Internationale bedrijfsovername wordt steeds interessanter. Mede door de internationalisering kijken Nederlandse ondernemers voor bedrijfsovernames steeds vaker over de grens.
Internationale bedrijfsovernames verschillen qua aanpak niet veel van bedrijfsovernames binnen de landsgrenzen. Cultuurverschillen blijken het grootste verschil te maken. Bij kennismaking stellen wij Nederlanders al meteen directe vragen met betrekking tot overname. Daar gaat bijvoorbeeld in België vaak een ontmoeting of twee overheen.
Daarbij is bij een internationale bedrijfsovername de kennis van de lokale markt essentieel. Wie zijn de afnemers, de leveranciers? En welke andere stakeholders zijn er? Opmerkelijk is wel dat de juridische en fiscale verschillen eigenlijk niet ter zake doen. Transacties zijn ook in het buitenland een persoonlijke zaak, gebaseerd op vertrouwen.
Praktijkcase: groeien door internationale overnames
Het Vlaamse Clear2Pay is een ervaren speler in het plegen van internationale bedrijfsovernames en heeft daarmee de wereldtop bereikt. Het bedrijf, waar directeur-grootaandeelhouder Michel Akkermans aan het roer staat, werd in 2001 opgericht en is gespecialiseerd in software waarmee financiële instellingen hun betalingsverkeer goed kunnen regelen. Zo heeft het bedrijf betaaloplossingen ontwikkeld voor de eengemaakte Europese betaalruimte (Sepa), voor de Verenigde Staten en voor China.
9 bedrijven overgenomen
Inmiddels heeft Clear2Pay een hele rits aan bedrijfsovernames op zijn naam staan. 9 om precies te zijn, waarvan 3 in België, 2 in Frankrijk, 2 in Nederland, 1 in Australië en 1 in China. In 2003 nam Clear2Pay het Nederlandse MaXware Benelux over. MaXware Benelux levert, tegenwoordig onder de naam Clear2Pay Nederland, oplossingen voor de verwerking van financiële transacties, aan grote bedrijven en financiële instellingen. In 2009 versterkte Clear2Pay zijn positie in Nederland middels de strategische overname van Ereon, een consultancykantoor op het gebied van betalingen. Bij MaXware Benelux werkten 12 mensen en bij Ereon een kleine 10. Het waren geen grote bedrijfsovernames, maar wel belangrijke.
Cultuurverschillen niet zo groot
Bij Clear2Pay vinden ze dat de cultuurverschillen bij internationale bedrijfsovername wel meevallen, vooral tussen Nederlandse en Belgische bedrijven. De Nederlandse manier van werken lijkt volgens Akkermans vrij veel op de Belgische. Ik denk dat het verhaal over de cultuurverschillen nogal opgeblazen wordt en daardoor een bedrijfsovername ten onrechte afgeblazen wordt. Jullie Nederlanders zijn iets directer, wij Belgen wellicht iets diplomatieker. Maar de cultuurverschillen tussen Noord-Vlaanderen en Nederland zijn dikwijls kleiner dan die tussen het Noorden en Zuiden van België.
Akkermans erkent dat klanten in de beide landen wel een ander verwachtingspatroon hebben. Met Franstalige klanten zit je toch meer in het restaurant. De doorlooptijd om tot afspraken of zelfs een bedrijfsovername te komen is volgens de ceo vergelijkbaar. De inspanningen zijn min of meer gelijkwaardig.
3 criteria bij een bedrijfsovername
Voordat Clear2Pay een overname overweegt, doet het een uitgebreide due dilligence, vertelt Jurgen Ingels, cfo en mede-oprichter bij Clear2Pay. Bovendien is het noodzakelijk dat we een goede fit met het management team hebben. Mensen zijn de werkelijke assets van een bedrijf.
Daarnaast wordt het over te nemen bedrijf op 3 overnamecriteria getoetst:
- De bedrijfsovername moet de markt geografisch verbreden en de internationale capaciteit vergroten.
- De bedrijfsovername dienst bij te dragen aan ons productassortiment. Het moet een aanvulling zijn op de bestaande producten en technieken.
- De bedrijfsovername moet leiden tot een groter klantenbetand waar we ook onze eigen producten aan kunnen verkopen.
We hebben een groeivoet van 40% en proberen dat middels bedrijfsovernames verder te versnellen, vertelt Akkermans. Clear2Pay is mede door de diverse bedrijfsovernames uitgegroeid tot een wereldspeler in betaalsoftware; nummer 3 in de markt om precies te zijn. In relatief korte tijd is het bovendien gegroeid tot een bedrijf met 600 medewerkers.
Altijd een 100% bedrijfsovername
Elke transacties die Clear2Pay doet, is overigens altijd een 100% bedrijfsovername, maar altijd met een heel duidelijke lange termijn strategie voor het management, aldus Akkermans. Dat wil zeggen: het zittende, lokale management krijgt bij de bedrijfsovername aandelen in de holding.
Zo is Ereon-oprichter Gaston Aussems nu volwaardig lid van het management team. Akkermans: De belangen móeten bij de bedrijfsovername op dezelfde lijn liggen. Of zoals jullie in Nederland zeggen: de neuzen moeten dezelfde kant op staan. Als lokale mensen alleen een aandeel hebben in de lokale onderneming, krijg je suboptimale beslissingen.
Organisatorische obstakels
Met een goede overeenkomst is voor hem de kous af, maar Clear2Pay heeft vervolgens veel meer te maken met organisatorische obstakels. Cfo Ingels: Wij hebben gemerkt dat je beter niet je eigen mensen in het nieuwe bedrijf kunt neerzetten. We laten relatief veel aan de plaatselijke entiteiten over.
Juridische en fiscale zaken vormen volgens Ingels wel degelijk een aandachtspunt bij internationale bedrijfsovername. Net als de zogenaamde transfer pricing-problematiek. Daar moet je hele goede afspraken over maken tussen de verschillende entiteiten. De wijze van boekhouden en rapporteren stroomlijnen we altijd zo snel mogelijk. Het uniformiseren daarvan maakt dat we altijd snel inzicht hebben in hoe entiteiten presteren.
5 tips voor internationale overnames
Maar hoe koop je een bedrijf in het buitenland? Dit zijn 5 tips voor ondernemers die in een ander land een strategische overname willen doen.
1) Spreek de taal
Voor onderhandelingen is het ontzettend belangrijk dat je elkaar door en door begrijpt. Dezelfde taal spreken is hiervoor onmisbaar. Bekijk daarom of beide onderhandelingspartners zich in dezelfde taal kunnen uitspreken, zoals bijvoorbeeld Engels. Is dit niet het geval, ga dan niet in je steenkolenengels de onderhandeling starten, maar huur een tolk in om te voorkomen dat je misverstanden krijgt.
2) Ken je cultuur
Nederlanders staan bekend om hun scherpe tong. Niets wordt onder stoelen of banken geschoven en er zijn best veel culturen waarin dit als beledigend of intimiderend wordt beschouwd. Verdiep je daarom vooraf in de cultuur van het land, waarin jouw potentiële overnamekandidaat is gevestigd. Wil je voorkomen dat je jouw handelspartners voor het hoofd stoot, neem dan een lokale adviseur in de arm.
3) Doe recht
We kennen in Nederland vrij standaard koopovereenkomsten, die op maat worden ingericht voor iedere overname. Onze koopovereenkomsten kunnen enorm verschillen van de buitenlandse standaarden. Het is dan ook de vraag welke overeenkomst recht doet aan de overname en hoe je voor beide partijen een rechtsgeldige en gedegen overeenkomst sluit. Regel een goede juridisch adviseur met ervaring in buitenlandse overnames, zodat je onderhandelingen en de vastlegging op een correcte manier kunt doen.
4) Integriteit
De gemiddelde Nederlander is weinig positief over onze Belastingdienst. Maar als je over de grens gaat, kan je nog wel eens verrast worden over hoe bijzonder fiscale zaken daar geregeld zijn. Ten eerste kennen heel veel landen een strenge hiërarchisch structuur, waarbij de organisatie veel formeler en minder klantgericht opereren.
Ten tweede is integriteit soms ver te zoeken. Dit kan je helpen, maar ook tegenwerken in jouw overname-ambities. Dit is niet alleen het geval voor de fiscale zaken, maar ook voor het verkrijgen van vergunningen en toestemmingen gelden soms regels, die lang niet altijd op de juiste manier worden nageleefd. Wil je jouw fiscale zaken goed en correct regelen, zoek dan een lokale fiscaal adviseur.
5) Weet wat je koopt
Doe voor iedere potentiële overname een solide due diligence-onderzoek, zodat je volledig op de hoogte bent van het bedrijf. In Nederland is dit zeer gebruikelijk, maar voor buitenlandse aankopen is het eigenlijk essentieel. Door goed onderzoek voorkom je dat er na de deal lijken uit de kast komen.