Activa-passivatransactie

Een activa-passivatransactie is één van de twee manieren om een bedrijfsovername te doorlopen. Lees alles over dit proces op Brookz.

23 september 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Een activa-passivatransactie is één van de twee manieren om een bedrijfsovername te doorlopen. Kortgezegd wil of kun je als ondernemer het KvK-nummer niet overnemen, maar neem je wel alles over wat op de balans staat. We doelen dan op alle bezittingen en lopende overeenkomsten, zodat je dit bedrijf kunt voortzetten onder een andere inschrijving. Het alternatief is een aandelentransactie, waarover je in dit artikel meer leest. 

Wat is een activa-passivatransactie?

Hierboven hebben we het al enigszins besproken, maar er valt nog meer te vertellen over deze zakelijke transactie. Alle vermogensbestanddelen worden overgedragen aan de verkopende partij, waardoor er belangrijke fiscale, juridische en bedrijfseconomische factoren van invloed zijn. Maar wat zijn nu exact activa en wat zijn de passiva?

Activa

Dat de activa, evenals de passiva, op de balans staan, zegt veel ondernemers nog niet zoveel. Het is toch voornamelijk een klus voor de accountant, maar een concreet beeld van de eigendommen hebben, kan je nooit tegenwerken. Dit zijn de activa (eigendommen), die van invloed zijn op de activa-passivatransactie:

 • Debiteuren

 • Gebouwen

 • Voorraden

 • Machines

 • Inventaris

 • Andere waardevolle eigendommen.

Passiva

De passiva op de balans geven vooral weer hoe bovenstaande eigendommen zijn gefinancierd. Dit is ook direct de verklaring voor waarom dit boekhoudkundig document ‘balans’ heet, want de passiva zijn gelijk aan de waarde van de activa. De passiva kun je als volgt herkennen op de balans:

 • Eigen vermogen

 • Crediteuren

 • Kort vreemd vermogen

 • Lang vreemd vermogen

 • Eventuele reserveringen

Overname van lopende contracten

Bij een bedrijfsovername zijn er veel aandachtspunten en al met al is het best een fikse klus. daarom is het altijd raadzaam om de juiste adviseurs in te schakelen. Om te beginnen is de overnameovereenkomst een belangrijk topic, aangezien hierin nauwkeurig vastgelegd dient te worden wat er wordt overgedragen tijdens de bedrijfsovername. 

Onderdeel van dit proces zijn ook de lopende contracten, die je vaak niet tussentijds kunt stopzetten. Bij een activa-passivatransactie gaan bijvoorbeeld inkoop- of arbeidscontracten in bestaande vorm over naar de koper. In het geval van personeel is het belangrijk dat er niets verandert, tenzij de situatie van de werknemers beter wordt. Andersom kunnen betrokken partijen de overeenkomst vaak wel beëindigen, wanneer het KvK-nummer verandert. Dit kan nogal eens nadelig uitpakken voor de koper, aangezien personeel, klanten en leveranciers essentieel zijn voor het succes van jouw onderneming. 

Voor- en nadelen van de activa-passivatransactie

Voordelen

 • Eenduidige overeenkomst van de aan- en verkoop, de koper kan kieskeurig zijn in de overname van bepaalde zaken. Dit noemen we ook wel cherry picking;

 • Claims en andere achterstallige afspraken komen niet voor rekening van de koper, dus van lijken in de kast is geen sprake;

 • Veel aandacht voor verzameling van unieke klantdata of onderscheidend vermogen;

 • Voordeel voor de koper is het afschrijvingscomponent.

Nadelen

 • Er is een uiterst nauwkeurige omschrijving van alle activa en passiva benodigd, om conflicten te voorkomen;

 • Afhankelijkheid van geldende afspraken met leveranciers en/of afnemers.

Voor eenmanszaken is een activa-passivatransactie de enige mogelijkheid om de onderneming te verkopen, maar ook voor andere rechtsvormen is het absoluut een aantrekkelijke vorm van realiseren van een overname. Met name als je als koper slechts een deel van de activa wilt verkopen, dan is dit een ideale manier om een bedrijfsoverdracht te realiseren. 


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Als de vorm niet goed is, krijg je de inhoud niet verkocht!

Tijdens een verkooptraject vindt er allerlei informatie-uitwisseling plaats tussen de verschillende stakeholders in het proces.

 

lees meer >

De verkoop van Flinders door Geert-Jan Smits

Geert-Jan Smits verkocht online woonwinkel Flinders aan een Deens bedrijf. 'In plaats een pitchdeck te sturen, ging ik eerst langs om een kop koffie te drinken.'

lees meer >

De verkoop van Create2Fit door Tom Coronel

Als ondernemer had de verkoop van Create2Fit de droomexit van Tom Coronel moeten worden, maar dat liep even anders.

lees meer >