Stap 5/6 - Onderhandelen

Je hebt inmiddels een serieus geïnteresseerde koper voor je bedrijf gevonden. Nu is het zaak via onderhandeling tot een goede deal te komen.

22 april 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Je hebt inmiddels een serieus geïnteresseerde koper voor je bedrijf gevonden. Nu is het zaak via onderhandeling tot een goede deal te komen.

De volgende stap bestaat uit het tekenen van een intentieverklaring met een niet-bindend bod van de koper waarover onderhandeld moet worden. Belangrijke punten daarbij zijn de verkoopsom, de dealstructuur en belangrijke garanties. Het ligt voor de hand dat je niet zomaar de onderhandelingen ingaat. Over een aantal zaken moet je vooraf goed nadenken:

Bepaal je limiet
Wat is het minimale bedrag dat je voor je bedrijf wilt ontvangen? Wijkt het eerste bod van de koper daar erg veel vanaf, aarzel dan niet om de onderhandelingen af te breken.

Bepaal je doelstellingen
Waarover ben je bereid te onderhandelen? En waarover niet? Voor sommige ondernemers is de bedrijfsnaam heilig. Andere ondernemers willen dat er netjes wordt omgegaan met hun personeel of dat ze nog een tijdje betrokken blijven bij het bedrijf.

Garanties en vrijwaringen
Naast de prijs en de betalingsvoorwaarden vormen de garanties en vrijwaringen het belangrijkste strijdpunt tijdens de onderhandelingen. Deze garanties en vrijwaringen moeten de koper beschermen tegen allerlei risico’s en claims uit het verleden.

Wees bereid de verkoop af te blazen
Zorg dat je nooit afhankelijk wordt van de deal. Wees altijd bereid de onderhandelingen af te blazen, anders verslechtert je positie. Beter geen deal dan een slechte deal.

Redenen afketsen bedrijfsovername


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld 

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Stap 6/6 - Maak de deal rond

Je hebt een akkoord bereikt met de koper en de handtekeningen zijn gezet. Dat betekent dat je bedrijf klaar is voor de overdracht.

lees meer >

Stap 4/6 - Vind de juiste koper

Om de interesse te wekken van potentiële kopers, moet je de markt op. Dit doe je door een verkoopprofiel (advertentie) op Brookz te plaatsen.

lees meer >

Stap 3/6 - Schrijf een verkoopprofiel

Voordat je daadwerkelijk op pad gaat om een koper voor je bedrijf te vinden, stel je eerst een verkoopprofiel op.

lees meer >