Stappenplan van management buy-out

Deze checklist voor een management buy-out helpt jou op weg. Brookz navigeert jou door een MBO heen, dankzij deze handige checklist.
header image

31 maart 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

De eigenaar van het bedrijf waar je werkt, wil zijn aandelen in de onderneming verkopen. Je hebt interesse en onderzoekt de mogelijkheid tot een bedrijfsovername. Zo'n overname wordt een management buy-out genoemd. Dit zijn dan de stappen die je moet ondernemen.

Stappenplan management buy-out

  1. Stel met de eigenaar de doelstellingen van de overname vast. Werk de route uit van de huidige situatie richting de gewenste doelen, zodat er een ruw plan bestaat;

  2. Leg alle gemaakte afspraken vast om misverstanden te voorkomen;

  3. Zet een ondernemingsplan op, waarin de doelen, plannen en afspraken naar voren komen;

  4. Laat een waardebepaling uitvoeren. Wanneer je weet wat het bedrijf waard is, kun je doorgaan naar stap 5;

  5. Inventariseer eigen vermogen en financieringsopties, zodat de onderhandelingen kunnen starten;

  6. Voer een haalbaarheidsscan uit. Hoe staat het bedrijf ervoor en wat betekent dit voor jou?;

  7. Tijd voor onderhandelingen. De overname lijkt realistisch en er ligt een plan klaar, dus tijd om een deal te sluiten met de verkoper;

  8. Nu de deal rond is, kan de intentieverklaring getekend worden. Beide partijen zijn akkoord met de overname en de financiering is ook geregeld;

  9. Voor het tekenen van de definitieve overeenkomst moet er nog één essentieel onderzoek uitgevoerd worden, namelijk de due diligence. Het staat pas aan het einde van de checklist, terwijl eigenlijk dit onderzoek parallel loopt met voorgaande stappen. De uitslagen van het onderzoek moeten duidelijk zijn, voordat de overeenkomst wordt getekend;

  10. Het tekenen van de koopovereenkomst; de laatste stap op weg naar de management buy-out.

Onthoud dat een management buy-out een complexe aangelegenheid is, zeker ook vanwege het relationele aspect. Koper en verkoper zijn vaak al jaren zakelijk verbonden, of zelfs familie, waardoor een bedrijfsovername best spannend kan zijn. Schakel daarom tijdig een adviseur in, die emotionele aspecten en de zakelijke aspecten kan scheiden.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Gerelateerde artikelen

Voorbeelden van management buy-out's

Bij een management buy-out koopt het huidige management de eigenaar uit, door (een groot deel van) de aandelen te kopen. Deze bedrijven werden overgedragen door middel van een MBO.

lees meer >