Internationaal verkopen? Houd hier rekening mee

Internationaal verkopen? Houd hier rekening mee
header image

27 maart 2024, Albert Dominicus, Adagium

We zien het steeds vaker: Nederlandse ondernemers die hun bedrijf overdragen aan een internationale koper. Het is een constructie die voor zowel koper als verkoper interessant kan zijn. Toch zijn er bij internationale deals andere aspecten om rekening mee te houden.

Internationaal zakendoen

Voor buitenlandse strategische partijen en investeringsmaatschappijen is Nederland in toenemende mate interessant. Nederland heeft namelijk een gezond economisch klimaat en een goede geografische ligging in Europa. Internationale bedrijven richten daarom hun pijlen op Nederlandse bedrijven om hier meer voet aan de grond te krijgen.

Als Nederlandse ondernemer is een buitenlandse overname interessant omdat deze strategische en kapitaalkrachtige partijen vaak kiezen voor een constructie waarbij de eigen identiteit behouden en het Nederlandse bedrijf intact blijft. Kortom: er verandert niet zoveel. Naam, pand en medewerkers blijven vaak behouden. Dat maakt het voor de internationale koper namelijk vaak makkelijker om resultaat te behalen in Nederland.

Meer complexiteit

Wel is het in de basis zo dat een internationale deal vele malen complexer is. Er zijn meer zaken die een rol van betekenis kunnen spelen. Elk land heeft namelijk zijn eigen regelgeving en juridisch en fiscaal stelsel. Zorg daarom dat u adviseurs in de arm neemt die de regels en richtlijnen van het betreffende land kennen. In de overnamewereld geldt: hoe groter de deal, hoe meer adviseurs erbij betrokken zijn. Vaak zit een internationale koper met een groot team adviseurs aan tafel, om het gebrek aan kennis van het Nederlandse juridische en fiscale stelsel te compenseren.

Ander land, andere cultuur

Binnen een internationaal verkoopproces heeft u te maken met eigen gebruiken, normen en waarden. Houd rekening met verschillen in taal en cultuur. Verdiep u in de achtergrond van de kopende partij. Simpel voorbeeld: in Duitsland worden zaken vaak formeler opgepakt en in Frankrijk is er sprake van meer bureaucratie. Terwijl we in Nederland vaak een meer directe aanpak hanteren. Voorkom dus dat u iemand van de kopende partij tegen het zere been schopt.

Een internationaal verkoopproces vraagt om een betere coördinatie vanwege de complexiteit. Schakel altijd een deskundige overnameadviseur in met een internationaal netwerk en bewezen aanpak.


Albert Dominicus
Albert Dominicus, Adagium

Albert staat aan de basis van Adagium. In 2005 is hij gestart als zelfstandig ondernemer. De focus van Albert ligt op de overgang van het familiebedrijf waarbij aandacht is voor economische zaken maar ook voor de emotie in, tijdens en na het verkoopproces. Albert kan getypeerd worden als pragmatisch, recht door zee met aandacht voor de mens achter de ondernemer.

Adagium

Adagium begeleidt bij koop, verkoop, fusie en financiering van ondernemingen, tevens verricht Adagium bedrijfswaarderingen. Vanuit ons kantoor in Veghel zijn wij actief voor een brede groep van cliënten in het midden- en kleinbedrijf in geheel Nederland.

Gerelateerde artikelen

Do's en don'ts bij de opvolging van een accountants- of administratiekantoor

Het is voor eigenaren essentieel om tijdig na te denken over de toekomst van hun kantoor.

lees meer >

De beste verkoopstrategie voor jouw ideale koper

Waar vind je kopers die passen bij jouw wensen en bedrijf? Hier zijn verschillende strategieën voor.

lees meer >

Goed voorbereid een verkoopproces ingaan is vaak van onderschatte waarde

Een goede voorbereiding stelt ons in staat om met vertrouwen de LOI-onderhandelingen in te gaan en het bevordert het vervolg van het proces.

lees meer >