De bedrijfsverkoop van Ronald Gosens (Showoff Imports)

Na een geklapte deal moest Ronald Gosens weer met volle overgave aan zijn bedrijf Showoff Imports werken. 'Ik was mentaal al afscheid aan het nemen.'
header image

29 januari 2024, Wietze Willem Mulder, Brookz

Na een geklapte deal moest Ronald Gosens weer met volle overgave aan zijn bedrijf werken. Een moeilijke tijd, maar samen met overnameadviseur Adagium werd snel een nieuwe koper gevonden voor Showoff Imports. ‘Ik was mentaal al afscheid aan het nemen van mijn bedrijf.’

Foto: Kuppens Fotografie

Ronald Gosens begint in 1999 Showoff Imports, een bedrijf in exclusieve autotuning en -stylingonderdelen, als student vanuit een hobby. Hij heeft altijd al interesse gehad in auto’s en dan met name het personaliseren van Japanse auto’s. In die tijd zijn er echter weinig producten in Nederland te vinden, waarop Gosens besluit tot het zelf importeren van allerlei exclusieve auto-onderdelen.

‘Op een gegeven moment stond de schuur van mijn ouders vol met autospullen’, legt Gosens uit. ‘Dat ging lang goed, maar als er zeecontainers voor je huis komen lossen, dan weet je dat de hobby een beetje uit de hand is gelopen. Met de opkomst van internet en de populaire filmreeks The Fast & The Furious kwam mijn bedrijf in een stroomversnelling terecht en werkte het verdienmodel.’

Koerswijziging

Gosens - afgestudeerd in 2004 van studie bedrijfskunde - heeft zich vanaf de start gericht op online verkoop, iets wat zijn concurrenten nalaten. Maar in 2007 barst het schuurtje van zijn ouders en alle andere gehuurde magazijnen uit zijn voegen, waarop hij besluit om een lap grond in het Brabantse Dongen te kopen en een eigen pand te bouwen. Hij scherpt tevens zijn businessmodel aan; Showoff Imports wordt exclusieve distributeur van een aantal nichemerken in de autotuning en -performancemarkt, er worden tien niche-webshops voor consumenten gestart en de verkoop aan winkels wordt toegevoegd aan het pallet. Die stap pakte goed uit, want de B2B-tak groeide qua omzet uit tot de belangrijkste pijler.

Rond 2020 merkt Gosens dat zijn persoonlijke motivatie aan het afnemen is. ‘Ik zag niet veel mogelijkheden tot uitbreiding meer, waar voor mij de uitdaging in zit. Het werd meer van hetzelfde. Daarnaast haal ik meer energie uit ondernemer zijn dan werkgever zijn. En hoewel de koerswijziging van B2C naar B2B voor het bedrijf geweldig was, voelde ik mij persoonlijk meer een professioneel e-mailbeantwoorder.’

Kortom, het is tijd voor Gosens om een volgende stap te maken. Maar wat die stap moet zijn, weet hij niet. Zijn redenatie: wanneer hij stopt, stopt ook automatisch zijn bedrijf. Gosens: ‘Totdat een bekende van mij op Nieuwjaarsdag tegen mij zei: waarom verkoop je je bedrijf niet? Daar had ik nog nooit aan gedacht. Ik krijg alles wel verkocht, maar had geen idee hoe ik mijn eigen bedrijf moest verkopen.’ Gosens ging googelen voor informatie en op advies van zijn accountant meldde hij zich voor een eerste oriëntatie aan voor de Nationale Overname Dag van Brookz.  

Stekker er uit

Tijdens die dag komt Gosens in contact met Jasper van Geffen van overname-advieskantoor Adagium. Er is een persoonlijke klik en Gosens besluit om met Adagium in zee te gaan als adviseur. Dat resulteert in de zomer van 2022 tot een deal met een investeringsmaatschappij, alleen de handtekening hoeft nog maar gezet te worden. Totdat de beoogde koper van Showoff Imports er ineens de stekker uit trekt, omdat ze angstig zijn voor de dreigende recessie.

‘Dat was het lastigste kwartaal uit mijn ondernemersbestaan’, blikt Gosens terug. ‘Ik was mentaal ook al afscheid aan het nemen van mijn bedrijf. En dan moet je plotseling er weer voor de volle honderd procent tegenaan gaan. Bovendien moest het te-koop-bord weer in de voortuin. En net als bij een huis die voor de tweede maal op Funda komt te staan, denk je toch als koper: wat is daar dan mee?.’

In die tweede ronde wordt er verder dan Nederland gekeken en komen Gosens en Adagium al snel uit bij het Britse The Performance Company, wat één van de grotere klanten van Showoff Imports is. Doordat dit bedrijf het distributeurschap van een Japans merk wat voet aan de grond in Europa wil krijgen, voert, blijkt een strategische overname een ideale stap. 

Gosens: ‘In juni 2023 zijn ze langsgeweest bij de showroom. Die avond zijn we een hapje gaan eten met zijn allen en toen zeiden de Britten dat ze niet op het vliegtuig wilden stappen zonder een handtekening onder die intentieverklaring. Dus de volgende dag hebben we in een conference room op Airport Eindhoven de deal er uitonderhandeld.’

Stressvolle jaren

Door de vorige ervaring is Gosens er niet gerust op dat de deal ook daadwerkelijk door zou gaan. Pas toen ze beiden op 1 augustus 2023 hun krabbel onder het definitieve koopcontract bij de notaris zetten, valt er een last van zijn schouders. Eén voorwaarde van Gosens is dat hij niet nog maandenlang aan het bedrijf verbonden moest blijven.

‘Het voordeel is dat de koper in dezelfde branche zit, waardoor de overdracht ook snel kon gaan’, aldus Gosens. ‘Zo ben ik er per 1 november helemaal uitgestapt. Blij dat de koper het bedrijf doorzet in dezelfde voetsporen, waardoor ook het personeel aan kon blijven. Het waren twee stressvolle jaren. Mijn uitdaging is om te bedenken wat ik nu wil gaan doen. En daar geef ik mezelf een jaar de tijd voor om dat te ontdekken.’


Andere recente deals:

- Verkoop The Rent Company aan Italiaanse Ambienta en herinvestering (Banning Advocaten)
- Verkoop Fleurex aan Hollandirect (JM Corporate Finance)
- Verkoop ICL Gaskets & Insulation aan IPCOM (DVAN Advocaten)
- Verkoop Hayona aan WebNL (Factor & Ros)
- Aankoop Expice Beheer door Betronic Groep (JAN© Fusies & Overnames)
- Verkoop Van Dijk IJzerhandel aan Van Buuren Groep (Dubbeldam & Company)
- Verkoop PeeWee International aan Duitse Catamore (Raeth)
- Verkoop Online Academie aan BCS HR Software (Florijnz Corporate Finance)
- Investering/meerderheidsbelang in Exterus (MKB Fonds)
- Verkoop Burcht Beheer aan Forte Capital (Grant Thronton/Crown Deal Partners)


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Adagium

Adagium begeleidt bij koop, verkoop, fusie en financiering van ondernemingen, tevens verricht Adagium bedrijfswaarderingen. Vanuit ons kantoor in Veghel zijn wij actief voor een brede groep van cliënten in het midden- en kleinbedrijf in geheel Nederland.

Gerelateerde artikelen

Do's en don'ts bij de opvolging van een accountants- of administratiekantoor

Het is voor eigenaren essentieel om tijdig na te denken over de toekomst van hun kantoor.

lees meer >

De beste verkoopstrategie voor jouw ideale koper

Waar vind je kopers die passen bij jouw wensen en bedrijf? Hier zijn verschillende strategieën voor.

lees meer >

Goed voorbereid een verkoopproces ingaan is vaak van onderschatte waarde

Een goede voorbereiding stelt ons in staat om met vertrouwen de LOI-onderhandelingen in te gaan en het bevordert het vervolg van het proces.

lees meer >