Pre-exit: verder ondernemen met financiële planning op orde

Ondernemers ervaren de pre-exit als een zeer prettige periode, omdat ze rust in hun hoofd hebben over hun persoonlijke financiële planning.
header image

25 oktober 2023, Rob Olfers, Lingedael Corporate Finance

Bij een pre-exit verkoopt de huidige DGA een belang aan een investeringsmaatschappij. De ondernemer blijft actief in de onderneming en gaat samen met de nieuwe aandeelhouder de toekomst in en zijn/haar plannen realiseren om vervolgens jaren later het laatste pakket aandelen samen met de investeringsmaatschappij te verkopen.

Het is belangrijk om een passende investeringsmaatschappij hiervoor aan te trekken. Er zijn namelijk vele investeringsmaatschappijen actief met uiteenlopende doelstellingen en interesses. Er kan sprake zijn van interesse in slechts enkele specifieke sectoren, een bepaalde fase waarin de onderneming zich bevindt of een grootte van de onderneming.

Naast deze rationele aspecten is het tevens van belang dat het op het persoonlijk vlak goed aansluit, omdat er een intensieve samenwerking van jaren zal volgen.

Financiële planning

De investeringsmaatschappij, eenmaal aan boord, maakt doorgaans een versnelling van de plannen mogelijk en zal haar organisatie en netwerk inzetten ten gunste van de realisatie van de plannen en verbetering van de waarde van de onderneming. Indien er interessante overnames gedaan kunnen worden, dan kijken investeringsmaatschappijen daar graag naar (zogenaamde ‘buy & build’). Voordeel voor de DGA is dat hij met de nieuwe aandeelhouder de juiste expertise in huis heeft, zodat de kans op een succesvolle overname aanmerkelijk groter wordt.

De DGA kan met het geld dat hij heeft vrijgemaakt uit de risicosfeer van de onderneming zijn persoonlijke financiële planning organiseren. Bij een succesvolle onderneming van voldoende grootte kan dit tot gevolg hebben dat de DGA bij verkoop van het eerste aandelenpakket al financieel onafhankelijk is.

Rust in hoofd

In de praktijk is gebleken dat ondernemers die deze status bereikt hebben, nog steeds een betrouwbare partner zijn. Waar investeringsmaatschappijen hier jaren geleden extra voorzichtig mee omgingen, is vanwege het succes de houding drastisch veranderd. Uiteraard ligt er ook een ‘gezonde’ financiële beloning in het verschiet voor de DGA als het laatste belang in de onderneming wordt verkocht en daarom zal het financieel zeker ook lonen om zijn/haar best te doen en de onderneming onverminderd succesvol voort te zetten.

Veel ondernemers ervaren de pre-exit zelfs als een zeer prettige periode, omdat ze rust in hun hoofd hebben over hun persoonlijke financiële planning en omdat ze daarnaast een ervaren strategische partner aan boord hebben, waardoor de belangrijke beslissingen niet langer alleen hoeven te worden genomen.

Definitieve exit

Verkoop vindt doorgaans plaats samen met de investeringsmaatschappij na een periode van gemiddeld tussen de 3 en 7 jaar. De plannen van de onderneming zijn hierbij van belang, maar de termijn is tevens afhankelijk van de interesse van potentiële kopers en ontwikkelingen in de sector waarin de onderneming actief is.

De investeringsmaatschappij heeft er uiteraard een duidelijk belang bij ervoor te zorgen dat de opbrengst optimaal zal zijn en daarom zal deze laatste stap voor de DGA zeker nog de moeite waard zijn. In veel gevallen is de opbrengst substantieel hoger dan de verkoop van het eerste pakket aandelen en vaak ook aanmerkelijk hoger dan de ondernemer zelfstandig had kunnen bereiken.

Het moment dat een investeringsmaatschappij aan boord komt als aandeelhouder vormt vaak ook aanleiding om managers die belangrijk zijn voor de onderneming een belang te laten verwerven. Zij moeten hier uiteraard goed in worden begeleid en dit om de juiste redenen doen. Niet iedere manager doe je hiermee een plezier en een goede bonusregeling kan ook voldoende zijn.


Rob Olfers
Rob Olfers, Lingedael Corporate Finance

Rob Olfers is directeur-eigenaar van Lingedael Corporate Finance. Hij studeerde af in de Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit en hij heeft de post-doctorale opleiding 'Business Valuation' aan de Rotterdam School of Management afgerond.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Gerelateerde artikelen

Do's en don'ts bij de opvolging van een accountants- of administratiekantoor

Het is voor eigenaren essentieel om tijdig na te denken over de toekomst van hun kantoor.

lees meer >

De beste verkoopstrategie voor jouw ideale koper

Waar vind je kopers die passen bij jouw wensen en bedrijf? Hier zijn verschillende strategieën voor.

lees meer >

Goed voorbereid een verkoopproces ingaan is vaak van onderschatte waarde

Een goede voorbereiding stelt ons in staat om met vertrouwen de LOI-onderhandelingen in te gaan en het bevordert het vervolg van het proces.

lees meer >