Familiebedrijf overnemen, hier moet je op letten

Een familiebedrijf overnemen is anders dan een 'normaal' bedrijven kopen. Hier moet je als koper op letten.

14 april 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Jarenlang was bedrijfsopvolging bij een familiebedrijf vanzelfsprekend. Deze bedrijfsopvolging door kinderen, kleinkinderen of andere familieleden is tegenwoordig niet meer zo populair, waardoor er vaker familiebedrijven in de etalage belanden.

Een familiebedrijf overnemen brengt bijzondere uitdagingen met zich mee. Let vooral op de volgende zaken.

Waarom is een familiebedrijf anders?

Een familiebedrijf is vaak al generaties lang in een familie, waardoor er lief en leed is gedeeld binnen de bedrijfsmuren. Zowel zakelijk als privé zijn familieleden dag in dag uit met elkaar actief, wat juist een familiebedrijf zo bijzonder maakt. De familie zorgt namelijk niet alleen voor het bedrijfssucces, maar ook voor het succes van de familie.

Overname van een familiebedrijf

Je kunt je voorstellen dat wanneer je een familiebedrijf overnemen gaat, dat je de familie niet cadeau krijgt. Dit kan achteraf nogal eens een cultuurshock veroorzaken, die uiteraard wordt vermeden wanneer er opvolging vanuit de familie plaatsvindt.

Het is dan ook essentieel om optimaal te communiceren en valkuilen te vermijden. Dit doe je door je goed voor te bereiden, door:

  • tijdig te starten met het overnameproces (denk aan jaren voor de daadwerkelijke overname);
  • advies in te winnen bij professionals en ervaringsdeskundigen;
  • afspraken vast te leggen en transparant te communiceren.

Aandachtspunten bij een familiebedrijf overnemen

  1. Een bedrijfsovername is in principe een zakelijke transactie, maar bij familiebedrijven komen vaak extra emoties om de hoek kijken. Besteed aandacht aan het welzijn en de tevredenheid van de familie, voordat je overgaat tot overname van de aandelen;
  2. Maak een duidelijk plan van aanpak, zodat transparantie de rode draad is tijdens het overnameproces;
  3. Leg alle wijzigingen wettelijke vast, zodat er geen conflicten binnen de familiesfeer ontstaan. Een erfenis gaat uiteraard al gepaard met een verlies in de zin van het overlijden, maar als dit wettelijk gezien niet goed is vastgelegd, dan zorgt dit voor een groots conflict.

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Brookz waardevol overnameplatform

Brookz is met 1000+ profielen het grootste en meest gebruikte overnameplatform van Nederland.

  • Snel, direct en effectief bereik
  • 35.000 aangesloten kopers, verkopers en investeerders
  • Kennis, informatie & service

Kijk hier voor een overzicht van de mogelijkheden. 

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Bedrijf starten of kopen? Dit zijn de voor- en nadelen

Heb je ambities om te gaan ondernemen, dan ben je zeker niet alleen. Maar een eigen bedrijf starten heeft heel wat voeten in de aarde, terwijl een bedrijf kopen ook een goed alternatief is. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een eigen bedrijf starten of kopen?

 

lees meer >

Bedrijf kopen: de eerste 100 dagen na de bedrijfsovername

Daar zit je dan de volgende ochtend: voor het eerst achter je bureau in jouw directeurskamer. Vol met toekomstplannen en tot op het bot gemotiveerd. De afgelopen periode was zwaar en spannend, met het bezoek aan de notaris als hoogtepunt. 

lees meer >

Wat kost een bedrijf overnemen?

Wat kost een bedrijf overnemen? Die vraag is niet in eenmaal te beantwoorden, aangezien er een context dient te zijn. We gaan in dit artikel dieper in op de kosten van een bedrijfsovername, maar ook op de berekening van de kostprijs.

lees meer >