Bij de verkoop van uw bedrijf is het verstandig om u bij te laten staan door een extern adviseur. Een fusie- en overnameadviseur helpt, begeleidt en ondersteunt u tijdens een verkoop of wanneer u wilt gaan uitbreiden via een bedrijfsovername. Maar wat is zijn of haar toegevoegde waarde en wanneer moet u een adviseur inschakelen?
Uw adviseur neemt u werk uit handen, zodat u zich op de onderneming kunt blijven focussen
Het overnameproces is een intensief en complex proces. Niet alleen qua tijd maar zeker ook qua emotie. Achteraf horen we vaak van ondernemers dat ze het proces hebben onderschat en dat het niet was gelukt zonder een gespecialiseerde adviseur. Een adviseur neemt u veel werk uit handen. Dit verlicht de druk op u als ondernemer zodat u zich volledig kunt blijven focussen op de prestatie van de onderneming. Tegenvallende resultaten tijdens het verkoopproces zijn namelijk funest voor de onderhandelingen.
Uw adviseur kan het proces meer rationaliseren
Ondernemers hebben vaak te maken met emotie in het verkoopproces. Logisch, want het is één van de belangrijkste beslissingen in het leven van de onderneming. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de emotie niet de overhand krijgt. Een adviseur speelt hierin een cruciale rol door moeilijke situaties op een objectieve en zorgvuldige manier op te lossen.
Uw adviseur kent het proces en bereidt u steeds voor op de volgende stap
De adviseur beschikt over onmisbare specialistische kennis en ervaring van het transactieproces. Zo weet u precies welke stappen u moet nemen en welke informatie het beste in welk stadium gedeeld kan worden. Hierdoor staat u sterker in de onderhandelingen en bereikt u veelal de meest optimale dealstructuur.
Uw adviseur heeft specialistische kennis die noodzakelijk is voor het voeren van onderhandelingen
Veel onderhandelingspunten tijdens een overnameproces zijn financieel gerelateerd, zoals: prijs, genormaliseerd EBITDA, werkkapitaal en netto schuld. Dan is het fijn als u op een specialist kunt vertrouwen die kennis heeft van het vakjargon. En die de fusie- en overnameadvocaat bijstaat om de financiële aspecten van een transactie op juiste de manier in de koopovereenkomst te zetten.
Uw adviseur kan het kopersveld verbreden
Fusie- en overnameadviseurs hebben veelal ook een bredere kijk op het aantal en type kopers, bijvoorbeeld door een groot internationaal bereik of een netwerk bij investeerders. Door meerdere potentiële kopers te benaderen tijdens het verkoopproces creëer je competitieve spanning onder kopers wat vaak leidt betere biedingen.
Uw adviseur kan als buffer bij onderhandelingen optreden
Vaak vinden kopers het belangrijk dat de verkopende aandeelhouder nog enige tijd aanblijft om voor een goede overdacht te zorgen. Het is dan prettig als u tijdens de onderhandelingen uw adviseur als buffer kunt gebruiken op het moment dat de onderhandelingen stroever gaan.
Timing van het benaderen van een adviseur
De timing van het benaderen van een adviseur blijft een lastig moment voor ondernemers. Achteraf blijkt dat ondernemers die hun bedrijf verkochten liever eerder al met de adviseurs hadden gesproken. Het vroegtijdig benaderen en sparren met een adviseur helpt om uw onderneming verkoop klaar [link naar exit ready] te maken en de waarde te maximaliseren. Overigens hoeft niet te betekenen dat het verkoopproces direct al start. Maar het zorgt wel voor nieuwe inzichten waarmee u aan de slag kunt.
Kosten van een adviseur
Fusie- en overnameadviseurs brengen hun diensten op verschillende manieren in rekening. Dit komt het meest voor:
- op basis van bestede uren maal het tarief;
- op basis van een maandelijks vast bedrag vermeerderd met een succes fee. De succes fee varieert tussen de 1-5% van de overnameprijs en hangt vooral af van de grootte van de onderneming.
'Een adviseur verdient zichzelf terug aan de onderhandelingstafel'