Aankoopbegeleiding. Hoe ziet zo’n proces eruit?

Uw onderneming uitbreiden, sneller laten groeien of starten als ondernemer? Dat kunt u
bereiken door een bedrijf over te nemen. Lees de volledige bijdrage op Brookz

11 augustus 2022, Ben Schellekens, O-twee Corporate Finance

Uw onderneming uitbreiden, sneller laten groeien of starten als ondernemer? Dat kunt u bereiken door een bedrijf over te nemen. Dit begint uiteraard met een goed strategisch plan of business plan. Hoe ziet zo’n proces eruit?

Oriëntatiefase

Wanneer u inzichtelijk hebt waar een bedrijf aan moet voldoen, kan u opzoek gaan naar bedrijven. Dit kunt u doen door op internet (bijv. Brookz.nl) te zoeken of een geschikte onderneming wordt aangeboden. Soms loont het ook om uw ambitie uit te spreken binnen uw netwerk of een bedrijf te zoeken via het netwerk van een Corporate Finance adviseur.

Informatiefase

Als u een geschikte onderneming heeft gevonden dan gaat het aankoopproces echt beginnen. Van de potentiële verkoper ontvangt u informatie over de onderneming. Vaak in de vorm van een informatiememorandum. Op basis van deze informatie en uw business plan kunt u een waardering opstellen, zelf of met behulp van een adviseur, om vervolgens tot een prijs voor de onderneming te komen. U maakt uw interesse concreet door een indicatieve bieding uit te brengen. Hierin neemt u uw aankoopprijs op en definieert u de omstandigheden en voorwaarden waarop de bieding is gebaseerd. Het is belangrijk om de omstandigheden en voorwaarden goed te formuleren, omdat dit de basis is voor de intentieovereenkomst (Letter Of Intent).

Onderhandelingsfase

Wanneer de verkoper het niet eens is met de indicatieve bieding zal de Verkoper het bod weigeren of in onderhandeling treden met u. Komt men na onderhandelen toch tot een compromis dan zal er een intentieovereenkomst (hierna: LOI) worden opgesteld. In de LOI wordt de prijs vastgelegd met de daarbij aanvullende voorwaarden. Tevens worden de aannames toegelicht en op basis van welke informatie het bod is gedaan.

Onderzoeksfase

U wilt natuurlijk geen kat in de zak kopen, maar voldoende zekerheid hebben dat de onderneming de gepresenteerde plannen in het informatiememorandum waar kan maken. Daarnaast wilt u er zeker van zijn dat er in de afgelopen jaren geen claims of andere risico’s op de loer liggen. Om deze risico’s te mitigeren kunnen wij gedurende een due diligence onderzoek voor u opzoek gaan naar de welbekende ‘lijken in de kast’ en uw daarnaast meer inzicht geven in de onderneming.

Financieringsfase

Wij adviseren u de financieringsaanvraag al tijdens de onderzoeksfase op te starten in verband met de doorlooptijd van de aanvraag.

Afrondingsfase

Zijn er in het Due Diligence onderzoek geen deal-breakers gevonden en zijn uw financieringskansen goed dan kunt u richting de afrondingsfase. In deze fase wordt de koopovereenkomst opgesteld. De intentieovereenkomst zoals in de onderhandelingsfase is de basis voor de koopovereenkomst. De koopovereenkomst kan echter afwijken van de LOI op basis van de bevindingen in het due diligence onderzoek. Op deze punten zal men dan opnieuw onderhandelen. Tevens kan het zijn dat uit het due diligence onderzoek bepaalde risico’s zijn gevonden waarvoor garanties en/of vrijwaringen moeten worden opgenomen. Zijn beide partijen akkoord met de overeenkomst dan kan een afspraak gemaakt worden bij de notaris. De notaris zorgt voor de akte van levering, het aandeelhoudersregister, de betaling van de koopsom en eventueel aanvullende aktes. Neemt u de onderneming over middels een activa-passiva transactie dan is het niet verplicht om dit te laten passeren bij de notaris. Een koopovereenkomst volstaat dan voor de overname.

De rol van een adviseur bij het aankoopproces:

  • Ondersteuning en sparringpartner bij uw strategisch en/of business plan;
  • Zoeken en benaderen van geschikte overnamekandidaten;
  • Beoordelen van een informatiememorandum;
  • Opstellen van een indicatieve waardering;
  • Uitbrengen van een indicatieve bieding;
  • Voeren van onderhandelingen;
  • Opstellen van de intentieovereenkomst;
  • Uitvoeren van een Due Diligence onderzoek;
  • Aanvragen van een financiering;
  • Opstellen van de koopovereenkomst.

Ben Schellekens, O-twee CF

Binnen O-twee Corporate Finance ben ik verantwoordelijk voor de planning en coördinatie van de Due Diligence opdrachten.

O-twee Corporate Finance

Als ondernemer denkt u wellicht na over bedrijfsopvolging, verkoop van uw onderneming of de aankoop van een onderneming. Wij kunnen ons voorstellen dat u daarbij ondersteuning nodig heeft. Wij fungeren graag als uw kompas om u op de juiste koers te brengen en u de veilige haven in te loodsen.

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Letter of Intent

Een Letter of Intent, ook wel een intentieverklaring genoemd, is de eerste stap voorafgaand aan de definitieve koopovereenkomst van een onderneming. Wat moet er allemaal in deze intentieverklaring worden opgenomen?

lees meer >

Valkuilen bij een bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername kan veel mis gaan. Drie ondernemers over de fouten die ze hebben gemaakt bij hun bedrijfsovername.

lees meer >

10 tips voor een succesvolle bedrijfsovername

Waar moet u op letten als u een bedrijf gaat kopen? De belangrijkste tips bij een bedrijfsovername op een rij.

lees meer >