20 juli 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz
Bij bedrijfsopvolging binnen familiekringen kent de Belastingdienst een speciale bedrijfsopvolgingsregeling: de BOR. Hierdoor geniet je als opvolger een aanzienlijk belastingvoordeel. Gedurende het opvolgingsproces is het daarom verstandig om een financieel expert de optimale belastingdruk vast te laten stellen.
De BOR is een regeling van de successiewet, die als doel heeft bedrijfsopvolgingen zonder allerlei financiële belemmeringen te laten verlopen. De BOR is van toepassing op het vererven van ondernemingsvermogen. Daarbij is er onderscheid:
Hoeveel belastingvoordeel je krijgt, is afhankelijk van de going-concern-waarde en de liquiditeitswaarde. De going-concern-waarde is de waarde van het bedrijf, uitgaande van de huidige situatie en de voortzetting zonder verandering. De liquidatiewaarde is de totale geschatte verkoopwaarde van alle activa, zoals inventaris en machines. De Belastingdienst gaat in de berekening van de vrijstelling uit van de hoogste waarde.
Voor het gemak- en omdat de going-concern-waarde meestal hoger is dan de liquidatiewaarde - bekijken we een situatie van bedrijfsopvolging met een hogere going-concern-waarde. In dit geval krijg je 100% vrijstelling over een bedrag van €1.119.845,- (2021) en voor het vermogen dat dit bedrag overschrijdt, krijg je 83% vrijstelling. Bovendien kan je uitstel van betaling van de erfbelasting krijgen over die 17% boven de vastgestelde belastingdrempel. Je mag er dan 10 jaar over doen om de verschuldigde erfbelasting, met rente, terug te betalen.
Om in aanmerking te komen voor de bedrijfsopvolgingsregeling moet er allereerst sprake zijn van ondernemingsvermogen. Verder moet de nog levende eigenaar bij bedrijfsopvolging ten minste 5 jaar eigenaar zijn geweest van de op te volgen onderneming. Voor een erflater is deze termijn slechts 1 jaar. Een bedrijfsopvolger kan gebruik maken van de regeling als hij of zij de onderneming nog minimaal 5 jaar voortzet. Trek je als opvolger tussentijds de stekker uit de onderneming of ga je wat ander doen, dan wordt de belasting alsnog geïnd.
De bedrijfsopvolgingsregeling ligt onder vuur. De staatssecretaris van financiën heeft in 2020 voorstellen ingediend voor het afschaffen, of sterk versoberen van de BOR, zodat een meer gelijk speelveld ontstaat tussen regelingen binnen de Europese Unie. De bouwstenennotitie beoogt een versobering van de vrijstellingspercentages van 100% en 83% tot 25%. Het rapport Kansrijk Beleid van het Centraal Planbureau stelt een volledige afschaffing van de vrijstelling voor, maar behoudt net als de bouwstenennotitie wel de uitgestelde erfbelasting.
Begin 2022 zal er een evaluatie van de BOR plaatsvinden, aldus staatssecretaris Vijlbrief (Financiën, Fiscaliteit en Belastingdienst) in zijn brief in november 2021 aan de Tweede Kamer.
Door gebruik te maken van de BOR-regeling kunnen ondernemers de financiële middelen behouden en inzetten voor verdere groei en ontwikkeling van het bedrijf.
Een normaal jaar bestaat eigenlijk niet en daarmee kan de winstgevendheid in zowel positieve als negatieve zin vertekend zijn.
In het kader van overnames komt het regelmatig voor dat de nieuwe eigenaren aan managers en werknemers aandelenopties toekennen.