Ron Reinders: 'Ik heb niet voor het grote geld gekozen'

Ron Reinders verkocht een meerderheidsbelang van 60% in zijn bedrijf Racetrailer.com aan Movico om vervolgens samen verder te groeien.

1 april 2020, Wietze Willem Mulder, Brookz

Ron Reinders verkocht een meerderheidsbelang in zijn bedrijf Racetrailer.com om vervolgens samen verder te groeien. De klik met de koper was voor hem belangrijker dan de prijs. ‘Je moet dezelfde toekomstvisie hebben, anders gaat het niet werken.’

Ron Reinders merkte dat hij meer tijd wilde vrijmaken om met ‘de voorkant’ van zijn bedrijf Racetrailer.com bezig te zijn. De boer op, de onderneming nog beter in de markt zetten en commercie bedrijven. Daarom besloot hij vorig jaar een meerderheidsbelang in zijn bedrijf te verkopen aan een strategische koper.

F1-leverancier

De 54-jarige Reinders werkte jarenlang bij Pon, in Nederland vooral bekend als importeur van Volkswagen, Audi en Porsche. Daar ontstond in 2008 bij hem het idee om racetrailers voor de professionele autosport te gaan leveren. Reinders: ‘Dat concept bestond nog niet. Maar al snel na mijn eerste marktverkenning volgde een grote aanvraag, waardoor ik zelf een standaard racetrailer heb getekend en laten ontwikkelen. Hoewel ik geen technische achtergrond heb, knalden we meteen in dat eerste jaar.’

De trailers worden inmiddels gebruikt in alle bekende raceklassen, waaronder de Formule 1, de 24 Uur van Le Mans en DTM. Daarnaast zijn er ook veel autofabrikanten klant van Racetrailer.com en mag Reinders vele bekende namen tot zijn klantenkring rekenen, zoals Ralf Schumacher (oud-F1-rijder), Sébastian Loeb (negenvoudig WK Rally-kampioen) en Zak Brown (CEO McLaren Racing). 

Ron Reinders van Racetrailer.com

‘Je wilt toch een bedrijf verkopen dat na de verkoop ook goed blijft groeien?’


Reinders wist vanaf 2008 het bedrijf uit te bouwen tot de grootste speler in de Europese markt voor racetrailers. Maar na tien jaar begon hij het gevoel te krijgen dat wil hij echt doorgroeien, er iets moest gebeuren. ‘Een klant van mij opperde dat hij wel een deel van mijn bedrijf wilde kopen’, vertelt Reinders. ‘Dat zorgde ervoor dat de verkoopplannen in een stroomversnelling kwamen.’

Verkooptraject

Vanuit de showroom in Hoogeveen schakelde hij overnameadviseur Marktlink in om hem bij deze verkoop te begeleiden. Zij wisten, naast de geïnteresseerde klant van Racetrailer.com, nog enkele kopers aan tafel te krijgen. Met meerdere partijen had Reinders een goede klik. Maar uiteindelijk verkocht hij een meerderheidsbelang van zestig procent tóch aan zijn klant Movico, een Brabants bedrijf dat promotietrailers verhuurt die gebruikt worden op internationale sportevenementen, zoals de Tour de France, de Dakar Rally en de Volvo Ocean Race.

Reinders: ‘Ik heb niet voor het grote geld gekozen, want er lag nog een ander bod op tafel dat een miljoen euro hoger was. Ik heb vooral voor Movico gekozen omdat we elkaar kunnen versterken in de producten en diensten die wij aanbieden door middel van cross-selling. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je een persoonlijke klik hebt en dezelfde toekomstvisie voor het bedrijf deelt, zeker omdat ik bij het bedrijf wilde blijven.’

Blijven groeien

Vanuit Movico is er inmiddels iemand bijgekomen die bij Racetrailer.com de dagelijkse aansturing van de fabriek voor zijn rekening neemt. Daardoor is er voor Reinders ruimte ontstaan om meer tijd te besteden aan de commercie en om Racetrailer.com op een gestructureerde manier verder te laten groeien. En hoewel mensen in zijn omgeving zeggen dat Reinders een deel van zijn bedrijf veel te vroeg heeft verkocht, is hij het daar niet mee eens. ‘Je wilt toch een bedrijf verkopen dat na de verkoop ook goed blijft groeien?’

Dit artikel is gepubliceerd in de Brookz 500, de ultieme Who is Who van de Nederlandse overnamemarkt: alle actieve adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners overzichtelijk weergegeven in een handzame jaargids. De editie van 2021 is hier met een druk op de knop te bestellen.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld 

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Bekijk het bedrijfsaanbod op Brookz

Maak een gratis account aan en bekijk het volledige bedrijfsaanbod op Brookz met 650+ verkoopprofielen.

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Timing is everything

Timing is everything is een mooi Engels spreekwoord voor het antwoord voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen. Maar wat is het juiste moment?

lees meer >

Je bedrijf overdragen aan derden of tóch binnen de familie?

'Met je familie moet je wandelen, niet handelen.' Een veelgehoorde uitspraak van ondernemers die van plan zijn hun bedrijf aan derden te verkopen. Maar klopt dit gezegde eigenlijk wel? 

lees meer >

Hoe om te gaan met vastgoed tijdens een verkoopproces?

Kopers zijn in de meeste gevallen gefocust op het laten groeien van de onderneming en niet op vastgoedbeheer, waar ook een kapitaalbehoefte aan gekoppeld is.

lees meer >