Ondernemer verkoopt bedrijf vooral wegens leeftijd, adviseur bij kwart deals spelbreker

Leeftijd is de meest voorkomende reden voor het verkopen van een bedrijf. De gemiddelde leeftijd van een verkopende ondernemer (55 jaar) daalt nog steeds.

4 maart 2020, Redactie Brookz, Brookz

Leeftijd is de meest voorkomende reden voor het verkopen van een bedrijf. De gemiddelde leeftijd van een verkopende ondernemer (55 jaar) daalt nog steeds.

Leeftijd en gebrek aan opvolging (binnen de familie of binnen het bedrijf) de meest voorkomende reden te zijn (35%) om een bedrijf te verkopen. Dat blijkt uit de Overname Barometer H2-2019, gehouden onder 262 overnameadvieskantoren, die tezamen verantwoordelijk zijn voor ruim 90 procent van de transacties in de MKB-markt.

Ook verkopen ondernemers hun bedrijf om het veiligstellen van opgebouwde financiële zekerheden (24%) en omdat het bedrijf toe is aan een nieuw type manager (16%).

In lijn met bevindingen uit een eerder Overname Barometer (Q2-2015) blijkt dat de gemiddelde leeftijd van verkopende ondernemers nog steeds daalt. In de afgelopen tien jaar (2010-2020) is de gemiddelde leeftijd van een verkopende ondernemer gedaald van 59 naar 55 jaar.

Adviseur als dealbreker

Daarnaast werd in deze versie van de Overname Barometer gevraagd naar wat de meest voorkomende redenen zijn waarom een verkooptransactie niet doorgaat. Als de twee belangrijkste redenen worden genoemd een te laag bod (27%) en gebrek aan vertrouwen tussen koper en verkoper (17%).

Opvallend is dat bij meer dan een kwart van de afgeketste transacties de adviseur als dealbreker wordt genoemd. Bijvoorbeeld omdat een adviseur te hoge verwachtingen over de prijs heeft gecreëerd, onvoldoende kennis van zaken heeft of er niet uitkomt met de adviseur van de kopende partij.

Bekijk hier de volledige Overname Barometer H2-2019


Redactie Brookz
Redactie Brookz, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld 

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Op Brookz staat het grootste en meest actuele aanbod aan bedrijven van Nederland. Ontvang geheel gratis de nieuwst geplaatste bedrijven op Brookz in je inbox. Op die manier ben je altijd als eerste op de hoogte van het nieuwste bedrijvenaanbod.

Gerelateerde artikelen