Waarom een pre-exit-strategie uitkomst kan bieden in een verkopersmarkt

In een verkopersmarkt hebben de ondernemers die hun bedrijf willen verkopen de touwtjes in handen. Een pre-exit kan dan uitkomst bieden om langzaam afscheid te nemen en te profiteren van groei.

2 maart 2022, Teun den Ouden, O-twee Corporate Finance

Je hoort en leest het overal om je heen: het is een verkopersmarkt. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Een verkopersmarkt houdt in dat de markt gunstig gezind is voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen. En hoe komt dat? Er is momenteel veel geld bij investeringsmaatschappijen beschikbaar voor investeringen. Rentes op spaartegoeden en obligaties zijn laag, dus er wordt gezocht naar andere mogelijkheden om geld te laten renderen.

Eén van die mogelijkheden om rendement te maken op je vermogen is bijvoorbeeld je geld beschikbaar stellen aan een investeringsmaatschappij (private equity). Zij beloven jou een rendement over je ingelegd vermogen en gaan zelf op zoek naar een hoger rendement. Dit hogere rendement realiseren zij door te investeren in goed renderende (MKB-)bedrijven.

Pre-exit-strategie

Nu hoor ik u denken. Heb ik dan een goed renderend bedrijf en kom ik in aanmerking voor een verkoop van mijn onderneming aan een private equity-partij? Dat hangt helemaal af van de omvang, branche en resultaat (EBITDA) van uw onderneming. De meeste PE-partijen hebben hun strategie en investeringsbeslissingen aan omvang branche en resultaat gekoppeld en blijven graag binnen deze investeringsdoelen. We noemen dit ook wel de sweet spot waarin de private equity-maatschappij investeert.

Waar in dit verhaal past dan de pre-exit-strategie? Dat past bij een private equity-partij, omdat zij vaak (in eerste instantie) genoegen nemen met een gedeelte van de aandelen en niet zozeer 100% van de aandelen willen bezitten. Dit betekent dat u in eerste instantie een gedeelte van de aandelen kan verkopen en nog een klein gedeelte van uw aandelenbelang kunt houden. Met de private equity-partij aan boord kan uw takenpakket anders ingedeeld worden, waardoor u zich kunt richten op de werkzaamheden die u het leukst vindt.

En u kunt met uw aandelenbelang nog meeprofiteren van de groeistrategie van de private equity-partij. 

Langaam afscheid

Bij zo’n pre-exit-strategie spreekt u af wanneer u uw resterende aandelenbelang te koop aanbiedt aan de private equity-partij of bijvoorbeeld aan het huidige management (indien de private equity-partij dit als voorkeur wenst). 

Een pre-exit kan een mooie strategie zijn om langzaam afscheid te nemen van uw onderneming, alvast te genieten van de opbrengst van de verkoop van een gedeelte van uw aandelenbelang (juist omdat de prijzen in een verkopersmarkt beter zijn) en langzaam richting uw pensioen te gaan.


Teun den Ouden
Teun den Ouden, O-twee Corporate Finance

Teun den Ouden is partner bij O-twee Corporate Finance. Teun werkt vanaf 2007 als adviseur bedrijfsoverdracht en heeft al veel ondernemingen ondersteund bij een succesvolle overdracht naar nieuwe aandeelhouders.

O-twee Corporate Finance

Als ondernemer denkt u wellicht na over bedrijfsopvolging, verkoop van uw onderneming of de aankoop van een onderneming. Wij kunnen ons voorstellen dat u daarbij ondersteuning nodig heeft. Wij fungeren graag als uw kompas om u op de juiste koers te brengen en u de veilige haven in te loodsen.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Wat staat er in een verkoopmemorandum?

Bedrijf verkopen? Stel eerst een verkoopmemorandum op. In dit artikel een overzicht van wat er in een verkoopmemorandum moet staan.

lees meer >

9 zaken om je bedrijf verkoopklaar te maken

Je krijgt veel vragen die je moet beantwoorden. Aan wie kan de onderneming verkocht worden? Is mijn bedrijf daar wel klaar voor? Met andere woorden: is mijn bedrijf verkoopklaar?

lees meer >

Zo vergroot je de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht

Met een goede voorbereiding vergroot je de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht aanzienlijk en wordt de kans op een teleurstelling vele malen kleiner.  

lees meer >