Je bedrijf verkoopklaar maken: je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Jan Dekker
Jan Dekker, Coralis
11 mei 2025
Een bedrijfsoverdracht is niet van de ene op de andere dag geregeld en vergt gedegen voorbereiding. Begin daarom op tijd.
header image

Voor iedere DGA komt er een moment om je bedrijf over te dragen. En wat de reden ook is, een bedrijfsoverdracht is niet van de ene op de andere dag geregeld en vergt gedegen voorbereiding. De adviseurs van Coralis Corporate Finance adviseren daarom ook: begin op tijd!



Jan Dekker adviseert met zijn collega’s vanuit hun kantoor in Baarn ondernemingen bij aan- en verkooptransacties. Coralis Corporate Finance is onderdeel van de ZMGroep, waarin 100 bevlogen adviseurs, fiscalisten en accountants dagelijks ondernemers begeleiden.

Jan Dekker geeft aan: 'Iedere onderneming, zonder uitzondering, moet verkoopklaar worden gemaakt.'

Fase 1: Wensen in kaart brengen


Jan benadrukt dat het startpunt altijd begint met je motivatie als ondernemer. "Waarom wil je jouw bedrijf verkopen, aan wie wil je het bedrijf verkopen en vooral: wat ga je doen na de verkoop?'

  • Neem de tijd om de belangrijkste vraag te beantwoorden: waarom wil je jouw bedrijf verkopen? Wil je andere activiteiten opstarten, of focussen op een deel van uw bedrijf (en de overige verkopen)? Of wordt het tijd voor een welverdiend pensioen? In deze fase is het prettig om hierover te kunnen sparren; met het oog op geheimhouding kun je dit natuurlijk niet met iedereen bespreken. Denk goed na wie je hiervoor in vertrouwen kunt nemen. De adviseurs van Coralis zijn ervaren, onafhankelijk én kennen strikte vertrouwelijkheid.

  • Als je wilt verkopen, denk dan ook vooral aan welk type koper je het liefst de onderneming wil overdragen. Is er iemand in de familie die geschikt is? Of een van de zittende managers? Of liever aan een concurrent, die weet hoe de markt in elkaar zit en wellicht de beste toekomst voor jouw werknemers kan bieden? En wil je misschien zelf ook nog enige tijd actief blijven?

  • Er zijn meerdere mogelijkheden om het belang in jouw bedrijf te gelde te maken. Ineens alle aandelen verkopen is tegenwoordig niet meer de enige optie. Je kunt voor een gedeeltelijke verkoop kiezen aan één of meerdere investeerders, waarbij je zelf ook nog een aantal jaren verbonden blijft aan het bedrijf. 

Fase 2: Verkoopklaar maken


Een bedrijf dat te koop wordt aangeboden, moet in goede conditie verkeren. De cijfers moeten niet alleen een juist beeld geven van de winstgevendheid, maar ook een schone balans tonen. Zo kunnen op de balans bijvoorbeeld vorderingen op de DGA staan, bij voorkeur worden deze afgelost.

  • De vraag aan wie je wilt verkopen en wat jouw eigen ideale betrokkenheid bij uw bedrijf na de verkoop zijn, bepaalt hoe jij jouw organisatie moet voorbereiden. Moet het management worden versterkt, zodat de afhankelijk van jezelf wordt verkleind? En heb je die in huis, of moet er extern worden gekeken? Kijk ook naar de afhankelijkheid van klanten en leveranciers. Hoe minder afhankelijkheid, hoe meer waarde jouw onderneming heeft voor een kandidaat koper. 

  • Is de (juridische) structuur van jouw onderneming voorbereid op een eventuele verkoop? Hoe zit het met vastgoed en een personal holding? Heb jij privé geleend van je onderneming?

Iets anders: je kunt overwegen een Vendor Due Diligence te laten uitvoeren: je laat je bedrijf alvast grondig doorlichten vóór je de markt opgaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, weet je precies waar je staat én geef je kopers direct vertrouwen.

Per situatie zijn er ongetwijfeld nog andere belangrijke onderwerpen waarover je na moet denken. Ons motto is: verkoopklaar maken begint met een plan en kost tijd.

Geschreven door
Jan Dekker, Coralis

Jan Dekker heeft Economie gestudeerd (Erasmus Universiteit) en de postdoctorale opleiding Registercontroller gevolgd (Vrije Universiteit). Hij beschikt over 22 jaar transactie-ervaring bij Rabobank, Deutsche Bank en ING. Ook was hij 5 jaar CFO van een middelgrote onderneming, alvorens hij in 2020 bij Coralis startte. Binnen Coralis is hij verantwoordelijk voor de brede corporate finance praktijk: verkoop, aankoop, financieringsbegeleiding en herstructurering.

Nieuwste verhalen