5 redenen voor nú een financieel plan

Pim Hoyng
Pim Hoyng, Delen Private Bank
12 december 2022
Of je verkoop van je onderneming overweegt of dat proces net achter de rug hebt, dit is hét moment voor een doortimmerd financieel plan.
header image

Of je verkoop van je onderneming overweegt of dat proces net achter de rug hebt, dit is hét moment voor een doortimmerd financieel plan. 

Wat behelst dat precies, zo’n financieel plan? Om te beginnen breng je samen met een adviseur de jaarlijkse inkomstenstromen in beeld, zoals salaris, pensioen en inkomsten uit vastgoed en beleggingen. Daartegenover staan alle uitgaven, voor het levensonderhoud, plannen die op stapel staan, maar ook bijvoorbeeld schenkingen.

Blijft na belasting een min over, dan komen als aanvulling vermogensbestanddelen in beeld. Denk aan liquiditeiten, een effectenportefeuille, huuropbrengsten uit beleggingspanden of een vakantiehuis. Daarbij hoort ook de verkoopopbrengst uit het bedrijf of, als de onderneming nog actief is, het vermogen in de BV. Uit een financieel plan komt naar voren welke potjes je het beste kunt inzetten.

Het slotstuk van het financieel plan is de samenstelling van de beleggingsportefeuille, een klus voor de specialist. Na het inventariseren van de financiële positie, voert een specialist zoals ik een scenario-analyse uit om het passende risicoprofiel en de beste beleggingsaanpak te bepalen. 

Ik geef je graag 5 redenen om niet te wachten met je eigen financieel plan.

1. Nu zekerheid over de toekomst

Vaak kloppen ondernemers pas na de verkoop van hun onderneming bij een financieel planner aan, op dat moment is er een flink vermogen waar iets mee moet. Beter werkt het om ook voorafgaand aan de verkoop al een financieel plan te maken. Als je weet wat je nodig hebt om wensen voor de toekomst te vervullen, kun je nog aan de benodigde knoppen draaien tijdens de onderhandelingen. Je weet waar je aan toe bent, en dat geeft overzicht en rust in een spannende periode.

2. Solide basis voor financiële beslissingen

Een financieel plan geeft diepgaand inzicht in je financiële situatie. Dat maakt het makkelijker om onderbouwde beslissingen te nemen met flinke financiële consequenties. Denk bijvoorbeeld aan eerder stoppen met werken, de timing van de verkoop van je onderneming, het herstructureren van je vermogen, de aankoop van het gedroomde vakantiehuis, een wereldreis. Hoe haalbaar is dat allemaal? Een financieel plan geeft dat inzicht.

3. Risico’s beheersen

De toekomst bestaat niet alleen uit kansen, er zijn ook risico’s. Om die te kunnen beheersen, maken ook zij onderdeel uit van het financieel plan. Wat zijn de financiële gevolgen van een mogelijk overlijden, een scheiding of arbeidsongeschiktheid? Wanneer je ouder wordt, zul je rekening moeten houden met zorgkosten, bijvoorbeeld voor particuliere zorg. Om voldoende reserves achter de hand te houden, kan het bij plannen voor schenkingen aan de kinderen dan wijs zijn een slag om de arm te houden.

4. Flexibel blijven

Het leven is veranderlijk, het plan beweegt daarin flexibel mee dankzij een jaarlijkse update. Met je adviseur inventariseer je of je situatie en wensen nog hetzelfde zijn en hoe het met de inkomsten staat. Stel, je bent tussentijds verhuisd of gescheiden, het beleggingsrendement valt anders uit dan voorzien, fiscale wetswijzigingen hebben effect op het vermogen of je wilt – zoals vele ex-ondernemers – toch weer investeren in een bedrijf. De consequenties laat je doorrekenen in het financieel plan. Zo houd je blijvend zicht op de haalbaarheid van je doelstellingen, zonder je wendbaarheid te verliezen.

5. Slim schenken aan (klein-)kinderen

Het financieel plan overstijgt je eigen generatie. Bij financiële planning houden we ook rekening met estate planning. Wat is estate planning? Het op een verstandige en fiscaal gunstige manier doorgeven van het vermogen. Bij leven vermogen overhevelen naar de (klein-)kinderen kan gunstig zijn, dankzij de jaarlijkse schenkingsvrijstelling en door binnen het lagere tarief van de schenkbelasting te schenken. Als je kiest voor schenken onder bewind, kijkt een bewindvoerder tot een bepaalde leeftijd mee en geeft akkoord voordat het geld wordt uitgegeven, bijvoorbeeld aan een bepaald doel, zoals een opleiding of een woning. 

Stort je een schenking op een effectenrekening op naam van de (klein-)kinderen, dan maak je ze alvast vertrouwd met beleggen. Bijkomend voordeel: de vermogenswinst uit die portefeuille komt ook alvast bij de kinderen terecht, dat scheelt later weer erfbelasting.


Bedrijfsverkoop binnen of in zicht? Geef richting aan de opbrengst
Op meerdere data organiseert Delen Private Bank de komende tijd kleinschalige, interactieve werklunches over vermogensstructurering vóór, tijdens en ná bedrijfsverkoop. De nadruk ligt op het uitwisselen van tips, tricks en praktijkcases. Je krijgt volop gelegenheid om in gesprek te gaan met fiscalisten, estate planners, private bankers en gelijkgestemde ondernemers. De lunches vinden plaats bij Delen Delen Private Bank op de Van Maasdijkstraat in Heerenveen, maar ook in Amsterdam en Den Bosch. Schrijf je in via delen.bank/ondernemer

Geschreven door
Pim Hoyng, Delen Private Bank

Pim Hoyng is al 16 jaar actief als financieel planner en estate planner, de afgelopen paar jaar bij Delen Private Bank Nederland. Delen is een vrij nieuwe speler op de Nederlandse markt voor private banking en vermogensbeheer. Ze betrad de markt in 2016 en deed sindsdien 6 overnames. De bank heeft kantoren in Amsterdam, Heerenveen, Hengelo, ’s-Hertogenbosch en Noordwijk. Als de overname van Box Consultants voltooid is, komt Waalre daarbij.

Nieuwste verhalen