Wanneer verkoop je jouw bedrijf?

Timing is everything is een mooi Engels spreekwoord voor het antwoord voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen. Maar wat is het juiste moment?
header image

20 januari 2022, Martijn Voorhuis, NexyZ

Onlangs werden we benaderd door een ondernemer die vroeg of de timing voor de verkoop van zijn bedrijf goed was, of dat we van mening waren dat hij nog even zou moeten wachten. Timing is everything is een mooi Engels spreekwoord voor het antwoord dat deze ondernemer zocht. Maar wanneer verkoop je je bedrijf? 

Het antwoord op die vraag hangt af van meerdere factoren. Ben je er als ondernemer aan toe? Hoeveel plezier heb je in je werk en in het ondernemen? Als je elke dag met veel plezier naar je werk gaat en het voelt niet als een last, waarom zou je dan een nieuwe eigenaar voor je bedrijf zoeken? 

Of je bedrijf er klaar voor is een goede volgende vraag. Net zoals je een huis klaarmaakt voor de verkoop, moet je dat ook met je bedrijf doen. Je wilt je onderneming immers op de best mogelijke manier presenteren. In de praktijk betekent dit dat je het bedrijf op orde brengt (als het dat niet al is). Je gaat achterstallig onderhoud aanpakken en zorgt ervoor dat je op elk aspect van een toekomstig boekenonderzoek goed uit de verf komt. 

Markt er klaar voor?

Een ander belangrijke vraag is of de markt er klaar voor is. Aangezien wij een focus hebben op de TMT-sector (technologie, media en telecom), zullen we de vraag voor die branche trachten te beantwoorden. 

De TMT sector kende een recordjaar. Volgens data van Mergermarket werden er in 2021 in totaal 6.834 overnames gedaan in de TMT-sector met een recordwaarde van $ 1,8 biljoen. Bijna 18% van dat volume werd in Europa gerealiseerd. Als we naar het investeringslandschap kijken zien we vergelijkbare trends. CB Insights, een bekend verzamelaar van venture capital-data, meldde dat venture investments $621 miljard dollar in 2021 bereikte en dit was 111% meer dan het niveau van 2020. 

Analisten van Mergermarket zagen de verdergaande en zelfs door Covid-19 versnelde digitalisering als een belangrijke factor voor dit record. Het overnametempo lag hoog en de vraag is natuurlijk of dit zo blijft. Een interessante graadmeter in de Verenigde Staten is de Nasdaq. Deze beursindex stond eind 2021 op 15.644,97. Zijn het de eerste tekenen van een omslag, nu de index op 18 januari 2022 gedaald is naar 14.506,90, een daling van ruim 7%?

Multiple

Hoewel wij geen kristallen bol hebben om het antwoord op de vraag of er sprake is van een omslag te kunnen geven, zien wij op dit moment nog geen aanwijzingen dat het overnametempo in de TMT-sector af zal nemen. Kapitaal is nog steeds goedkoop en de digitaliseringstrend zet onverminderd door. Daarnaast zien we ook meer interesse van buitenlandse partijen voor de Nederlandse TMT-sector. 

Naar ons idee zal dit een prijsopdrijvend effect veroorzaken en zullen de waarderingen - die al enige tijd stijgen - nog verder omhoog gaan. Brookz onderzoekt twee keer per jaar in de Overname Barometer hoe de waardering van bedrijven in een bepaalde sector zich ontwikkelt en kwam in het eerste half jaar van 2019 tot een gemiddelde waardering van 6,25 maal de ebitda. Deze multiple steeg naar 6,55 in het eerste half jaar van 2021 en wij verwachten dat er voor het tweede half jaar van 2021 ook weer een stijging aan zit te komen.

Kan het nog hoger? Wij denken dat de stijging van de waardering voor TMT-bedrijven zich door zal zetten, totdat er een structurele verstoring op zal treden. De pandemie was een stuwende kracht voor de TMT-sector, maar globale spanningen die uitmonden in een conflict kunnen tot een verstoring leiden. Ook een eventuele verkrapping van de geldmarkt en als gevolg daarvan een versnelde stijging van de rente voor overnamefinanciering zou tot verstoring van de stijgende trend kunnen leiden. 

Verkopersmarkt

Terug naar de vraag of de timing goed is voor de verkoop van een TMT-bedrijf durven wij de stelling wel aan dat de timing uitstekend is, mits de ondernemer en het bedrijf er klaar voor zijn. De markt wordt op dit moment gekenmerkt door een 'verkopersmarkt'. De kopers staan in de rij voor goede TMT proposities en in die zin is de timing goed, maar wacht niet te lang want het tij kan razendsnel keren.


Martijn Voorhuis
Martijn Voorhuis, NexyZ

Martijn Voorhuis is partner bij NexyZ, specialist in IT-transacties. Martijn verkreeg een Masters Degree Business Informatics van de Rotterdam School of Management en is een zeer ervaren adviseur op het gebied van IT. 

NexyZ

We begeleiden u bij trajecten met betrekking tot aan- en verkoop, fusies, overnames, (her)financieringen van ondernemingen, beursgangen en doorstarts. Daarnaast behoort het begeleiden van een totale ‘buy & build’ strategie tot onze aandachtsgebieden.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

De medewerkersparticipatie

Een steeds vaker voorkomende vorm van overname is de verkoop van aandelen aan medewerkers. Maar hoe werkt dat?

lees meer >

Overwegingen voor internationale bedrijfsverkoop: kansen en uitdagingen

De internationale overnamemarkt biedt aanzienlijke kansen, maar brengt ook diverse uitdagingen met zich mee.

lees meer >

De bedrijfsverkoop van Ronald Gosens (Showoff Imports)

lees meer >