Activa/passiva-transactie: zo werkt het

Een activa/passiva-transactie is één van de twee manieren om een bedrijfsovername te doorlopen. Lees alles over dit proces op Brookz.
header image

12 maart 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Een activa/passiva-transactie is één van de twee manieren om een bedrijfsovername te doorlopen.

Kortgezegd wil of kun je als ondernemer het KvK-nummer niet overnemen, maar neem je wel alles over wat op de balans staat. We doelen dan op alle bezittingen en lopende overeenkomsten, zodat je dit bedrijf kunt voortzetten onder een andere inschrijving. Het alternatief is een aandelentransactie. 

Wat is een activa/passiva-transactie?

Hierboven hebben we het al enigszins besproken, maar er valt nog meer te vertellen over deze zakelijke transactie. Alle vermogensbestanddelen worden overgedragen aan de verkopende partij, waardoor er belangrijke fiscale, juridische en bedrijfseconomische factoren van invloed zijn. Maar wat zijn nu exact activa en wat zijn de passiva?

Activa

Dat de activa, evenals de passiva, op de balans staan, zegt veel ondernemers nog niet zoveel. Het is toch voornamelijk een klus voor de accountant, maar een concreet beeld van de eigendommen hebben, kan je nooit tegenwerken. Dit zijn de activa (eigendommen), die van invloed zijn op de activa/passiva-transactie:

  • Debiteuren
  • Gebouwen
  • Voorraden
  • Machines
  • Inventaris
  • Andere waardevolle eigendommen.

Passiva

De passiva op de balans geven vooral weer hoe bovenstaande eigendommen zijn gefinancierd. Dit is ook direct de verklaring voor waarom dit boekhoudkundig document ‘balans’ heet, want de passiva zijn gelijk aan de waarde van de activa. De passiva kun je als volgt herkennen op de balans:

  • Eigen vermogen
  • Crediteuren
  • Kort vreemd vermogen
  • Lang vreemd vermogen
  • Eventuele reserveringen.

Overname van lopende contracten

Bij een bedrijfsovername zijn er veel aandachtspunten en al met al is het best een fikse klus. daarom is het altijd raadzaam om de juiste adviseurs in te schakelen. Om te beginnen is de overnameovereenkomst een belangrijk topic, aangezien hierin nauwkeurig vastgelegd dient te worden wat er wordt overgedragen tijdens de bedrijfsovername. 

Onderdeel van dit proces zijn ook de lopende contracten, die je vaak niet tussentijds kunt stopzetten. Bij een activa/passiva-transactie gaan bijvoorbeeld inkoop- of arbeidscontracten in bestaande vorm over naar de koper. In het geval van personeel is het belangrijk dat er niets verandert, tenzij de situatie van de werknemers beter wordt.

Andersom kunnen betrokken partijen de overeenkomst vaak wel beëindigen, wanneer het KvK-nummer verandert. Dit kan nogal eens nadelig uitpakken voor de koper, aangezien personeel, klanten en leveranciers essentieel zijn voor het succes van jouw onderneming. 

Voor- en nadelen van de activa/passiva-transactie

Voordelen

  • Eenduidige overeenkomst van de aan- en verkoop, de koper kan kieskeurig zijn in de overname van bepaalde zaken. Dit noemen we ook wel cherry picking;

  • Claims en andere achterstallige afspraken komen niet voor rekening van de koper, dus van lijken in de kast is geen sprake;

  • Veel aandacht voor verzameling van unieke klantdata of onderscheidend vermogen;

  • Voordeel voor de koper is het afschrijvingscomponent.

Nadelen

  • Er is een uiterst nauwkeurige omschrijving van alle activa en passiva benodigd, om conflicten te voorkomen;

  • Afhankelijkheid van geldende afspraken met leveranciers en/of afnemers.

Voor eenmanszaken is een activa/passiva-transactie de enige mogelijkheid om de onderneming te verkopen, maar ook voor andere rechtsvormen is het absoluut een aantrekkelijke vorm van realiseren van een overname. Met name als je als koper slechts een deel van de activa wilt verkopen, dan is dit een ideale manier om een bedrijfsoverdracht te realiseren. 


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Gerelateerde artikelen

De beste verkoopstrategie voor jouw ideale koper

Waar vind je kopers die passen bij jouw wensen en bedrijf? Hier zijn verschillende strategieën voor.

lees meer >

Goed voorbereid een verkoopproces ingaan is vaak van onderschatte waarde

Een goede voorbereiding stelt ons in staat om met vertrouwen de LOI-onderhandelingen in te gaan en het bevordert het vervolg van het proces.

lees meer >

Voorbereiden op bedrijfsverkoop: begin alvast zelf

Zorg ervoor dat het je niet overvalt als er ineens een koper aan de deur klopt en wacht ook niet tot een verkoop noodzakelijk wordt.

lees meer >