernemers vaak stellen tijdens de eerste kennismaking is, is mijn onderneming wel verkoopklaar?
Om te bepalen of een onderneming verkoopklaar is, moet jij als ondernemer antwoord geven op de vraag: ben je er klaar voor om de onderneming te verkopen? Dit is een lastig besluit en een bewustwordingsproces waar wij met jou als ondernemer bij stilstaan.
Daarna komt de vraag: maar wat is mijn onderneming dan waard? Is dat bedrag voldoende om de persoonlijke wensen, na de verkoop van de onderneming, te realiseren. Als de bedrijfswaarde lager is dan je verwacht en de opbrengst daarmee niet voldoende is voor de jaren na de verkoop, dan kan je je afvragen of de onderneming verkoopklaar is. Immers gaat het dan mogelijk niet voldoende opleveren voor de jaren na verkoop.
Cruciaal is dat het huis op orde is op het moment dat het verkooptraject wordt ingezet. Kortom, zo goed mogelijk verkoopklaar maken van de onderneming. Hieronder een aantal zaken waaraan gedacht moet worden:
In tijden van personeelskrapte denken ondernemers erover om (talentvolle) medewerkers en managers te belonen met aandelen. Maar is dat wel zo verstandig?
Voor iedere ondernemer is het goed om zaken op orde te hebben. Want als die koper komt, zorg dan dat je er klaar voor bent.
Onderschat de impact van een bedrijfsverkoop op medewerkers niet. Denk in een vroeg stadium na over de communicatie met personeel.