Wat kost een bedrijf overnemen?

We gaan in dit artikel dieper in op de kosten van een bedrijfsovername, maar ook op de berekening van de kostprijs.

18 maart 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Wat kost een bedrijf overnemen? Die vraag is niet in eenmaal te beantwoorden, aangezien er een context dient te zijn. Gaat het om een multinational? Om een grote MKB-onderneming of juist een eenmanszaak, die opgaat in een bv? We gaan in dit artikel dieper in op de kosten van een bedrijfsovername, maar ook op de berekening van de kostprijs.

Overname van een beursgenoteerde onderneming

Bij het overnemen van een beursgenoteerde onderneming is de berekening van de Enterprise Value van belang. Je berekent de Enterprise Value door de marktwaarde van de onderneming als uitgangspunt te nemen. Dit is in feite de waarde van de complete aandelenportefeuille.

Bij deze marktwaarde tel je verschillende zaken op, namelijk de minderheidsbelangen in andere ondernemingen en de netto-schuldpositie. Deze openstaande leningen moeten ooit nog worden terugbetaald, waardoor dit van invloed is op de waarde van de onderneming. Alle benodigde cijfers haal je rechtstreeks uit de jaarrekening.

Overname van een niet-beursgenoteerde onderneming

Voor onderneming die niet-beursgenoteerd zijn ligt de berekening van de ondernemingswaarde een beetje complexer, want er is geen sprake van beurskapitalisatie. Beurskapitalisatie is een ander woord voor de totale waarde van alle aandelen van het desbetreffende bedrijf. Er zijn verschillende manieren om de bedrijfswaarde te berekenen, maar de kern van het verhaal is eigenlijk het vergelijken met andere ondernemingen in dezelfde categorie. Er zijn diverse manieren om de berekening uit te voeren:

Ebitda multiple

Om te beginnen heb je de Ebitda multiple. Bij Brookz hanteren we deze formule vaak en hebben we 'm ook opgenomen in de Brookz Barometer, die ieder half jaar uitkomt. De EBITDA multiple staat voor wat er gemiddeld wordt betaald voor een onderneming in een specifieke sector.

Enterprise value

Wat is de verhouding tussen de waarde van de onderneming en de gemaakte winsten? Het verschil tussen beiden is namelijk wat er overblijft en hiermee kan de bedrijfsovername gefinancierd worden.

Bedrijfscashflow

De verhouding tussen de waarde van de onderneming en de cashflow is ook een manier om de kostprijs van de overname te berekenen. In plaats van de bedrijfswinst ga je nu echter uit van de cashflow, waarna je eenvoudig berekent hoeveel jaren het duurt totdat de overname financieel rond is.

Begeleiding door een professional

De bedrijfswaarde berekenen lijkt wellicht een eenvoudig kunstje, maar het is absoluut aanbevolen om een professional in te schakelen. Je ziet dat de vraag 'Wat kost een bedrijf overnemen' niet 1,2,3 beantwoord is. Heb jij een adviseur nodig, die gespecialiseerd is in waardebepaling?


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Bedrijfswaarde berekenen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!

Gerelateerde artikelen

Bedrijf overnemen zonder eigen vermogen?

Als je een bedrijf wilt overnemen, heb je daar eigen vermogen voor nodig. Ongeacht wat de hoogte is van de koopsom.

lees meer >

De bruikbaarheid van Artificial Intelligence bij bedrijfsovernames

Naar alle waarschijnlijkheid zal AI de meeste impact hebben op het extraheren van markt- en sectorgegevens, bedrijfsselectie, due diligence en bedrijfswaardering. 

lees meer >

Belangrijke aandachtspunten voor het boekenonderzoek

Om tot een geslaagde verkoop van je bedrijf te komen, is het voor een verkoper van belang om zich goed voor te bereiden op het boekenonderzoek.

lees meer >