Wijzigingen verliesverrekening in de vennootschapsbelasting 2022

Onlangs zijn op Prinsjesdag maatregelen aangekondigd om de mogelijkheden tot verliesverrekening in de vennootschapsbelasting te wijzigen. Wat verandert er?

28 oktober 2020, Eric Vermeulen, AKD

Onlangs zijn op Prinsjesdag maatregelen aangekondigd om de mogelijkheden tot verliesverrekening in de vennootschapsbelasting te wijzigen. De maatregelen zijn voorgesteld naar aanleiding van de aanbevelingen van de Adviescommissie belastingheffing van multinationals.

Beperkt in omvang

De omvang van de verrekenbare verliezen zal met ingang van 1 januari 2022 worden beperkt.

Verliezen zijn dan, zowel voorwaarts als achterwaarts, slechts tot een bedrag van € 1 miljoen aan belastbare winst volledig verrekenbaar. Indien de fiscale winst hoger is, zijn de verliezen slechts tot 50% van die hogere belastbare winst in een jaar verrekenbaar. De rest van het verlies komt dan in een volgend jaar voor verrekening in aanmerking.

Onbeperkte voorwaartse verliesverrekening 

Tegenover de beperking van de hoogte van de verrekenbare verliezen tot 50%, staat wel een onbeperkte voorwaartse verliesverrekening vanaf 1 januari 2022. Naar huidig recht is de voorwaartse verliesverrekening maximaal 6 jaar. De wijzigingen met betrekking tot de voorwaartse verliesverrekening zullen van toepassing worden met ingang van boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2022 en op verliezen die eind 2021 nog voorwaarts verrekenbaar zijn.

De termijn voor achterwaartse verliesverrekening blijft ongewijzigd staan op één jaar. 

Voorbeeld
De volgende resultaten worden behaald:

Jaar 1: winst 1 miljoe

Jaar 2: verlies 4 miljoen

Jaar 3: winst 4 miljoen

De verliesverrekening werkt als volgt uit. Eerst is 1 miljoen verlies van jaar 2 achterwaarts verrekenbaar met jaar 1. Er blijft dan 3 miljoen verlies ‘over’ van jaar 2. Vervolgens is daarvan 2,5 miljoen euro verlies verrekenbaar met de winst van jaar 3 door het nieuwe voorstel: een bedrag van 1 miljoen plus 50 procent van de resterende winst boven die 1 miljoen, dus 50% van 3 miljoen, is dan namelijk verrekenbaar in jaar 3. Er moet dus in jaar 3 over 1,5 miljoen euro vennootschapsbelasting worden betaald. Er resteert dan nog een verrekenbaar verlies van 0,5 miljoen euro van jaar 2.

Gevolg

Omdat de termijn en omvang van de verrekenbare verliezen veranderen, heeft dit voorstel mogelijk invloed op de latente belastingposities in de jaarrekening en de waarde van (over te dragen) verliescompensatie in het algemeen. Er wordt geadviseerd de effecten hiervan tijdig na te gaan. 

De maatregel is vooral gericht op de grotere ondernemingen. De verruiming van de termijn, met een beperking in omvang van verliezen die men kan verrekenen, zal voor het MKB vooral positief nieuws betekenen. De verliezen kunnen immers onbeperkt voorwaarts worden verrekend tot maximaal €1 miljoen winst per jaar.


Eric Vermeulen
Eric Vermeulen, AKD

Eric Vermeulen is met ingang van 1 januari 2016 als fiscaal partner verbonden aan AKD en werkzaam in de fiscale vakgroep. Eric Vermeulen is gespecialiseerd in fiscale advisering van nationaal en internationaal opererende ondernemingen.

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Bedrijfswaarde berekenen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!

Kopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsovername een succes met het Brookz-stappenplan

 

 

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Stakingsaftrek

Wanneer je jouw bedrijf verkoopt of beëindigt komen er allerlei juridische en fiscale regeltjes om de hoek kijken. Eén daarvan is de stakingsaftrek.

lees meer >

Fiscale aspecten bij bedrijfsovername

Het is verstandig om al vroeg in het proces na te denken over de fiscale aspecten van de overname. Een goede voorbereiding leidt vaak tot een (toekomstige) besparing van belastingen.

lees meer >

Wat is een belastinglatentie?

Bij een bedrijfsovername dient bij de waardering rekening gehouden te worden met een belastinglatentie.

lees meer >