Stakingsaftrek uitgelegd

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz
15 november 2023
Wanneer je jouw bedrijf verkoopt of beëindigt, komen er allerlei fiscale regels om de hoek kijken waaronder de stakingsaftrek.
header image

Wanneer je jouw bedrijf verkoopt of beëindigt, komen er allerlei juridische en fiscale regels om de hoek kijken. Eén daarvan is de stakingsaftrek. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over stakingswinst en -aftrek, omdat het je een hoop geld kan besparen.

Wat is stakingsaftrek? 

Zodra jij jouw onderneming staakt, omdat je het roer aan iemand anders toevertrouwt, je met pensioen gaat of bijvoorbeeld in loondienst gaat werken, dan houdt de onderneming (onder jouw leiderschap) op te bestaan. Om je onderneming formeel te beëindigen, moet je dit onder andere kenbaar maken bij de Kamer van Koophandel en dat heeft belangrijke gevolgen voor je belastingsituatie. 

Bij het staken van je onderneming resulteren stille reserves, goodwill en andere inkomsten vaak in een zogeheten stakingswinst; winst afkomstig uit de staking van je bedrijf. Je mag over deze stakingswinst éénmalig stakingsaftrek rekenen, waardoor je over een bedrag van maximaal 3.630 euro geen belasting hoeft te betalen. 

Blijft er na het beëindigen van je bedrijf helemaal geen geld over of draai je zelfs verlies? Je kunt de stakingsaftrek van 3.630 euro helaas niet gebruiken om de Belastingdienst geld terug te laten betalen. 

Voor wie is stakingsaftrek relevant?

De stakingsaftrek is niet voor iedereen relevant. Zo kun je geen stakingsaftrek toepassen als je een BV hebt, medegerechtigde of schuldeiser bent of slecht een deel van je onderneming staakt. Voor wie is dit belastingvoordeel dan wel relevant? Je kunt in aanmerking komen voor de stakingsaftrek als je:

  • in loondienst gaat werken;
  • een andere onderneming start;
  • een eenmanszaak omzet naar een BV;
  • arbeidsongeschikt raakt ;
  • met pensioen gaat;
  • komt te overlijden. 

Uitstel van betaling

Ondernemers zijn vaak huiverig voor de afrekening van de Belastingdienst als ze hun bedrijf beëindigen. De Belastingdienst wil met de stakingsaftrek ondernemers juist stimuleren om hun zaken netjes af te wikkelen.

Wil je eventuele terugbetalingen aan de Belastingdienst nog wat langer uitstellen? Dan kun je het bedrag van de stakingswinst en oudedagsreserve verlagen door dit te storten in lijfrentepremies. Deze premies zijn tot een bepaald bedrag fiscaal aftrekbaar, maar je betaalt wel belasting over de uiteindelijke uitkering van de premie. Het is verstandig om voor dergelijke constructies financieel advies in te winnen. 

Geschreven door
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Nieuwste verhalen