Rondetafel: wat brengt de overnamemarkt in 2021?

Vier overnameadviseur blikken vooruit op het nieuwe jaar: 2021 kan best een mooi overnamejaar worden.

8 december 2020, Wietze Willem Mulder, Brookz

Na een korte stilstand veerde de overnamemarkt de afgelopen maanden verrassend snel weer op. Vier ervaren overnameadviseur blikken alvast vooruit op het nieuwe jaar. Daarover zijn ze gematigd optimistisch: als de banken niet massaal het loket sluiten, kan 2021 best een mooi overnamejaar worden.

Ook voor de MKB-overnamemarkt was 2020 een turbulent jaar, om het maar eens voorzichtig uit te drukken. Een razend druk eerste kwartaal, een kortstondige stilstand in het tweede kwartaal en een stevig opverende markt na de zomer. Hoe het laatste kwartaal van 2020 uiteindelijk gaat uitpakken, is ten tijde van dit gesprek - begin oktober - nog niet duidelijk, maar de stemming is in ieder geval (gematigd) optimistisch.

We hadden overigens niet anders verwacht, want voor een overnameadviseur is het glas nu eenmaal altijd halfvol. Aan tafel schuiven Tom Beltman (Marktlink Fusies & Overnames), Bas Brusche (Factor Bedrijfsovernames), Frank van Ee (Alfa Consultants) en Friso Kuipers (AenF Partners). Vier ervaren overnameadviseurs, samen goed voor vele honderden deals in de afgelopen vijftien jaar. 

Onzekerheid en een sterk krimpende economie zijn geen ideale omstandigheden om een bedrijf te verkopen. Wat hebben jullie geadviseerd aan ondernemers die toen middenin een verkooptraject zaten?

Kuipers: 'Dat hangt van de sector en het bedrijf af. Wij hadden een aantal bedrijven in portefeuille die actief waren in sectoren die flink werden geraakt. Denk aan de medische congreswereld, de party-catering en een organisator van evenementen. Die adviseer je om toch maar even te wachten met die bedrijfsverkoop. Bij trajecten die wel doorgingen, daar zagen wij af en toe afslagen op van kopende partijen. Dat is voor een verkopende partij wel even slikken, maar in deze tijd is dat onvermijdelijk als je tot een deal wilt komen.'

Beltman: 'Als jij een horeca-groothandel in de verkoop hebt die vijftig procent minder omzet behaald en je wilt dat bedrijf het liefst verkopen aan één van de grotere spelers die zelf ook met een omzetdaling van dertig procent kampt, dan is er nu toch geen andere keus dan dat traject on-hold te zetten? Die overname gaat gewoon niet gebeuren.'

Brusche: 'Wij hadden ook een aantal ondernemers die zeiden: schuif dat verkoopmandaat maar door naar 2021. Dan hebben we weer een normaal jaar in de boeken en hoeven we niet te praten over 2020.'

Is de overnamemarkt, gezien alle ontwikkelingen van de afgelopen maanden, op dit moment een kopers- of een verkopersmarkt?

Beltman: 'Uit ons jaarlijks marktonderzoek blijkt dat de verkoopbereidheid van ondernemers in economisch goede tijden terugloopt. In de huidige markt zal die bereidheid wel wat stijgen. Er zijn genoeg ondernemers die momenteel nog goede zaken doen, maar die wel denken: als er een koper op de deur klopt, ga ik zeker praten. Maar door het vele kapitaal bij private equity-partijen en de vele strategische kopers blijft het een verkopersmarkt.’

Van Ee: 'De overnamemarkt is in de basis een verkopersmarkt. Er is altijd vraag naar goede bedrijven, zowel in goede als in slechte tijden. Daarnaast zit er nog steeds ongelofelijk veel kapitaal in de markt, vooral bij investeringsmaatschappijen. Die zijn allemaal naarstig op zoek naar goede bedrijven om hun geld in te stoppen.'


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

9 zaken om je bedrijf verkoopklaar te maken

Je krijgt veel vragen die je moet beantwoorden. Aan wie kan de onderneming verkocht worden? Is mijn bedrijf daar wel klaar voor? Met andere woorden: is mijn bedrijf verkoopklaar?

lees meer >

Zo vergroot je de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht

Met een goede voorbereiding vergroot je de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht aanzienlijk en wordt de kans op een teleurstelling vele malen kleiner.  

lees meer >

Vermogen is voor ondernemers vaak onbekend terrein: 5 eyeopeners

Vijf tips over voortzetting van het vermogen nadat ondernemers hun bedrijf hebben verkocht. 

lees meer >