Familiebedrijf overnemen, hier moet je op letten

Een familiebedrijf overnemen is anders dan een 'normaal' bedrijven kopen. Hier moet je als koper op letten.
header image

9 mei 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Jarenlang was bedrijfsopvolging bij een familiebedrijf vanzelfsprekend. Deze bedrijfsopvolging door kinderen, kleinkinderen of andere familieleden is tegenwoordig niet meer zo populair, waardoor er vaker familiebedrijven in de etalage belanden.

Een familiebedrijf overnemen brengt bijzondere uitdagingen met zich mee. Let vooral op de volgende zaken.

Waarom is een familiebedrijf anders?

Een familiebedrijf is vaak al generaties lang in een familie, waardoor er lief en leed is gedeeld binnen de bedrijfsmuren. Zowel zakelijk als privé zijn familieleden dag in dag uit met elkaar actief, wat juist een familiebedrijf zo bijzonder maakt. De familie zorgt namelijk niet alleen voor het bedrijfssucces, maar ook voor het succes van de familie.

Overname van een familiebedrijf

Je kunt je voorstellen dat wanneer je een familiebedrijf overnemen gaat, dat je de familie niet cadeau krijgt. Dit kan achteraf nogal eens een cultuurshock veroorzaken, die uiteraard wordt vermeden wanneer er opvolging vanuit de familie plaatsvindt.

Het is dan ook essentieel om optimaal te communiceren en valkuilen te vermijden. Dit doe je door je goed voor te bereiden, door:

  • tijdig te starten met het overnameproces (denk aan jaren voor de daadwerkelijke overname);
  • advies in te winnen bij professionals en ervaringsdeskundigen;
  • afspraken vast te leggen en transparant te communiceren.

Aandachtspunten bij een familiebedrijf overnemen

  1. Een bedrijfsovername is in principe een zakelijke transactie, maar bij familiebedrijven komen vaak extra emoties om de hoek kijken. Besteed aandacht aan het welzijn en de tevredenheid van de familie, voordat je overgaat tot overname van de aandelen;
  2. Maak een duidelijk plan van aanpak, zodat transparantie de rode draad is tijdens het overnameproces;
  3. Leg alle wijzigingen wettelijke vast, zodat er geen conflicten binnen de familiesfeer ontstaan. Een erfenis gaat uiteraard al gepaard met een verlies in de zin van het overlijden, maar als dit wettelijk gezien niet goed is vastgelegd, dan zorgt dit voor een groots conflict.

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Brookz waardevol overnameplatform

Brookz is met 1000+ profielen het grootste en meest gebruikte overnameplatform van Nederland.

  • Snel, direct en effectief bereik
  • 35.000 aangesloten kopers, verkopers en investeerders
  • Kennis, informatie & service

Kijk hier voor een overzicht van de mogelijkheden. 

Gerelateerde artikelen

Mee-ondernemen

Een groeiend aantal management buy-in transacties bestaat tegenwoordig uit gedeeltelijke overnames: participaties.

lees meer >

Vooruitblik 2024 door 4 M&A-adviseurs: 'Er zijn eigenlijk altijd wel tegenvallers'

Een gesprek met Albert Dominicus (Adagium), Bart de Volder (HLB Witlox Van den Boomen), Joost Snoep (BuyInside) en Frank van Ee (Alfa) over de overnamemarkt van 2024.

lees meer >

Management buy-out (MBO): Wat is het? En waar op letten?

Bij een management buy-out (MBO) wordt het bedrijf overgedragen aan één of meerdere werknemers binnen de onderneming. Vaak gaat het om de tweede man, een manager die de leiding heeft over een divisie van de onderneming of het huidige managementteam (het tweede echelon).

lees meer >