Het regelen van opvolging: waarom je dit nu al moet doen

Mark Boelens
Mark Boelens, BANVO
22 mei 2025
Het nadenken over opvolging is geen teken van stoppen, maar van goed ondernemerschap. Zo houd je zelf de regie in handen.
header image

Het is nog lang niet zover. Een enorm drukke agenda en talloze verantwoordelijkheden. Allemaal redenen om de gedachte aan opvolging of verkoop van het administratiekantoor voor je uit te schuiven.

'Dat zijn zaken voor later, ik ben nu nog aan het ondernemen.' Maar is dat wel verstandig? In de praktijk blijkt dat dit niet het geval is en dat je eigenlijk niet vroeg genoeg kunt beginnen met het uitwerken van een toekomststrategie

Het verkopen van het kantoor of het zoeken naar een geschikte opvolger is niet alleen een heel tijdrovend proces, maar ook een lastige. Naast het feit dat het gaat om jarenlang werk wat dag in dag uit het leven bepaalde van jou als ondernemer, is het ook moeilijk om goed inzicht te krijgen in de verschillende mogelijkheden. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer.

1. Waarde van kantoor zit in voorbereiding


De hoogste waardering voor een kantoor wordt zelden gehaald met een snelle verkoop. Kantoorwaardes stijgen wanneer er tijd is om processen te optimaliseren, de afhankelijkheid van de eigenaar te verminderen en de administratie op orde te brengen. Door op tijd te beginnen, heb je de ruimte om deze verbeteringen door te voeren.


2. Arbeidsmarkt verandert snel


Er is een groeiend tekort aan financiele medewerkers en opvolgers. Administratiekantoren die wachten met hun opvolgingsstrategie, lopen het risico straks niemand te vinden die het stokje overneemt. Wie zich nu al oriënteert, vergroot zijn kansen op het vinden van een passende opvolger of overnameconstructie.


3. Medewerkers en klanten verdienen duidelijkheid


Een overdracht die te laat wordt voorbereid, leidt vaak tot onrust bij medewerkers en klanten. Door tijdig te communiceren over de plannen, creëert het kantoor rust en vertrouwen. Bovendien vergroot je de kans dat goede medewerkers blijven en klanten loyaal blijven aan het kantoor.


4. Persoonlijke doelen veranderen


Wellicht denk je er nu nog niet aan om te stoppen, maar het leven verandert. Gezondheid, gezinssituatie of nieuwe ambities kunnen sneller dan verwacht invloed hebben op de toekomstplannen. Als er dan al een plan ligt, voorkom je dat je onder druk moet handelen.

Er zijn meer opties


Opvolging betekent niet per se morgen de sleutels overhandigen. Er zijn meerdere routes die je kunt bewandelen. Er zijn talloze opties als het gaat om het verkopen van het kantoor. Maar wat betekent dit dan voor het kantoor, de medewerkers en de klanten? 

Verkopen aan ander kantoor in regio

Als eigenaar van een lokaal administratiekantoor heb je wellicht al goed inzicht in de concullega’s in de buurt. Het is een mogelijkheid om te kiezen voor een zogenaamde ‘portefeuille’ overname. Vaak snel geregeld en dichtbij, maar daarbij lever je wel in veel gevallen de identiteit van het kantoor in. Daarnaast bestaat er ook een kans dat er een aantal zaken structureel veranderen voor medewerkers en klanten, wat kan zorgen voor weerstand. 

Verkopen aan huidige medewerker 

Wellicht heb je op dit moment een medewerker op kantoor die geschikt is als opvolger? Een talentvolle, ondernemende medewerker met ambitie. In de praktijk blijkt alleen dat de financiering voor deze medewerkers vaak ingewikkeld ligt. 

Management buy-in

Veel kantoren hebben geen opvolger onder de eigen medewerkers. Een andere mogelijkheid is het verkopen aan een extern iemand. Het lastige is natuurlijk wel dat jij als eigenaar diegene nog eerst moet leren kennen voordat je gelijk jouw kantoor toevertrouwd. Er zijn allerlei manieren om iemand vooraf te screenen, zoals een uitgebreid assessment of persoonlijkheidstest. Maar uiteindelijk komt het allemaal aan op vertrouwen. 

Daarnaast kent diegene het kantoor ook nog niet. Voor een goede overdracht is dus wederom heel veel tijd nodig. Ook kan het zijn dat medewerkers veranderingen lastig vinden, wat voor weerstand zorgt. 

Private equity

Investeerders stappen in dit soort organisaties met als doel het kantoor te laten groeien en later met winst te verkopen. Dit levert vaak kapitaal en strategische slagkracht op, maar vraagt ook om de bereidheid om mee te bewegen met investeerdersdoelen. Hier kunnen dus grootse veranderingen bij komen kijken, zoals naam, identiteit of cultuur van het kantoor. 

Aansluiten bij netwerk 

Als kantoor is het ook mogelijk om de eigen identiteit te behouden, zelf te blijven ondernemen maar ook de toekomst van het kantoor te waarborgen. Een voorbeeld hiervan is het BANVO-netwerk. Dit model biedt ruimte voor groei én ondersteunt in het regelen van de opvolging van het kantoor op het moment dat de eigenaar daadwerkelijk wil stoppen met ondernemen.

Daarnaast verandert er dus niks aan de dagelijkse werkzaamheden, leidinggevenden of werkprocessen, alleen maakt het kantoor nu onderdeel uit van een netwerk van meerdere zelfstandige administratiekantoren door het hele land. Je profiteert dus van schaalgrootte en kan volop groeien, waarbij het kantoor zichzelf kan blijven. 

Het nadenken over opvolging is geen teken van stoppen, maar van goed ondernemerschap. Door nu al te oriënteren en te plannen, houd je zelf de regie in handen. Weten welke route het beste past bij jouw situatie? Er zijn slimme oplossingen beschikbaar die je vandaag al kunt verkennen. 

Geschreven door
Mark Boelens, BANVO

Mark Boelens directeur van BANVO, een landelijk netwerk voor ondernemers in belastingadvies- en financiële administratie.

Nieuwste verhalen