Horeca of leisure onderneming?

Op enig moment komt het aan bod  bij een horeca of leisure onderneming: moeten we uitbreiden, overnemen of verkopen? Lees dit blogartikel op Brookz
header image

19 juni 2019, Silvano Cergnul, Koenen en Co

Op enig moment in de levenscyclus van een horeca of leisure onderneming komt het onderwerp vanzelf een keer aan bod: moeten we uitbreiden, overnemen of de onderneming verkopen? En waar moet je dan allemaal rekening mee houden?

#1 Schaalvergroting, ketenvorming en professionalisering

Schaalvergroting binnen de horeca en leisure sector is al een aantal jaar merkbaar en het is de verwachting dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten. Regelmatig blijkt dat het overnemen van andere ondernemingen, het openen van een extra locatie of het uitbreiden van de reeds bestaande locatie een geslaagde methode is om een onderneming future proof te maken.

Mogelijke synergiën zijn namelijk optimalisatie van de onderneming door het delen van kennis en specialisatie van het management, het combineren en delen van personeelskrachten en risicospreiding voor de ondernemer.

#2 Overname, meer dan alleen prijs?

Naast het zakelijke karakter heeft een bedrijfsovername ook een niet te onderschatten emotionele kant. Tijdig starten met de voorbereidingen van een verkooptraject is daarom erg belangrijk. Zorg ervoor dat een onpartijdig onderzoek naar de economische waarde van het overnameobject altijd deel uitmaakt van het koop- of verkoopproces.

Deze waardebepaling biedt namelijk een goed uitgangspunt bij onderhandelingen over de koop- of verkoopprijs en maakt het mogelijk om inhoudelijk te discussiëren over de waarde van het overnameobject. Daarnaast kan hierdoor ontdekt worden wat tot eventuele verschillen in de waardebepaling heeft geleid. De prijs bij een overnametraject wordt niet alleen door de waardering bepaald. Vergeet niet dat eventuele synergiën die een koper kan implementeren ook van groot belang zijn. Denk daarnaast eens aan de hoogte van de goodwill, het aantal geïnteresseerde kopers én de ervaring die deze geïnteresseerden al hebben met overnametrajecten.

Conclusie?: Hoe beter beide partijen zich op een overnametraject voorbereiden, hoe grote de kans is op een succesvolle deal waar beide partijen gelukkig mee zijn.

#3 De financiering

Bij de zoektocht naar externe financieringsmogelijkheden bij zowel investerings- als overnamevraagstukken is het belangrijk om te weten waar een bank of alternatieve financier hoofdzakelijk op let bij het beoordelen van de financieringsaanvraag. De praktijk leert dat het aanleveren van een integraal financieringsmemorandum met een uitgebreide financiële paragraaf een hoop vragen van deze partijen al op voorhand beantwoord.

Voor startende, innovatieve of duurzame ondernemers zijn er diverse subsidieregelingen beschikbaar vanuit de overheid. Door deze subsidieregelingen optimaal te benutten, wordt het te financieren bedrag deels betaald vanuit de overheid en is een andere externe partij wellicht sneller bereid om tegen gunstigere voorwaarden te financieren.


Silvano Cergnul
Silvano Cergnul, Koenen en Co

Silvano Cergnul is een ervaren corporate finance-adviseur en Register Valuator bij Koenen en Co. Hij verzorgt op strikt vertrouwelijke wijze de begeleiding van bedrijfsovernames. 

Bekijk het bedrijfsaanbod op Brookz

Maak een gratis account aan en bekijk het volledige bedrijfsaanbod op Brookz met 650+ verkoopprofielen.

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Koenen en Co

Koenen en Co Corporate Finance is een multidisciplinair team van goed opgeleide consultants met een ruime ervaring in de bancaire wereld, het bedrijfsleven en de non-profitsector. 

Gerelateerde artikelen

Zo kies jij de juiste overnameadviseur voor het kopen of verkopen van een bedrijf

Het kopen of verkopen van een bedrijf is - zeker als je dat voor de eerste keer doet - een ingewikkeld proces. Een overnameadviseur kan je bijstaan bij jouw bedrijfsovername of bedrijfsoverdracht.

lees meer >

Pre-exit: verder ondernemen met financiële planning op orde

Ondernemers ervaren de pre-exit als een zeer prettige periode, omdat ze rust in hun hoofd hebben over hun persoonlijke financiële planning.

lees meer >

Medewerkers en aandelen: incentive of gemiste kans?

In tijden van personeelskrapte denken ondernemers erover om (talentvolle) medewerkers en managers te belonen met aandelen. Maar is dat wel zo verstandig?

lees meer >