Hevige consolidatie in de sector van de Managed Service Provider

Jan-Willem Ditters
Jan-Willem Ditters, IRIS Corporate Finance
3 november 2021
Er vindt een consolidatieslag in de Managed Service Providers-sector. Ondernemers staan voor de keuze: aansluiten bij een grote marktspeler of zelfstandig blijven?
header image

De afgelopen jaren hebben voor veel bedrijven op IT-gebied met name in het teken gestaan van het optimaal inrichten van hun digitale bedrijfsomgeving. Deze ontwikkeling in de markt is daarnaast in een enorme stroomversnelling geraakt door corona, waarbij het overgrote deel van de Nederlandse beroepsbevolking geacht werd om vanuit huis te werken.

Dit leverde voor veel bedrijven allerlei dilemma’s en kopzorgen op omtrent het optimaal inrichten en de daar bijhorende veiligheid van hun eigen digitale omgeving. Dit leidde tot een enorme groei alsmede een consolidatieslag in de markt voor Managed Service Providers (MSP’s).

Cyberaanvallen

Bij de digitalisering van bedrijven zien we vooral een shift van on-premise naar het optimaal operationeel inrichten van een veilige Cloud-omgeving. Hierbij is het doel dat de bedrijfsdata vanuit huis, of een willekeurige locatie, altijd (en op een veilige manier) beschikbaar is voor de medewerkers. Deze toenemende complexiteit van digitale (cloud-)oplossingen vormt een belangrijke drijfveer voor de verwachte aanhoudende stijgende vraag naar hooggekwalificeerde IT-professionals. Ook enkele spraakmakende cyberaanvallen op gerenommeerde instanties (zoals de VDL Groep & Universiteit van Maastricht) en de strenge AVG-wetgeving onderstrepen het belang van een goed ingerichte digitale bedrijfsomgeving.  

Consolideren

Deze groei in de sector heeft er onder andere toe geleid dat deze markt momenteel sterk aan het consolideren is. Kleinere MSP’ers lopen vaak tegen allerlei uitdagingen aan als: een maximale uptime garanderen voor bedrijfskritische applicaties, AVG-compliance, cybersecurity en klantrapportages. Deze zaken vragen om steeds grotere investeringen in kwaliteitverbetering, wat niet voor elk bedrijf haalbaar is. Om relevant te blijven in de markt sluiten deze kleinere MSP’s zich vaak aan bij grotere spelers om zo mee te kunnen op het gebied van ontwikkelingen en groei en te profiteren van kritische massa.

Recurring omzet 

De opmars van MSP’s is ook interessant gebleken voor (private equity-)investeerders, zo participeert Quadrum Capital bijvoorbeeld in Interstellar, en Capital A in Open Line en QS Solutions. Maar zien we ook verbreding van IT-services bij Ricoh door de overname van Avantage begin dit jaar. Nu het thuiswerken meer blijvend ingebed lijkt te gaan worden in onze werkcultuur, blijft de vraag naar deze diensten en producten hoog.

De immer uitbreidende IT-criminaliteit draagt daar ook aan bij. Voor MSP’s levert dit naast een sterke groei ook een hoge mate van ‘recurring’ omzet op, hetgeen de voorspelbaarheid van de financiële performance ten goede komt. Dit maakt de sector voor private equity interessant en in combinatie met een hoge mate van fragmentatie in de markt biedt dit een ideale opportunity voor een succesvolle buy-and-build strategie. Wij verwachten dat deze trend in de komende jaren verder zal doorzetten.

Zelfstandig of aansluiten

Voor u als DGA van een MSP is het nu een belangrijk moment om heldere keuzes te maken om de toekomst van uw bedrijf te waarborgen. Wilt u zich aansluiten bij een grote marktspeler of wilt u zelfstandig blijven? En, indien u zich aan wilt sluiten bij een grotere partij, hoe maakt u daarin de juiste keuze? IRIS CF heeft veel ervaring op het gebied van begeleiding van DGA’s binnen de MSP-markt, en kent de karakteristieken van de kopers die momenteel actief zijn op de markt.

Geschreven door
Jan-Willem Ditters, IRIS Corporate Finance

Jan-Willem Ditters (IRIS Corporate Finance) is al meer dan 20 jaar actief als fusie- en overnameadviseur in binnen- en buitenland. Hij is betrokken geweest bij meer dan 200 overnametransacties in uiteenlopende sectoren. Jan-Willem heeft veel kennis van grensoverschrijdende transacties.

Nieuwste verhalen