Uniphar neemt BModesto over

Beschrijving

YES Corporate Finance heeft Uniphar geassisteerd bij de 100% overname van BModesto. De internationale farmaceutische groothandel BModesto uit Lelystad komt in handen van het Ierse concern Uniphar. Uniphar heeft het Flevolandse bedrijf met 180 werknemers gekocht voor circa €75 mln.

Over Uniphar

Uniphar is een veelzijdig internationaal bedrijf dat geïntegreerde diensten levert aan meer dan 200 multinationale farmaceutische en medische technologiefabrikanten. Het Ierse gezondheidsconcern heeft wereldwijd meer dan 2600 werknemers en een omzet van €1,8 mrd. Het verstrekt medicijnen en verleent diensten aan zo’n 200 grote farmaconcerns en producenten van medische technologie. Met de overname van BModesto wil het Ierse beursgenoteerde bedrijf zijn positie op de continentale Europese markt versterken.

Over BModesto

Het in 2014 door Michael Hendriks opgerichte BModesto is gespecialiseerd in parallelle import van medicijnen en medische hulpmiddelen. Parallelimport is het inkopen van geneesmiddelen in landen waar de tarieven op dat moment lager zijn dan in Nederland. De farmaceutische groothandel uit Lelystad levert de medicijnen en medische hulpmiddelen aan apotheken, poliklinische apotheken en ziekenhuizen.

Van de €75 mln die de Ieren betalen voor het bedrijf uit Lelystad wordt €51 mln vooruitbetaald; het overige deel is afhankelijk van toekomstige prestaties. BModesto boekte vorig jaar een winst van €4,7 mln op een omzet van €219,2 mln. BModesto behaalde in 2021 een brutobedrijfsresultaat van €7,7 mln.

Ger Rabbette, chief executive van Uniphar, vertelt dat de overname een belangrijke is voor de groep, waardoor het "producttoegangsaanbod in Europa en daarbuiten" wordt versterkt. Het Ierse Uniphar is de afgelopen jaren zeer actief op de overnamemarkt en acquireerde bedrijven en sectorgenoten in onder meer Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.

YES Corporate Finance
  • Blaak 34

    3011 TA Rotterdam

  • + toon alle adressen

  • Hooghiemstraplein 82

    3514 AX Utrecht