Als ZZP'er je bedrijf verkopen, het kan!

Kun je als ZZP'er je bedrijf verkopen? Natuurlijk!
header image

23 februari 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Als ZZP'er ben je de spil van je eigen bedrijf. Jouw kennis en kunde is van jou, dus daarom denken veel ZZP'ers niet eens aan een eventuele verkoop.

Toch is deze angst ongegrond, want een ZZP bedrijf verkopen is goed mogelijk.

Toegevoegde waarde van een zzp bedrijf

We stipten het net al even aan: de expertise zit vooral in jouw hoofd en daar kan een potentiële koper niets mee. Wat wel succesvol overdraagbaar is, zijn middelen en een mooi klantenbestand.

Daarom is het ook zo belangrijk om als ondernemer je bedrijf niet als je kindje te beschouwen, want dan nemen de emoties de overhand. Zorg altijd dat je, bij voorkeur digitaal, goed inzichtelijk maakt waar de waarde van jouw onderneming zit.

Voor potentiële kopers is het aantrekkelijk om op een rijdende trein te springen. Als je als starter net begint, dan lopen de kosten ongemerkt behoorlijk op. Juist hierom kan het lonen om een klantenbestand en een goed functionerend bedrijf over te nemen, vooral als het kleinschalig is.

Als verkopende ZZP'er is het verstandig om tijdig te werken aan een verkoopmemorandum, waar de active in staan opgenomen. Het gaat dan om materiële activa, zoals de voorraad en inventaris, maar ook immateriële activa, zoals reputatie en know-how zijn erg belangrijk. 

Eenmanszaak of bv

ZZZP'ers starten vaak hun werkzaamheden vanuit een passie voor hun vak, waarbij de eenmanszaak de meestvoorkomende bedrijfsvorm is. Bij de verkoop van een eenmanszaak komt geen notaris kijken, maar het is wel verstandig om de juridische en financiële kaders goed vast te leggen. Raadpleeg bij voorkeur een accountant en een jurist, zodat er voor beide partijen geen verrassingen naar voren komen.

Is er sprake van een besloten vennootschap, dat moet er wel een bezoek aan de notaris worden gebracht. Er dient een officiële aandelenoverdracht plaats te vinden. Wanneer de verkoop rond is, moeten beide partijen de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst inlichten, zodat de inschrijving en de relevante aangiften in gang kunnen worden gezet. 


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Medewerkers en aandelen: incentive of gemiste kans?

In tijden van personeelskrapte denken ondernemers erover om (talentvolle) medewerkers en managers te belonen met aandelen. Maar is dat wel zo verstandig?

lees meer >

Maak je bedrijf verkoopklaar, óók als je niet aan verkopen denkt

Voor iedere ondernemer is het goed om zaken op orde te hebben. Want als die koper komt, zorg dan dat je er klaar voor bent.

lees meer >

Onderneming verkopen en personeel: c’est le ton qui fait le musique

Onderschat de impact van een bedrijfsverkoop op medewerkers niet. Denk in een vroeg stadium na over de communicatie met personeel.

lees meer >