Stappenplan bedrijfsopvolging

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz
18 juli 2023
Dankzij dit stappenplan bedrijfsopvolging loodsen we je in 4 stappen naar een vlekkeloze bedrijfsopvolging.
header image

Als je de keuze hebt gemaakt om een opvolger te zoeken voor je bedrijf, dan begint een langdurig proces. Een proces dat als erg intensief wordt ervaren, omdat je een stukje van jezelf uit handen gaat geven, waaraan je jaar in jaar uit hebt gewerkt. 

Het totale opvolgingsproces duurt al snel een half jaar tot een jaar. Met een kort stappenplan bedrijfsopvolging helpen we je op weg naar een succesvolle opvolging. 

Stap 1: De voorbereiding

Denk tijdig na over de toekomst van je bedrijf. Hoe lang wil je als ondernemer nog aan het roer staan? Zie je een vroegpensioen voor je of blijf je tot ver na deze leeftijd de touwtjes in handen houden? En hoe ziet jouw leven zonder bedrijf eruit? Welk vermogen heb je daarvoor straks beschikbaar? Bij bedrijfsopvolging binnen de familie wil je de opvolger niet de hoofdprijs laten betalen, maar zelf ook niet in de kou komen te staan. Laat je hierin goed adviseren.

Maar wie neemt jouw bedrijf straks over? Het kan een zeer emotioneel proces zijn als er meerdere geschikte en welwillende opvolgers zijn binnen de familie. Een mediator kan je helpen om het selectieproces in goede banen te leiden, waardoor familiebanden niet al te veel zullen lijden onder de bedrijfsopvolging.

Stap 2: Waardebepaling en koopovereenkomst

Laat een waardebepaling uitvoeren door een financieel deskundige. Dit is nodig om een goede verkoopprijs te bepalen. Ook voor bedrijfsopvolging binnen de familiekring is dit erg belangrijk. Een gunstige overnameprijs voor de bedrijfsopvolger kan door de Belastingdienst namelijk worden opgemerkt als belastingontwijking. 

Naast het afstemmen van de fiscale constructie is het zinvol om te kijken of je een beroep op de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) kunt doen; hierdoor kun je het bedrijf nagenoeg zonder inkomsten- en/of schenkbelasting laten opvolgen. Leg de verkoopwaarde en andere afspraken over de opvolging vast in een voorlopige koopovereenkomst.

Stap 3: De financiering

De kans is groot dat jouw opvolger externe financiering nodig heeft om het bedrijf te kunnen overnemen. Voor het afsluiten van een lening, maar ook voor een goed overzicht van de ‘as is’-situatie, is het verstandig een due diligence-onderzoek uit te voeren. Zo’n onderzoek geeft een compleet beeld van de toestand van het bedrijf. In combinatie met de waardebepaling kan je opvolger op pad gaan om de financiering rond te krijgen.

Als verkopende partij kun je je opvolger ook financieel ondersteunen in de overnamesom, zoals met een vendor loan, een earn-out of een achtergestelde lening.

Stap 4: Closing the deal

Financiering rond? Dan kunnen jullie de definitieve koopovereenkomst vaststellen. Na ondertekening bij de notaris is de bedrijfsopvolging (rekening houdend met de ingangsdatum) een feit en kan de champagne worden ontkurkt.

Hoewel het stappenplan bedrijfsopvolging op één pagina is verwoord, kent iedere stap veel uitdagingen en gaat er bovendien veel tijd overheen, voordat het champagnetijd is. Begin daarom op tijd en schakel deskundigen in die kunnen helpen met zowel de zakelijke als de emotionele kant. Zo blijft de bedrijfsopvolging voor iedereen een fijn proces.

Geschreven door
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Nieuwste verhalen