Participeren in een bestaand bedrijf

Als ondernemer kun je een investeerder aantrekken die participeert in jouw bedrijf, waardoor je sneller kunt groeien.
header image

13 november 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Als ondernemer met een eigen bedrijf kun je grofweg drie redenen hebben om een participatie aan te bieden. Je zoekt geld om je groei te financieren, je hebt extra kapitaal nodig om de financiële positie te versterken of je haalt alvast je opvolger in huis.


1. Financiering voor (snelle) groei
Om je bedrijf te laten groeien, heb je geld nodig. En snelgroeiende bedrijven moeten zelfs veel kosten maken om de groei van de onderneming te financieren. Snelle groei van een bedrijf veroorzaakt ook een snelle behoefte aan kapitaal. Om de groei van je bedrijf te financieren, kun je een gedeelte van je aandelen verkopen (wat de beursgenoteerde bedrijven ook doen ter financiering), een participatie aanbieden. Het voordeel is dat veel type kopers maar wat graag in een snelgroeiend bedrijf stappen.

2. Kapitaal nodig om financiële positie te versterken
Soms loop je als ondernemer tegen een urgent cash-probleem aan. Voor die ondernemers kan het een interessante optie zijn om hun financiële positie te versterken door een (minderheids-)belang te verkopen aan een investeerder of een strategische koper. Want dat is het goede nieuws: er is nog steeds volop geld beschikbaar bij rijke particulieren (informal investors), investeringsmaatschappijen en grotere (familie-)bedrijven.

Bovendien brengen deze partijen - naast geld - ook nuttige kennis, ervaring en een interessant netwerk mee. Zo’n participatie is een directe kapitaalinjectie, die bovendien de kans op een extra lening bij de bank ook aanzienlijk vergroot.

3. Voorsorteren op afscheid: pre-exit
Als je het gevoel hebt dat je nog niet klaar bent met jouw bedrijf maar wel wat hulp kunt gebruiken, denk dan eens aan een gedeeltelijke verkoop van je bedrijf aan een partner (die ook je toekomstige opvolger is). Ondernemen in je eentje kan een eenzaam bestaan zijn. Bovendien is het verkopen van jouw bedrijf niet een spelletje van alles of niets.

Sterker nog, tegenwoordig is het lastig om je bedrijf in één klap te verkopen aan bijvoorbeeld een MBI’er, omdat deze simpelweg niet de financiële middelen heeft (of krijgt van financiers) voor een volledige overname. Met zo’n pre-exit verkoop je al een gedeelte van je bedrijf aan een koper, trek je nog een tijdje samen op om daarna met een gerust hart je overige aandelenpakket aan hem of haar te verkopen.

Aandelentransactie: minderheidsbelang of meerderheidsbelang?

In de basis gaat het bij een participatie in een bestaand bedrijf om een aandelentransactie. De participant wordt namelijk mede-aandeelhouder van het bedrijf. De grote vraag is hoeveel van het aandelenpakket de verkopende ondernemer wil verkopen. Het antwoord hangt samen met de kapitaalbehoefte en de waardering van het bedrijf. Hoe meer geld je van een participant vraagt, des te meer aandelen je moet weggeven. Dat klinkt logisch, maar is in de praktijk weerbarstiger.


1. Kapitaalbehoefte

Stap 1 is het berekenen van je kapitaalbehoefte. Maar het bepalen van jouw kapitaalbehoefte is geen simpel rekensommetje: als je het professioneel aanpakt heb je te maken met een exploitatiebegroting, een liquiditeitsbegroting en een investeringsbegroting. Vraag hulp van een accountant of financieel expert bij het opstellen van goed onderbouwde financiële overzichten. Zij hebben vaker met dit bijltje gehakt en hun ervaring is een welkome versterking om een participant op het financiële terrein te overtuigen. 

2. Waardering van het bedrijf
Als je hebt berekend wat jouw kapitaalbehoefte is, rijst de vraag hoeveel procent van de aandelen je daarvoor in ruil afstaat. Om tot dat antwoord te komen moet je eerst bepalen wat de waarde van jouw bedrijf is. En dat is één van de moeilijkste vragen. Want er bestaat geen standaard rekenformule waar na het invoeren van een paar getallen een eenduidig cijfer uitrolt.

3. Aandelenbelang
Stel dat blijkt dat je bedrijf 1.000.000 euro waard is en je hebt een kapitaalbehoefte van 200.000 euro. Dan is het aangeboden aandelenbelang voor de participant 20%. 

Wanneer je op zoek bent naar je opvolger voor jouw bedrijf die zich gedeeltelijk inkoopt, spreek je niet zozeer van een kapitaalbehoefte. Koper en verkoper willen dan dat de koper zich langzaam inwerkt. Je kunt dan de volgende constructie hanteren: stel, de prijs van het bedrijf is 100. Koper en verkoper richten een bv op die de overnamesom betaalt. De koper brengt 20 in, de verkoper laat 30 achter en de bank financiert 50. De logische aandelenverdeling lijkt dan 40% voor de koper en 60% voor de verkoper. Maar je wilt het stokje overdragen, dus in zo’n deal is het niet raar dat koper een aandelenbelang van bijvoorbeeld 60% krijgt en de verkoper een minderheidsbelang van 40%.

Dat betekent echter niet dat degene met een meerderheid van de aandelen ook kan doen en laten wat hij wil. Je ziet in de praktijk vaak dat er tussen partijen wordt afgesproken dat voor zwaarwegende beslissingen een gekwalificeerde meerderheid nodig is. De verkoper heeft bijvoorbeeld 35% van de aandelen in handen en eist dat voor bepaalde beslissingen een meerderheid nodig is van tweederde van de aandelen, wat hem feitelijk een vetorecht verschaft. Het gaat daarbij om zaken als het aangaan van leningen, het benoemen van directieleden of het doen van zware investeringen.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Bekijk het bedrijfsaanbod op Brookz

Maak een gratis account aan en bekijk het volledige bedrijfsaanbod op Brookz met 650+ verkoopprofielen.

Gerelateerde artikelen

Vooruitblik 2024 door 4 MKB-investeerders: 'Er zit minder fantasie in de markt'

Een gesprek met Michiel Geurts (TransEquity Network), Cilian Jansen Verplanke (Karmijn Kapitaal), Mark van Rijn (Bolster Investment Partners) en Albert Koops (AVerest Capital) over de investeringsmarkt in 2024.

lees meer >

Private equity vs venture capital

In de wereld van financiering zijn private equity en venture capital belangrijke termen. Maar wat is eigenlijk het verschil?

lees meer >

Langetermijn-investeerder

Als ondernemer is het belangrijk om zorgvuldig uit te zoeken wat voor een type investeerder bij jou past.

lees meer >