Nieuwe 'baan' als ondernemer

De vraag naar opvolgers of mede-ondernemers overstijgt momenteel het aanbod aan sterke MBI'ers. Het zou juist nú wel eens een goed moment kunnen zijn om op zoek te gaan naar jouw eigen bedrijf.
header image

22 februari 2022, Anne Huitema, BuyInside

Februari 2022. Waar staan we? De dampen van de coronapandemie met alle bijbehorende beperkingen trekken langzaam op. Voor sommige sectoren zal gelden dat er eindelijk weer lucht komt na een hoop ellende. De overnamemarkt dendert echter in alle hevigheid door. Als een soort 'ondergrondse', die ondanks alle beperkingen van de afgelopen twee jaar doorstoomt alsof er niets aan de hand is of was.

Tuurlijk, er is een dip geweest. Ook verkopers van bedrijven waren in het begin van de pandemie onzeker, voorzichtig en trokken zich terug, maar dat was slechts tijdelijk. Er was en er is nu eenmaal een nijpend opvolgingsprobleem in het MKB.

Bovendien hebben bijkomende effecten zoals personeelstekort, logistieke problemen en nu inflatie de verkoop van de onderneming soms ook naar voren gehaald. Kopers hielden zich ook tijdelijk in, maar komen inmiddels weer uit alle hoeken en gaten, waardoor de overnamemarkt volgens berichten alweer een tijdje terug is op het niveau van voor de pandemie.

Management buy-in

Naast een druk bezette overnamemarkt hebben we ook te maken met een overspannen vacaturemarkt. Je hoort het overal; bedrijven die met onvervulde vacatures blijven zitten (ook na overnames) en dus groeiplannen moeilijk kunnen realiseren. De banenmarkt is dusdanig verhit dat er aan alle kanten aan gewenst personeel wordt getrokken. Er wordt letterlijk geprobeerd ze overal vanaf te plukken, los of vast . Dat geldt niet alleen voor ‘handjes’, maar net zo goed is er behoefte aan sterke, ervaren managers en leiders om groeiplannen van ambitieuze bedrijven in goede banen te leiden.

En dat net nu je had besloten om een jarenlange latente wens te realiseren: ondernemen via een bedrijfsovername. Wij zien ook dat je als beginnend ondernemer (management buy-in) tegenwoordig stevig in je schoenen moet staan om alle verleidingen/aanbiedingen die op je af komen te weerstaan, terwijl er een overnameproces voor je ligt dat bovendien lang kan duren en ook onzeker is. Waarom dan toch niet (nog een keer) die nieuwe baan of interimklus pakken en je plannen voor een eigen bedrijf vooruit schuiven? Dat heb je vast al vaker gedaan.

Schreeuw om opvolgers

De opvolgingsmarkt schreeuwt echter ook om jou. Misschien niet zo hard en zichtbaar, maar die roep is er wel degelijk. De vraag naar opvolgers of mede-ondernemers overstijgt momenteel het aanbod aan sterke MBI'ers. Het eerder benoemde opvolgingsprobleem is heel actueel en wordt soms zelfs versterkt door corona: de behoefte bij oudere ondernemers om eerder dan gepland een stap terug te doen. Daarnaast groeien veel markten en bedrijven sterk, waardoor er een groeiende behoefte is aan mede-ondernemers om die (groei-)stap te zetten. 

Het zou juist nú wel eens een heel mooi en goed moment kunnen zijn om op zoek te gaan naar jouw eigen bedrijf. Een bedrijf dat perfect past bij jouw ervaring en ambitie en dat behoefte heeft aan jouw profiel. Die bedrijven zijn er momenteel volop! Geld is er ook volop in de markt, al zal je ook eigen middelen in moeten zetten. Het derde puzzelstukje, de opvolger (die momenteel vast in banen en interimklussen zit), is dus in veel gevallen nog de ontbrekende schakel.

Ga dus eerst goed bij jezelf te rade, voordat je (weer) besluit die baan of interimklus aan te nemen, terwijl die langgekoesterde mogelijkheid om te ondernemen momenteel wellicht wel eens veel dichterbij zou kunnen liggen dan je dacht.


Anne Huitema
Anne Huitema, BuyInside

Anne Huitema is samen met Laura Schagen in 2007 BuyInside gestart, een advieskantoor gericht op MBI-transacties. Hij treedt in overnametrajecten op aan de koperszijde, waarbij hij MBI-klanten ondersteunt in het zoek- en overnameproces.

BuyInside

BuyInside begeleidt bedrijfsovernames. Als enige partij in Nederland heeft BuyInside zich daarbij volledig gespecialiseerd in opvolging door middel van management buy-in (MBI). 

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Ondernemerschap: je eigen jungle uitzoeken?

In een MBI-traject vormt de persoon het uitgangspunt, het is belangrijk om juist aan het begin van de zoektocht hierbij stil te staan. 

lees meer >

Vertrouwen wekken én winnen

Bij een overname is vertrouwen cruciaal om tot een deal te komen. Zonder vertrouwen gaan zowel de koper als verkoper overal wat achter zoeken.

lees meer >

Bedrijf verkopen aan een nieuwe ondernemer

Het verkopen van je bedrijf aan een MBI-kandidaat betekent een mens van vlees en bloed, die alles aan de kant zet om te gaan ondernemen.

lees meer >