Wat gebeurt er met het personeel bij bedrijfsovername?

Wat gebeurt er met het personeel bij bedrijfsovername? Alle ins and outs over personeelszaken bij overdracht vind je hier.
header image

15 april 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Veel ondernemers die hun bedrijf verkopen, willen het personeel goed achterlaten. Sommigen eisen zelfs bepaalde zekerheden voor hun werknemers tijdens de onderhandelingen. Maar welke rechten heeft het personeel bij een bedrijfsovername?

Het is verstandig om - voordat je het bedrijf overneemt - je goed te verdiepen in de situatie van de werknemers. Wat voor contracten liggen er, zijn er zieken? Bestaat er een pensioenregeling en lopen de loonbetalingen van een leien dakje? Dit en meer komt naar voren door het uitvoeren van een due diligence.

Het personeel op de hoogte brengen

Vaak is het personeel pas op de hoogte van de verkoop als de handtekeningen zijn gezet. Maar de medewerkers is wel de eerste groep die het nieuws persoonlijk moeten horen. Het is verstandig om de ochtend na de overname het personeel bijeen te roepen en samen met de verkoper het personeel toe te spreken. De verkoper brengt als voormalig eigenaar het grote nieuws, licht zijn overwegingen toe en bedankt het personeel voor hun inspanningen.

Nog belangrijker is dat hij de koper introduceert als een bekwame ondernemer die het stokje overneemt. Vervolgens vertelt de koper over zijn achtergrond, de motivatie om het bedrijf over te nemen en zijn plannen met de onderneming. 

Hoe dan ook zijn medewerkers overrompeld door het nieuws. Ze zitten vol met emoties en willen zo snel mogelijk een antwoord op hun vragen. De koper is vanaf dat moment het nieuwe aanspreekpunt voor werknemers. Bespreek ook zeker van tevoren met de verkoper of jullie uitspraken willen doen over de overnamesom, voorwaarden en dealstructuur. 

Heeft de onderneming minimaal 50 medewerkers rondlopen, dan is het inlichten van het personeel bij bedrijfsovername de taak van de OR. De ondernemingsraad weet wanneer, en op welke wijze, het personeel wordt ingelicht. Hier zijn richtlijnen voor vastgelegd in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). Over het algemeen worden de werknemers ingelicht, wanneer de intentieverklaring ondertekend is.

De rechten van het personeel bij bedrijfsovername

Er valt vrij weinig te discussiëren over de rechten van het personeel, want bij een bedrijfsovername zijn de werknemers inbegrepen. Er is geen keus voor de koper; de werknemers houden al hun rechten en plichten. De koper neemt niet alleen de primaire arbeidsvoorwaarden over, maar ook de secundaire arbeidsvoorwaarden gaan gewoon mee.

Ook werknemers die ziek zijn, mag je niet laten gaan. Het loon wordt gewoon doorbetaald tijdens de ziekteperiode, je moet de reïntegratieverplichtingen naar behoren uitvoeren en de kosten van de reïntegratie zijn voor jou.

Voor de duur van een jaar is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor het personeel. Na deze looptijd is het mogelijk om te sleutelen aan de arbeidsovereenkomsten en kun je eventueel gaan reorganiseren, wat personeel betreft.

Zijn er uitzonderingen?

Absoluut. Zoals bijna alle wet- en regelgeving, kent ook deze regel uitzonderingen. Neem je een bedrijf over, dan mag je in een aantal gevallen zelf kiezen welke personeelsleden je overneemt:

  • Als het bedrijf failliet ging, voordat je het overneemt;
  • De werkzaamheden van het bedrijf wijzigen 180 graden.

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Gerelateerde artikelen

De beste verkoopstrategie voor jouw ideale koper

Waar vind je kopers die passen bij jouw wensen en bedrijf? Hier zijn verschillende strategieën voor.

lees meer >

Goed voorbereid een verkoopproces ingaan is vaak van onderschatte waarde

Een goede voorbereiding stelt ons in staat om met vertrouwen de LOI-onderhandelingen in te gaan en het bevordert het vervolg van het proces.

lees meer >

Voorbereiden op bedrijfsverkoop: begin alvast zelf

Zorg ervoor dat het je niet overvalt als er ineens een koper aan de deur klopt en wacht ook niet tot een verkoop noodzakelijk wordt.

lees meer >