Een informal investor als financier van jouw bedrijf

Een informal investor kan je helpen met kapitaal. Deze investeerder beschikt vaak over geld om de start van jouw bedrijf te financieren.
header image

6 december 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Je bent op zoek naar een geldschieter, maar loopt vast bij de traditionele financiers. Misschien biedt een informal investor voor jou uitkomst. Deze individuele investeerder beschikt vaak over geld om de start van jouw bedrijf te financieren.

Wat is een informal investor?

Informele investeerders zijn particuliere investeerders die genoeg geld en ervaring hebben om jonge, niet-beursgenoteerde ondernemers een flinke financiële injectie te geven. Zij zijn niet zo strikt als durfkapitalisten wanneer het erom gaat het potentieel van een onderneming te beoordelen, maar zij kunnen toch zeer nuttig zijn om een onderneming van de grond te krijgen.

Wat is het voordeel voor ondernemers?

Naast financiële bijstand, bieden informele investeerders meestal ook waardevol advies en mentorschap. En dankzij hun netwerk van contacten kunnen informele investeerders, ondernemers ook helpen in contact te komen met andere belangrijke mensen in de hun zakelijk netwerk.

Waarom investeert een informal investor?

Wat wint een informal investor bij het investeren in een startup? De meest basale reden is rendement. Iedere investeerder wil zijn geïnvesteerde kapitaal vermenigvuldigd zien. Maar daarnaast missen veel informals - vaak zelf oud-ondernemers die hun succesvolle bedrijf hebben verkocht - het spelletje van ondernemen. En daarnaast speelt voor sommige investeerders ook de 'giving back'-gedachte een rol in het aangaan van een mentorschap met deze ondernemers.

Maar wil een informele investeerder in een bedrijf investeren, dan moet hij er vertrouwen in hebben dat de business case een goede kans van slagen heeft. Hij moet zich ook op zijn gemak voelen bij het risico dat hij neemt, want er is geen garantie dat de investering zal renderen. Loopt alles wel volgens plan, dan kan dit een aanzienlijk rendement opleveren.

Hoe hoog is een investering van een informal investor?

Het gemiddelde bedrag dat een informal investor in een onderneming stopt ligt tussen de 50.000 en 250.000 euro per investering. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van het eigen vermogen van de investeerder en de risico's en het groeipotentieel van de onderneming.

Bovendien bestaat de wereld van de informele beleggers vaak nog uit een old boys network. En daardoor gebeurt het soms ook dat er meerdere investeerders bereid zijn om een onderneming te voorzien van een financiële injectie. Voor ondernemers is het wel de vraag of zij dit wenselijk vinden.

Hoe kom je tot een contract?

In tegenstelling tot financiële instituten draait het bij informele investeerders veel meer om een persoonlijke klik met de ondernemer. Een goede relatie en vertrouwen tussen beide partijen is daarom de eerste stap in het aangaan van een contract. Het is daarom belangrijk dat de relatie goed is en dat er vertrouwen is tussen beide partijen.

In veel gevallen wil de informele investeerder inzicht hebben in het ondernemingsplan, financiële prognoses, het concurrentievoordeel en groeipotentieel. En daarnaast moet er vertrouwen zijn dat de ondernemer serieus met de onderneming bezig is. In een contract wordt vervolgens opgenomen tegen welke voorwaarden de investering wordt gedaan.

Wat zijn de nadelen?

Het grootste voordeel van in zee gaan met een informal investor is ook direct het grootste nadeel: de persoonlijke klik. Want ondanks dat informele investeerders een grote hulp kunnen zijn voor ondernemers, kan onenigheid of goedbedoelde aanbevelingen leiden tot een verstoorde relatie tussen beiden.

Verder kan een ondernemer gemakkelijk afhankelijk worden van de informele investeerder voor kapitaal en andere steun, die niet altijd beschikbaar is. En als laatste heeft de informele investeerder, omdat hij geen wettelijke of fiduciaire verplichtingen heeft tegenover de ondernemer of de onderneming, niet altijd het beste met de ondernemer voor.

Maar leg je alles goed vast in een contract en zit je bovenop het verwachtingenmanagement, dan kan dit een goede manier zijn om financiering voor een bedrijf te krijgen zonder via traditionele kanalen, zoals banken of durfkapitalisten te gaan.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

4 redenen om bij een overname een financieringsadviseur in te schakelen

Wij geven je 4 redenen om de hulp van een onafhankelijke financieringsadviseur in te roepen bij een overname. 

lees meer >

Vooruitblik 2024 door 4 financiering-specialisten: 'Deur van de bank gaat verder dicht'

Een gesprek met Bart van der Wielen (WDL Kredietfondsen), Bas Denissen (Collin Crowdfund), Carlo van der Weg (Credion) en Robert Derieux (Beequip) over de financieringsmarkt in 2024.

lees meer >

Wat staat er in een financieringsmemorandum?

Voor een bankfinanciering is een onderbouwd financieringsmemorandum een must. Deze zaken moeten in een financieringsmemorandum staan.

lees meer >