2 november 2021, Wietze Willem Mulder, Brookz
Wanneer je jouw bedrijf verkoopt of beëindigt, komen er allerlei juridische en fiscale regels om de hoek kijken. Eén daarvan is de stakingsaftrek. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over stakingswinst en -aftrek, omdat het je een hoop geld kan besparen.
Zodra jij jouw onderneming staakt, omdat je het roer aan iemand anders toevertrouwt, je met pensioen gaat of bijvoorbeeld in loondienst gaat werken, dan houdt de onderneming (onder jouw leiderschap) op te bestaan. Om je onderneming formeel te beëindigen, moet je dit onder andere kenbaar maken bij de Kamer van Koophandel en dat heeft belangrijke gevolgen voor je belastingsituatie.
Bij het staken van je onderneming resulteren stille reserves, goodwill en andere inkomsten vaak in een zogeheten stakingswinst; winst afkomstig uit de staking van je bedrijf. Je mag over deze stakingswinst éénmalig stakingsaftrek rekenen, waardoor je over een bedrag van maximaal 3.630 euro geen belasting hoeft te betalen.
Blijft er na het beëindigen van je bedrijf helemaal geen geld over of draai je zelfs verlies? Je kunt de stakingsaftrek van 3.630 euro helaas niet gebruiken om de Belastingdienst geld terug te laten betalen.
De stakingsaftrek is niet voor iedereen relevant. Zo kun je geen stakingsaftrek toepassen als je een BV hebt, medegerechtigde of schuldeiser bent of slecht een deel van je onderneming staakt. Voor wie is dit belastingvoordeel dan wel relevant? Je kunt in aanmerking komen voor de stakingsaftrek als je:
Ondernemers zijn vaak huiverig voor de afrekening van de Belastingdienst als ze hun bedrijf beëindigen. De Belastingdienst wil met de stakingsaftrek ondernemers juist stimuleren om hun zaken netjes af te wikkelen.
Wil je eventuele terugbetalingen aan de Belastingdienst nog wat langer uitstellen? Dan kun je het bedrag van de stakingswinst en oudedagsreserve verlagen door dit te storten in lijfrentepremies. Deze premies zijn tot een bepaald bedrag fiscaal aftrekbaar, maar je betaalt wel belasting over de uiteindelijke uitkering van de premie. Het is verstandig om voor dergelijke constructies financieel advies in te winnen.
Wil je meer weten over bedrijfsbeëindiging en de stappen die je daarvoor moet ondernemen? Lees dan ook eens dit artikel, waarin we stap voor stap uitleggen hoe je jouw onderneming beëindigt.
Een normaal jaar bestaat eigenlijk niet en daarmee kan de winstgevendheid in zowel positieve als negatieve zin vertekend zijn.
In het kader van overnames komt het regelmatig voor dat de nieuwe eigenaren aan managers en werknemers aandelenopties toekennen.