Schaalvergroting in de wereld van bewindvoering

Ook een ervaren overnameadviseur als Joost Baltus wordt weleens verrast door overweldigende belangstelling voor een verkoopprofiel dat hij via Brookz in de markt zet.

19 maart 2021

Ook een ervaren overnameadviseur als Joost Baltus wordt weleens verrast door overweldigende belangstelling voor een verkoopprofiel dat hij in de markt zet. Als zo’n traject ook nog eens in recordtijd wordt afgerond met een tevreden vertrekkende én nieuwe eigenaar, dan klinkt dat bijna als te mooi om waar te zijn. De overdracht van Budgetondersteuning Nederland is zo’n pareltje van een verkoopverhaal.

Eigenlijk werd het zaadje geplant door de boekhouder van Hans Groot. ‘Wat ga je doen als je over twee jaar je pensioenleeftijd bereikt?’ Bij de directeur-eigenaar van Budgetondersteuning Nederland - en bij Ellij, zijn in het bedrijf meewerkende echtgenote - begon vanaf dat moment het idee te wortelen om het bedrijf te verkopen.

Groot startte Budgetondersteuning Nederland (BO-NL) in 2009 en ontwikkelde het tot een mooi bedrijf met een goede reputatie in de Zaanse regio. Naast bewindvoering biedt de organisatie ook mentorschap en curatele aan. Door de jaren heen werd het vakgebied complexer, terwijl de kwaliteitseisen voor de beroepsgroep sinds 2015 steeds meer uit papieren maatregelen gingen bestaan. Over deze laatste ontwikkeling in de branche maakten Hans en Ellij zich wel zorgen. Het vooruitzicht om gezond van lijf en leden nog iets anders te gaan doen, met minder druk, werd ook daarom steeds aanlokkelijker.

Instellen op langlopend traject

Het is diezelfde boekhouder die Groot in het najaar van 2020 in contact brengt met overnameadviseur Joost Baltus van Prisma Advies Groep. Na een goed gesprek valt de beslissing en zet Baltus namens het ondernemersduo het overnametraject voor Budgetondersteuning Nederland in gang. 

Collega Renge Veltman stelt een helder informatiememorandum op voor potentiële kopers. Vooraf zijn twee zaken duidelijk besproken: het traject zou zomaar een jaar kunnen duren en het is niet helemaal goed in te schatten hoe een onderneming als BO-NL in de markt ligt. Hans en Ellij bereiden zich daarom mentaal voor op de lange adem: ‘Eind 2021 zou sowieso een prima moment zijn om te stoppen. En mocht verkoop dan nog niet zijn gelukt, dan konden we voorlopig een directeur aanstellen en zelf een paar dagen per week blijven werken.’ Een degelijk plan B waarmee ook valt te leven.

Verrassend veel reacties via Brookz

Eind november plaatst Baltus het verkoopprofiel op Brookz, een overnameplatform dat hij vaker benut en waar hij qua exposure goede ervaringen mee heeft. En dan gebeurt het: in een paar dagen tijd reageren er maar liefst 14 serieuze partijen. Een veelbelovend uitgangspunt dat hem in overleg met Groot doet besluiten om het profiel offline te zetten. Na enkele schiftingsrondes blijven er tenslotte drie geschikte overnamekandidaten over, waaronder Cohedron/PLANgroep van directeur Jeroen Ekkel.

PLANgroep is één van de zeven bedrijven binnen de Cohedron-holding, een organisatie met in totaal 1.800 medewerkers, gevestigd in Utrecht. PLANgroep is een betrokken en deskundige financiële zorgverlener die zich richt op schuldhulpverlening, budgetbeheer en bewindvoering, met als doel financiële problemen zo vroeg mogelijk te signaleren en duurzaam aan te pakken. Om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen wordt momenteel gebouwd aan een nieuw, innovatief uitvoeringsplatform, waardoor efficiënter gewerkt kan worden en er meer tijd overblijft voor de client. 

‘Door te investeren kan ik mijn medewerkers beter ondersteunen en dat verdient zich uiteindelijk weer terug in het gewenste resultaat: vermindering van de armoede- en schuldenproblematiek’, aldus Ekkel. Hij is daarom altijd gefocust op geschikte overnamepartijen. Als hij op Brookz het anonieme profiel van BO-NL tegenkomt, gaat hij dan ook direct tot actie over. Het toegestuurde informatiememorandum trekt hem definitief over de streep. ‘BO-NL paste naadloos in onze strategie. Ik belde met Prisma Advies Groep in de verwachting dat we snel zaken zouden kunnen doen, maar dat bleek te voorbarig. Er bleken meer kandidaten te zijn en Baltus hield de regie voorlopig strak in handen. Begrijpelijk vanuit zijn positie, maar dat had ik nog niet eerder meegemaakt.’

Gedeelde visie: menselijk en zakelijk

Voor Hans en Ellij wordt het eindresultaat van het overnameproces niet alleen bepaald door de verkoopprijs. Ook het voortbestaan van BO-NL heeft voor hen een hoge prioriteit. ‘Wij wilden goede randvoorwaarden voor het bedrijf en het personeel kunnen waarborgen.’

Als Hans en Ellij Groot in gesprek gaan met Ekkel en PLANgroep-directeur Anne-Mieke de Peuter blijkt er een sterke connectie te zijn. Groot: ‘Wij zijn sociaal en meelevend, maar ook zakelijk. En die balans proefden we bij PLANgroep.’ Ook Ekkel ervaart een natuurlijke match tussen de beide organisaties. ‘Ik was onder de indruk van hoe Hans en Ellij hun bedrijf hebben opgebouwd, met zowel aandacht voor hun cliënten als voor de bedrijfseconomische kant van de onderneming.’

Brugfunctie voor overnameadviseur

Uiteindelijk valt de keuze van Hans en Ellij op Cohedron/PLANgroep, op basis van een zeer sterk bod, dealzekerheid, overlap in visie op het vak en een goed gevoel. Op 28 december 2020 is de deal rond en wordt een termsheet met afspraken opgesteld. Datum van overdracht: 1 maart 2021, een termijn waarop Hans en Ellij zelfs in het meest optimistische scenario niet hadden gerekend. Zó snel dat ze hun nieuwe plannen nog geen vaste vorm hebben kunnen geven. De eerstkomende maanden staan ze De Peuter nog op afroep bij.

Ekkel kan met BO-NL verder bouwen aan zijn ambities. Het zal ongetwijfeld niet zijn laatste overname zijn. Over de rol van Baltus, de adviseur aan de andere kant van de tafel, is hij overigens vol lof. ‘In de periode voor de overdracht merkten we natuurlijk wel dat voor Hans en Ellij in deze transactie meer emotie zat dan voor mij. Hij heeft hierin een brugfunctie vervuld en onze werelden perfect bij elkaar gebracht.'


Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's (t.w.v. €29,95)!

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld 

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

9 zaken om je bedrijf verkoopklaar te maken

Je krijgt veel vragen die je moet beantwoorden. Aan wie kan de onderneming verkocht worden? Is mijn bedrijf daar wel klaar voor? Met andere woorden: is mijn bedrijf verkoopklaar?

lees meer >

Zo vergroot je de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht

Met een goede voorbereiding vergroot je de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht aanzienlijk en wordt de kans op een teleurstelling vele malen kleiner.  

lees meer >

Vermogen is voor ondernemers vaak onbekend terrein: 5 eyeopeners

Vijf tips over voortzetting van het vermogen nadat ondernemers hun bedrijf hebben verkocht. 

lees meer >