Zo werkt een bedrijfsovername financieren met sale & lease back

Ondernemers met een tekort aan liquide middelen om investeringen te financieren kunnen aan sale & lease back doen. Met sale & lease back wordt kapitaal vrijgemaakt uit eigen middelen.
header image

10 mei 2021, Peter Rikhof, Brookz

Ondernemers met een tekort aan liquide middelen om investeringen te financieren: financieel adviseurs actief in het MKB zien dit vaak voorbij komen. Met sale & lease back wordt kapitaal vrijgemaakt uit eigen middelen. Bij Beequip, leasemaatschappij voor zwaar materieel, kan dat nu vanaf €50.000; de oude grens van €100.000 wordt daarmee gehalveerd. 'We hopen met deze verlaging nog meer ondernemers te kunnen helpen met het waarmaken van hun ambities.'

Waar kunnen ondernemers terecht om in hun liquiditeitsbehoefte te voorzien? Traditioneel kloppen ondernemers zelf, of met hulp van hun financieel adviseur, aan bij de banken. De vernieuwende leasemaatschappij Beequip ziet in de praktijk dat de voorgestelde financieringsvraag vaak niet volledig ingevuld wordt. Hiervoor biedt zij een oplossing met een unieke aanpak: sale & lease back. 

Sale & lease back voor zwaar materieel

'Bij Beequip bieden we ondernemers de mogelijkheid om hun eigen zwaar materieel aan ons te verkopen en terug te leasen', vertelt Eva Herrenauw. Zij is bij Beequip actief als Program Manager Broker Partners. 'Deze financieringsvorm heet sale & lease back. Zo wordt snel kapitaal vrijgemaakt, bijvoorbeeld voor financiering van overnames of om eigen vermogen in te brengen bij de aankoop van vastgoed.'

De financieringsvorm vereist dat Beequip alles moet weten van het materieel. Want: hoe kun je een tweedehands vloot verkopen als je niet weet wat het waard is? 'Daarom werken wij alleen maar met mensen uit de industrie: zij weten van iedere machine precies hoe snel die slijt en hoe groot de vraag er naar is in de markt van gebruikt equipment. Dat is uniek in het financieringslandschap.'

Beequip biedt oplossingen voor materieel in 14 verschillende assetklassen, zoals wegtransport, grondverzet, maritiem en energie. 

In 4 stappen kapitaal vrijmaken 

Een sale & lease back aanvraag kent 4 stappen

  1. De financieringsbehoefte van de ondernemer vaststellen en aanleveren van een materieellijst met specifieke informatie per machine, vaar- of voertuig. 
  2. Oriëntatie in leasevorm: sale & financial lease back of sale & operational lease back. De meest voorkomende keuze is financial lease, waarbij aan het einde van de looptijd de vloot weer eigendom is van de ondernemer. 
  3. De aanvraag uitwerken: hier worden gegevens aangeleverd en voert Beequip een inspectie uit op het materieel. 
  4. Vervolgens wordt het leasecontract opgesteld en afgehandeld. Sale & lease back is een administratieve handeling, de machines blijven ten alle tijden dienstbaar in de onderneming. 

Partnerprogramma voor financieel adviseurs 

Beequip heeft een partnerprogramma voor financieel adviseurs (corporate finance, M&A, accountants en intermediairs), die het MKB willen laten groeien met passende financieringen voor zwaar materieel. 'Onze missie is om ondernemers te helpen ondernemen. Hierin zoeken we de relatie met de financieel adviseur en trekken we samen op. Wat ons onder andere onderscheidt, is dat wij altijd op zoek gaan naar een manier waarop het wél mogelijk is', vertelt Herrenauw.

'We zijn continu bezig met het optimaliseren van onze financiële oplossingen en versnelling van onze dienstverlening. Hierbij willen we natuurlijk altijd onze beloftes waar kunnen maken: leasen is bij ons simpel, flexibel en snel. Het materieel staat voorop.'


Peter Rikhof
Peter Rikhof, Brookz

Peter Rikhof studeerde Economie (Vrije Universiteit) en Journalistiek (Erasmus Universiteit)

Hij is oprichter en algemeen directeur van Brookz & mede-oprichter van Dealsuite en ValuePartner. Daarnaast is hij schrijver van de boeken:

Eerder was hij hoofdredacteur van Management Team en bedenker en hoofdredacteur van ondernemersplatform Sprout.

Als ondernemer was hij de afgelopen 15 jaar betrokken bij meer dan 10 overnametransacties. Ook haalde hij onlangs een investering van meer dan 3 miljoen euro op voor het internationale M&A-platform Dealsuite.

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Help, de rente stijgt!

Als ondernemer moet je rekening houden met de stijgende rente. Waarom is dit een probleem en wat kan je ermee?

lees meer >

Private equity vs venture capital

In de wereld van financiering zijn private equity en venture capital belangrijke termen. Maar wat is eigenlijk het verschil?

lees meer >

Participatiemaatschappij

Een participatiemaatschappij kan je voorzien van kennis, kunde en kapitaal om jouw bedrijf verder te helpen groeien.

lees meer >