14 april 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz
Heb je ambities om te gaan ondernemen, dan ben je zeker niet alleen. Maar een eigen bedrijf starten heeft heel wat voeten in de aarde, terwijl een bedrijf kopen ook een goed alternatief is. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een eigen bedrijf starten of kopen?
Er zijn jaarlijks vele starters in de meest uiteenlopende branches, maar er zijn ook jaarlijks weer veel uitschrijven. Faillissementen of gewoon mislukkingen, omdat het ondernemen onderschat wordt. Je bent niet alleen afhankelijk van je eigen doorzettingsvermogen en talent, maar ook van de markt, je klantenkring en veel andere facetten.
Vind je het een uitdaging om zelf iets op te bouwen of heb je een innovatief idee, dan is een eigen bedrijf starten waarschijnlijk beter dan kopen. Ook als je budget beperkt is, is een onderneming starten een beter idee. Je kunt zelfs starten naast je vaste baan of in deeltijd. We zetten graag de voor- en nadelen van een bedrijf starten voor je op een rijtje.
Voordelen
Nadelen
We hebben nu gekeken naar de voor- en nadelen van een bedrijf starten ten opzichte van een bedrijf kopen. Zoals je ziet is het rijtje met nadelen best lang, in vergelijking met de nadelen. Hoe is deze verhouding bij het kopen van een (tweede) bedrijf?
Voordelen
Nadelen
We hebben alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet en de voordelen voor een bedrijf kopen steken toch wel met kop en schouders boven de andere opties uit. Door een sprong in de tijd te nemen, bespaar je eenvoudigweg een hoop tijd, geld en stress. In dit artikel zijn we er min of meer vanuit gegaan dat je nog geen ondernemer bent, maar dat hoeft natuurlijk geen feit te zijn. Het is ook een slimme strategische zet om een tweede bedrijf over te nemen, wanneer je een nieuwe markt wilt betreden óf je marktaandeel wilt vergroten.
Als je een bedrijf wilt overnemen, heb je daar eigen vermogen voor nodig. Ongeacht wat de hoogte is van de koopsom.
Naar alle waarschijnlijkheid zal AI de meeste impact hebben op het extraheren van markt- en sectorgegevens, bedrijfsselectie, due diligence en bedrijfswaardering.
Om tot een geslaagde verkoop van je bedrijf te komen, is het voor een verkoper van belang om zich goed voor te bereiden op het boekenonderzoek.