Zo los je als ondernemer je dreigend cash-probleem op

Veel ondernemers lopen tegen een cash-probleem aan. Het verkopen van een minderheidsbelang in je bedrijf kan een interessante optie zijn.

22 juli 2020, Wietze Willem Mulder, Brookz

Veel ondernemers lopen tegen een urgent cash-probleem aan. De overheid compenseert een deel van de schade, maar dat is in veel gevallen niet voldoende. Verkopen van een minderheidsbelang kan een interessante oplossing zijn.

Voor Hans Ober, mede-oprichter van Ticketswap, is het nu al maanden alle hens aan dek. Want de situatie is nijpend bij Ticketswap, een platform voor tweedehandskaartjes voor festivals, concerten en theatershows. Door de coronacrisis mogen er geen grootschalige evenementen georganiseerd worden en is de vraag naar tickets helemaal weggevallen. Daardoor heeft de Amsterdamse scale-up zijn inkomsten compleet zien opdrogen.

‘Onze omzet is volledig in elkaar geklapt’, zegt Ober in Het Financieele Dagblad. ‘Alle concerten en evenementen zijn afgelast en dan worden er natuurlijk ook geen tweedehandskaartjes doorverkocht. Ik zie het ook niet snel veel beter gaan. We denken namelijk dat het kabinet de periode waarin geen grote evenementen mogen worden georganiseerd verlengt tot eind dit jaar.’

Participant aantrekken

Hoe anders was de situatie voor Ticketswap voordat de coronacrisis toesloeg. Het Nederlandse bedrijf, dat 2012 werd opgericht door Ober, Frank Roor en Ruud Kamphuis, groeide de afgelopen jaren van vriendenclub tot internationale miljoenenbedrijf met 75 medewerkers. Investeerders stonden in de rij voor het Amsterdamse bedrijf om de snelle groei mee te financieren, maar die boot hebben de oprichters altijd afhouden. Jarenlang heeft het trio alles op eigen kracht gedaan, zonder externe financiering.

Maar als gevolg van de coronacrisis zitten de ondernemers van Ticketswap inmiddels met meerdere investeerders om tafel. Met de verkoop van een gedeelte van hun bedrijf willen ze extra geld ophalen om de komende zes tot twaalf maanden te kunnen overleven. Ober: ‘We moeten nu wel.’ Want hij peinst er niet over om medewerkers op straat te zetten. ‘Als ik ze nu ontsla, is mijn bedrijf geamputeerd als de markt weer aantrekt. Het is heel frustrerend dat er nu ineens een groot vraagteken komt te staan bij alles wat we hebben opgebouwd.’

Minderheidsbelang verkopen

Ticketswap is één van de vele duizenden bedrijven die de komende maanden in geldnood gaan komen. Voor die bedrijven kan het een interessante optie zijn om hun financiële positie te versterken door een minderheidsbelang te verkopen aan een investeerder of een strategische koper. Want dat is het goede nieuws: er is nog steeds volop geld beschikbaar bij rijke particulieren (informal investors), investeringsmaatschappijen en grotere (familie-)bedrijven. 

Bovendien brengen deze partijen - naast geld - ook nuttige kennis, ervaring en een interessant netwerk mee. In de praktijk gaat het meestal om de verkoop van een deel van de aandelen tussen de 10 en 40% in ruil voor versterking van het eigen vermogen met 150.000 tot 1,5 miljoen euro. Zo’n participatie is een directe kapitaalinjectie, die bovendien de kans op een extra lening bij de bank ook aanmerkelijk vergroot.

Hoe werkt het?

Heel eenvoudig.

1. Maak via Brookz een (anoniem) verkoopprofiel aan
2. Vul bij Sector: 'Participatie' in
3. Vul bij Aangeboden belang: 'Minderheidsaandeel' in

Met het plaatsen van je (anoniem) aangeboden minderheidsbelang op Brookz bereik je binnen 24 uur ruim 30.000 investeerders en strategische kopers.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld 

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Bedrijfswaarde berekenen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

De zoektocht naar een koper

Sommige ondernemers staan nu, ingegeven door de coronapandemie, voor een keuze: doorgaan, versnellen of stoppen?

lees meer >

Tips voor beperken DGA-afhankelijkheid: een ABC'tje

Een MKB-bedrijf heeft als extra risicofactor vaak een in hogere mate afhankelijkheid van de DGA. Maar er zijn enkele stappen om dit risico voor een koper te beperken.

lees meer >

Zo verkoop je jouw familiebedrijf in 6 stappen

Wat als er geen zoon of dochter is die het familiebedrijf kan of wil overnemen? Dan is verkoop van het familiebedrijf een voor de hand liggende optie. Maar hoe gaat dit in zijn werk?

lees meer >