Goede Tijden, Slechte Tijden? Altijd MBI-tijden!

De MBI-markt is een markt die in alle tijden beweging kent. Er is altijd behoefte aan sterke MBI-kandidaten en dus is er altijd markt voor MBI-transacties.
header image

29 september 2020, Laura Schagen, BuyInside

'Hoe gaat het met jullie en hoe staat het er voor in de MBI-markt?' Die vraag wordt ons voortdurend gesteld. Vaak in de verwachting dat wij nu slechte tijden beleven.

Niets is echter minder waar. De MBI-markt is een markt die in alle tijden beweging kent. Er is namelijk altijd behoefte aan sterke MBI-kandidaten en dus is er altijd markt voor MBI-transacties.

Hoogconjunctuur

In tijden van hoogconjunctuur, tijden die nog niet zo ver achter ons liggen, biedt de MBI'er een solide en inmiddels volledig ingeburgerd alternatief voor strategische verkoop. Ook steeds vaker samen met participatiemaatschappijen, die met hun kapitaal op zoek zijn naar sterke MBI'ers. Ondernemers met de juiste passende ervaring in de branche van het betreffende bedrijf. In deze tijden klimmen prijzen immers omhoog en zal er alleen al daarom voor solide management en stevige continuïteit in leiding van het bedrijf gezorgd moeten worden.

Laagconjunctuur

In tijden van laagconjunctuur zijn er minder alternatieven voorhanden voor een DGA op zoek naar opvolging. Toch zijn er MBI'ers met voldoende zelfvertrouwen, ervaring en kennis van de markt, die juist dan een kans zien om als ondernemer in een passend bedrijf te stappen. Bij bedrijven van grotere omvang zal ook hier een investeringsmaatschappij een rol willen blijven spelen. De investeringsdruk van deze partijen blijft immers ook in laagconjunctuur een belangrijke factor.

Onzekere tijden

Op dit moment zijn de tijden voor lang niet alle - maar wel een flink aantal - branches onzeker te noemen. We zien dat veel DGA's behoefte hebben om een gecommitteerde ondernemer met de juiste ervaring en competenties als mede-aandeelhouder aan boord te halen. Juist om het bedrijf samen (weer) naar een hoger plan te tillen.

In deze gevallen gaat het dus niet over volledige overdracht van het bedrijf, maar wel over versterking van de leiding van het bedrijf en het veiligstellen van de opvolging. Vaak worden er dan ook al afspraken gemaakt over een gezamenlijke exit met of koop van het restant van de aandelen door de betreffende MBI'er.

Maar wij zien momenteel zeker ook DGA's die voor 100% verkoop willen gaan, mits de juiste opvolger zich zelf bij hen aandient. In alle tijden geldt echter, dat kunnen wij niet vaak genoeg herhalen: schoenmaker, blijf bij je leest. Een MBI'er is immers juist een versterking/goede opvolger, omdat hij relevante ervaring heeft in de branche of heel goed paralellen met zijn eerdere ervaring kan trekken. In moeilijke tijden is dit helemaal essentieel.

We merken dat in dit coronatijdperk mensen zich heel bewust bezinnen op hun toekomst. Het is dan ook goed te zien dat het aanbod aan sterke, ondernemende MBI-kandidaten toeneemt. MBI'ers die  een weloverwogen beslissing nemen om via ons actief op zoek te gaan naar bedrijven waar ze hun ervaring kunnen benutten. Kansen liggen er in ieder geval voldoende voor de juiste kandidaten

Dus in goede tijden én in slechte tijden: altijd MBI-tijden!


Laura Schagen
Laura Schagen, BuyInside

Laura Schagen heeft veel ervaring met management buy-in trajecten en heeft zich hierin gespecialiseerd. In november 2007 is zij samen met Anne Huitema BuyInside gestart. Sindsdien heeft zij vele opvolgingstrajecten succesvol begeleid in uiteenlopende sectoren.

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

BuyInside

BuyInside begeleidt bedrijfsovernames. Als enige partij in Nederland heeft BuyInside zich daarbij volledig gespecialiseerd in opvolging door middel van management buy-in (MBI). 

Gerelateerde artikelen

Ondernemerschap: je eigen jungle uitzoeken?

In een MBI-traject vormt de persoon het uitgangspunt, het is belangrijk om juist aan het begin van de zoektocht hierbij stil te staan. 

lees meer >

Vertrouwen wekken én winnen

Bij een overname is vertrouwen cruciaal om tot een deal te komen. Zonder vertrouwen gaan zowel de koper als verkoper overal wat achter zoeken.

lees meer >

Stappenplan voor een management buy-in (checklist)

Als je als particulier een bedrijf wilt overnemen, dan spreken we van een management buy-in. Maar hoe pak je zo'n bedrijfsovername aan? Brookz brengt iedere actie in kaart met een 9-stappen-plan voor een succesvolle management buy-in.

lees meer >