Stap 1/6 - Zo stel je een zoekprofiel op

Je wilt een bedrijf overnemen, maar waar begin je? Heel eenvoudig: alles begint met het opstellen van een uitgebreid zoekprofiel.

18 april 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Je wilt een bedrijf overnemen, maar waar begin je? Heel eenvoudig: alles begint met het opstellen van een uitgebreid zoekprofiel.

Je weet nog niet precies wat voor bedrijf je wil kopen? Geen zorgen. De meeste ondernemers die hun zoektocht beginnen hebben meestal ook geen idee. Begin daarom met het opstellen van een uitgebreid zoekprofiel dat je de noodzakelijke focus geeft.

Het beantwoorden van de volgende vragen geeft je al een concreter beeld:

• In welke sector of branche zoek je een bedrijf?
• Wat voor type bedrijf zoek je: productie, dienstverlening of handelsbedrijf?
• Welke omvang moet het bedrijf hebben qua omzet en aantal medewerkers?
• In welke regio van Nederland moet het bedrijf bij voorkeur gevestigd zijn?
• In welke (groei-)fase zit het bedrijf: snelle groei, cashcow of turn-around?
• Hoeveel (financieel) risico wil je lopen?
• Op welke termijn wil je een bedrijf overnemen?
• Wil je een 100% overname of een (deel-)belang?

Vervolgens is het belangrijk om de antwoorden op deze vragen een rangorde te geven, gebaseerd op wat voor jou belangrijk is. Als je zo alle zoekcriteria geprioriteerd hebt, maakt dat het zoekproces een stuk overzichtelijker. Zo weet je tijdens je zoektocht op internet heel snel welke profielen wél de moeite waard zijn om op te reageren - en welke niet.

Een ander belangrijk voordeel van een scherp zoekprofiel is dat je ook door potentiële verkopers en overnameadviseurs veel serieuzer genomen wordt. Want als je zelf al niet duidelijk kan maken wat je zoekt zullen verkopende partijen weinig animo hebben om met jou uitgebreid informatie uit te wisselen over hun bedrijf.

Voorbeeld van een zoekprofiel:

Elektrotechnisch productiebedrijf

Hoofdzakelijk actief in de zakelijke markt

Beschrijving 
Het bedrijf is hoofdzakelijk actief in het ontwikkelen en produceren van elektrotechnische installaties, beveiligingsinstallaties, datanetwerken, inclusief de service- en onderhoudwerkzaamheden.

Markt
B2B en zakelijke opdrachtgevers zoals aannemers, vastgoedeigenaren, vastgoedbeheerders en zorginstellingen.

Omvang
Omzet ca. 1 miljoen euro, maximaal 10 medewerkers.

Locatie
Bij voorkeur gevestigd in een straal van 40 km rondom Utrecht. Ondernemingen buiten deze regio worden op voorhand niet uitgesloten.

Levenscyclus
Stabiele onderneming met (internationale) groeipotentie.

Profiel koper
Ambitieuze manager, 39 jaar, succesvol in verschillende commerciële rollen bij diverse multinational(s). Bewezen succesvol in het dragen van P&L-eindverantwoordelijkheid, het motiveren van mensen en het implementeren van organisatieveranderingen. Heeft toegang tot financiering en investeringsmogelijkheden (>1 miljoen euro). Veel ervaring in het (internationaal) lanceren van nieuwe producten in een B2B-markt en onderhandelingen met leveranciers. Afgeronde studie Technische Bedrijfskunde in Delft. Werkzaam geweest in diverse landen en (bedrijfs-)culturen.

Transactievorm
Bij voorkeur een aandelentransactie, waarbij in ieder geval de meerderheid van de aandelen wordt verworven.

Zoekprofiel plaatsen?

Via Brookz kun je een anoniem zoekprofiel plaatsen, waarmee je binnen 24 uur ruim 35.000 actieve én latente verkopers bereikt.

Plaats hier zelf je zoekprofiel op Brookz


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Kopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsovername een succes met het Brookz-stappenplan

 

 

Brookz 500: bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

Alle actieve overname-advieskantoren, investeringsmaatschappijen en overige dienstverleners in een waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's (t.w.v. €24,95)!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Stap 6/6 - Maak de deal rond

Je hebt een akkoord bereikt met de verkoper en de handtekeningen zijn gezet. Dat betekent dat je klaar bent voor de overdracht.

lees meer >

Stap 5/6 - Onderhandelen

Je hebt het beoogde bedrijf doorgelicht en je bent bezig de financiering te regelen. Nu is het zaak om via onderhandeling met de verkoper tot een goede deal te komen.

lees meer >

Stap 4/6 - Financiering regelen

Als jij en de verkoper de intentie hebben om tot een deal te komen, is het tijd om de financiering van de koop te regelen.

lees meer >