Stap 1/6 - Maak je bedrijf verkoopklaar

Je wilt je bedrijf gaan verkopen, maar waar begin je? Heel eenvoudig: alles begint met een goede voorbereiding.

18 april 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Je wilt je bedrijf gaan verkopen, maar waar begin je? Heel eenvoudig: alles begint met een goede voorbereiding.

Om te beginnen: waarom wil je jouw bedrijf verkopen? Het lijkt een simpele vraag, waar je zo aan voorbij gaat. Maar het op papier zetten van je motieven om het bedrijf over te dragen bepaalt in grote mate hoe, wanneer en op welke manier je jouw bedrijf kunt verkopen.

Het startpunt van een succesvolle bedrijfsverkoop is het vooraf beantwoorden van enkele vragen, die belangrijk zijn gedurende het hele verkooptraject. Denk bijvoorbeeld aan:

• Waarom wil je je bedrijf verkopen?
• Wanneer wil je je bedrijf verkopen?
• Wil je je bedrijf in één keer of gefaseerd verkopen?
• Welke prijs wil je voor je bedrijf ontvangen?
• Wie zou de beste koper kunnen zijn en waar zou die gevonden kunnen worden?
• Binnen welke termijn wil je je bedrijf verkopen?
• Wil je betrokken blijven bij je bedrijf?

Het antwoord op deze vragen geeft je houvast tijdens het verkoopproces, want het zijn je belangrijkste doelstellingen. Schrijf het op, print het uit en lees het regelmatig nog eens na. Zo blijf je op koers om je bedrijf te verkopen tegen jouw voorwaarden.

Bedrijf verkoopklaar maken

Bij de verkoop van je bedrijf moet je al ruim van te voren alles op orde brengen voordat je de markt opgaat. Om te beginnen is het belangrijk dat je als verkoper je bedrijf door de ogen van een koper gaat bekijken. Waarom zou hij of zij jouw bedrijf willen kopen? Waar zitten de mogelijkheden? En waar zitten de risico’s?

Daarbij is het belangrijk om de koper van je bedrijf zoveel mogelijk zekerheid te geven over hoe het bedrijf gaat presteren na de overdracht. Want hoe hoger het ingeschatte risico van jouw bedrijf, hoe lager de koper jouw bedrijf zal waarderen. Om een goede eerste indruk te maken en de koper zoveel mogelijk comfort te geven over de staat van je bedrijf moet je zorgen dat:

• Administratie en financiële verslaggeving op orde zijn
• Alle contracten, overeenkomsten en afspraken goed zijn vastgelegd
• Het bedrijf zoveel mogelijk onafhankelijk is van jou
• De omzet goed voorspelbaar is (abonnementen, contracten, etc.)
• Het bedrijf niet afhankelijk is van 1 of 2 grote klanten en leveranciers

Aandelen of activa/passiva?

Het is belangriik om van tevoren te bepalen wat je nou precies gaat verkopen. Bij een aandelentransactie verkoop je je hele bedrijf (de BV), inclusief alle bezittingen en schulden, personeel, contracten en eventuele 'lijken in de kast'. Feitelijk verandert door de verkoop alleen de identiteit van de aandeelhouder. Bij een aandelentransactie is een notariële akte van levering vereist.

Bij een activa/passiva-transactie wordt niet het bedrijf maar een (deel) van de bezittingen verkocht, zoals machines, voorraden, inventaris, klantenbestand, etc. Banksaldi, debiteuren en crediteuren blijven doorgaans bij de verkoper. Hetzelfde geldt voor eventuele (fiscale) claims. Bij een activa/passiva-transactie is een bezoek aan de notaris niet vereist. Er vindt immers geen overdracht van aandelen plaats.

Redenen bedrijf verkopen


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld 

Brookz 500: bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

Alle actieve overname-advieskantoren, investeringsmaatschappijen en overige dienstverleners in een waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's (t.w.v. €24,95)!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Stap 6/6 - Maak de deal rond

Je hebt een akkoord bereikt met de koper en de handtekeningen zijn gezet. Dat betekent dat je bedrijf klaar is voor de overdracht.

lees meer >

Stap 4/6 - Vind de juiste koper

Om de interesse te wekken van potentiële kopers, moet je de markt op. Dit doe je door een verkoopprofiel (advertentie) op Brookz te plaatsen.

lees meer >

Stap 5/6 - Onderhandelen

Je hebt inmiddels een serieus geïnteresseerde koper voor je bedrijf gevonden. Nu is het zaak via onderhandeling tot een goede deal te komen.

lees meer >