Strategische overname van een bedrijf

Bij een strategische overname wordt een bedrijf overgenomen door een strategische partij, zoals een concurrent, branchevreemd bedrijf of investeerder.

31 maart 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Strategische overname is in de ogen van velen de meest lucratieve vorm van bedrijfsovername. Bij een strategische overname wordt een bedrijf overgenomen door een strategische partij, zoals een concurrent, branchevreemd bedrijf of investeerder.

Internationale strategische overname

Een internationale strategische overname wint de laatste jaren aan populariteit. Zo'n bedrijfsovername in een ander land zorgt ervoor dat een bedrijf een nieuwe markt kan aanboren, terwijl er meteen een vestiging van het overgenomen bedrijf in het buitenland aanwezig is.

Kopers bij een strategische overname

Een strategische overname kan voor een bedrijf een goede manier zijn om te groeien. De onderneming ‘koopt’ in een klap klanten, omzet en marktaandeel erbij. Voor een investeerder kan het kopen van een bedrijf via een strategische overname een goede aanvulling op het portfolio zijn.

  • Strategische overname: concurrent
    Iedere ondernemer kijkt met een schuin oog naar de concurrentie. Voor een concurrent is een vergelijkbaar bedrijf wellicht een interessante overnameprooi. Deze koper wil via een strategische overname zijn eigen marktpositie versterken door synergievoordelen, omdat de andere onderneming een nieuwe technologie heeft ontwikkeld, om klanten een breder assortiment te bieden of om een hogere korting te bedingen bij een groter inkoopvolume. Toch hebben sommige ondernemers absoluut geen zin om hun bedrijf te verkopen via een strategische overname aan de man of vrouw die hen jarenlang heeft dwarsgezeten.

  • Strategische overname: branchevreemd bedrijf
    Een nieuwe markt heeft hoge toetredingsdrempels voor een bestaand bedrijf. Een slimme manier om toch toegang tot die markt te verkrijgen, is het kopen van een bedrijf in die branche via een strategische overname. De kopende onderneming hoeft dan niet te vechten voor klanten, omzet en een stukje marktaandeel, maar koopt een al ‘rijdende trein’. Een branchevreemd bedrijf zal in tegenstelling tot een concurrent niet zo snel het gekochte bedrijf na de strategische overname integreren in de eigen onderneming, omdat de koper nog weinig van de markt weet.

  • Strategische overname: investeerder
    Een investeerder is altijd geïnteresseerd in bedrijven met veel groeipotentie. Voor ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf is deze koper vaak een investeringsmaatschappij. Deze investeerder financiert een strategische overname met het geld van informal investors, grote particuliere beleggers en beleggingsfondsen in bedrijven. Een investeringsmaatschappij zal na de strategische overname niet snel het bedrijf zelf gaan leiden. Daarom gaan dit soort deals vaak in combinatie met een bedrijfsovername in de vorm van een management buy-in / management buy–out of de investeringsmaatschappij komt zelf met een MBI-kandidaat of MBO-kandidaat op de proppen. Deze ondernemer is dan de vent die tent runt, de investeerder adviseert hem op de achtergrond.
 

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Vind een investeerder

Op Brookz vind je tal van investeringsmaatschappijen. Ben je op zoek naar een investeerder om de overname van een bedrijf of juist de groei van jouw bedrijf te financieren? Start hier je zoektocht!

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Gerelateerde artikelen

De professionalisering van Family Offices

lees meer >

Private equity: wat betekent het voor je onderneming?

Private equity is in de zakenwereld een veelvoorkomend begrip. Wil je dat jouw bedrijf groeit, dan is er geld nodig. Als er via de reguliere route geen geldschieters te enthousiasmeren zijn, dan kan een kapitaalinjectie op deze manier een goed alternatief zijn.

lees meer >

Pieter Schoen: 'We moeten een bedrijf kunnen popcornen'

Pieter Schoen is landelijk bekend als jurylid van Dragons' Den, waar hij telkens weer zijn belangrijkste investeerdersles bevestigd ziet. 'Eerst de vent, dan de tent.'

lees meer >