Zo los je als ondernemer je dreigend cash-probleem op

22 juli 2020

Veel ondernemers lopen tegen een urgent cash-probleem aan. De overheid compenseert een deel van de schade, maar dat is in veel gevallen niet voldoende. Verkopen van een minderheidsbelang kan een interessante oplossing zijn.

Voor Hans Ober, mede-oprichter van Ticketswap, is het nu al maanden alle hens aan dek. Want de situatie is nijpend bij Ticketswap, een platform voor tweedehandskaartjes voor festivals, concerten en theatershows. Door de coronacrisis mogen er geen grootschalige evenementen georganiseerd worden en is de vraag naar tickets helemaal weggevallen. Daardoor heeft de Amsterdamse scale-up zijn inkomsten compleet zien opdrogen.

‘Onze omzet is volledig in elkaar geklapt’, zegt Ober in Het Financieele Dagblad. ‘Alle concerten en evenementen zijn afgelast en dan worden er natuurlijk ook geen tweedehandskaartjes doorverkocht. Ik zie het ook niet snel veel beter gaan. We denken namelijk dat het kabinet de periode waarin geen grote evenementen mogen worden georganiseerd verlengt tot eind dit jaar.’

Participant aantrekken

Hoe anders was de situatie voor Ticketswap voordat de coronacrisis toesloeg. Het Nederlandse bedrijf, dat 2012 werd opgericht door Ober, Frank Roor en Ruud Kamphuis, groeide de afgelopen jaren van vriendenclub tot internationale miljoenenbedrijf met 75 medewerkers. Investeerders stonden in de rij voor het Amsterdamse bedrijf om de snelle groei mee te financieren, maar die boot hebben de oprichters altijd afhouden. Jarenlang heeft het trio alles op eigen kracht gedaan, zonder externe financiering.

Maar als gevolg van de coronacrisis zitten de ondernemers van Ticketswap inmiddels met meerdere investeerders om tafel. Met de verkoop van een gedeelte van hun bedrijf willen ze extra geld ophalen om de komende zes tot twaalf maanden te kunnen overleven. Ober: ‘We moeten nu wel.’ Want hij peinst er niet over om medewerkers op straat te zetten. ‘Als ik ze nu ontsla, is mijn bedrijf geamputeerd als de markt weer aantrekt. Het is heel frustrerend dat er nu ineens een groot vraagteken komt te staan bij alles wat we hebben opgebouwd.’

Minderheidsbelang verkopen

Ticketswap is één van de vele duizenden bedrijven die de komende maanden in geldnood gaan komen. Voor die bedrijven kan het een interessante optie zijn om hun financiële positie te versterken door een minderheidsbelang te verkopen aan een investeerder of een strategische koper. Want dat is het goede nieuws: er is nog steeds volop geld beschikbaar bij rijke particulieren (informal investors), investeringsmaatschappijen en grotere (familie-)bedrijven. 

Bovendien brengen deze partijen - naast geld - ook nuttige kennis, ervaring en een interessant netwerk mee. In de praktijk gaat het meestal om de verkoop van een deel van de aandelen tussen de 10 en 40% in ruil voor versterking van het eigen vermogen met 150.000 tot 1,5 miljoen euro. Zo’n participatie is een directe kapitaalinjectie, die bovendien de kans op een extra lening bij de bank ook aanmerkelijk vergroot.

Hoe werkt het?

Heel eenvoudig.

1. Maak via Brookz een (anoniem) verkoopprofiel aan
2. Vul bij Sector: 'Participatie' in
3. Vul bij Aangeboden belang: 'Minderheidsaandeel' in

Met het plaatsen van je (anoniem) aangeboden minderheidsbelang op Brookz bereik je binnen 24 uur ruim 30.000 investeerders en strategische kopers.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

Categorie├źn

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan Verkoop je bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld 

Adviseur Zoekmachine

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Vind een geschikte adviseur

Bedrijfswaarde berekenen?

Bedrijfswaarde berekenen

Wat is mijn bedrijf waard? Via de nieuwe 'Brookzbedrijfswaardering' tool krijg je snel inzicht in de waarde van je bedrijf. Maak snel en eenvoudig een account aan en je kunt aan de slag!

Bereken bedrijfswaarde