Kunt u beter een bedrijf starten of overnemen?

Veel Nederlanders dromen van een eigen bedrijf. Maar wat is nou de beste optie: een (tweede) bedrijf starten of overnemen?
header image

30 oktober 2020, Leen van Hoogdalem, BrightOrange

Veel Nederlanders dromen van een eigen bedrijf. En in verhouding tot andere landen wordt deze droom ook steeds vaker werkelijkheid. Maar wat is nou de beste optie: een (tweede) bedrijf starten of overnemen?

Het starten van een eigen bedrijf geeft vrijheid. Eindelijk kunt u uw passie volgen of iets nieuws op de markt brengen. Daarnaast biedt een startup een economisch voordeel: er ontstaan meer mogelijkheden om vermogen op te bouwen. Het is wel belangrijk om te realiseren dat de opbouwfase zwaar en tijdrovend wordt.

Een bedrijfsplan uitwerken, klanten werven, uitvinden wat wel en niet werkt. Soms duurt het jaren voordat het bedrijf winstgevend is. En nog belangrijker: u loopt risico. Zelfs met de beste glazen bol kunt u niet precies voorspellen of alle inspanningen het gewenste resultaat opleveren. 

Bedrijf overnemen als starter: de voor- en nadelen

Bij het overnemen van een bedrijf neemt u een sprong in de tijd. De huidige eigenaar heeft de moeizame start al achter de rug en het bedrijf is bewezen succesvol. Klanten, een operationele infrastructuur en niet onbelangrijk: budget om uw salaris te betalen. In combinatie met de winst zorgt dat voor een interessante toename van uw besteedbaar inkomen.

Bij het overnemen van een bestaand bedrijf moet u wel een koopsom te betalen. Dat kan een belangrijke hindernis zijn ten opzichte van starten. Een ander nadeel is dat u ook zaken overneemt die u misschien minder interessant vindt. Het is daarom belangrijk dat het bedrijf goed bij u past. 

Bestaand bedrijf uitbreiden: tweede bedrijf starten of overnemen

Ook als u al een bedrijf heeft kunt u voor het starten- of overnamedilemma komen te staan. Daarvoor kunt u twee redenen hebben:

  1. Huidig product aanbieden op een nieuwe markt
  2. Nieuw product aanbieden op de huidige markt

Bij beide redenen kunt u een tweede bedrijf starten of een bedrijf overnemen die deze product-marktcombinatie al heeft. Naast de eerder genoemde voor- en nadelen spelen er bij een tweede bedrijf nog andere overwegingen.

Belangrijke afwegingen tweede bedrijf starten of overnemen

Het is heel verleidelijk om een tweede bedrijf over te nemen die de droom voor een nieuwe product-marktcombinatie kan verwezenlijken. Dit bedrijf heeft alle ingrediënten voor een goed functionerend bedrijf en niet te vergeten: snelheid. Na de overname kunt u direct aan de slag met het benutten van de marktkansen. Daarnaast is er grotere financiële zekerheid en is het makkelijker om een bankfinanciering aan te trekken. 

Toch zijn er ook bijkomende nadelen. Als de marktomstandigheden veranderen, kunt u zich niet zonder financiële offers terugtrekken uit de nieuwe product-marktcombinatie. Het spreekt voor zich dat uw managementteam in staat moet zijn om de over te nemen onderneming te runnen. U kiest ervoor om niet 'klant voor klant' te groeien maar in een keer met heel veel klanten. Daarom is het erg belangrijk dat het nieuwe bedrijf past bij uw huidige bedrijf. 

Wanneer u zelf een tweede bedrijf start, heeft u meer mogelijkheden om de nieuwe product-marktcombinatie aan te passen. Daarnaast is de startinvestering lager. Daartegenover staat wel dat er geen succesgarantie is en dat de kans op een hoog rendement lager is dan bij een overname. 

Conclusie: bedrijf starten of overnemen?

In deze expertbijdrage las u over de voor- en nadelen van een (tweede) bedrijf starten of overnemen. Maar wat is nou verstandiger? Dat is helemaal afhankelijk van de persoon, het bedrijf en de situatie. Er moet dan ook een uitvoerige analyse plaatsvinden naar de achterliggende motieven. Ook een financiële analyse is belangrijk. Deze analyses geven zicht op welke strategie de grootste slaagkans heeft en de meeste waarde creëert. Alleen dan kunt u een goede keuze maken tussen een nieuw bedrijf starten of een bestaand bedrijf overnemen. 


Leen van Hoogdalem
Leen van Hoogdalem, BrightOrange

Leen van Hoogdalem is partner bij BrightOrange en heeft al meer dan 25 jaar ervaring in het begeleiden van overnameprocessen. Daarnaast is hij ingeschreven als Register Valuator, gerechtelijk deskundige, NMI-mediator en Register Adviseur Bedrijfsopvolging.

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Bedrijfswaarde berekenen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!

BrightOrange

Wanneer u overweegt een bedrijf te kopen of te verkopen, komt u in een complexe fase van uw leven terecht. BrightOrange zet graag zijn deskundigheid in om u te begeleiden tijdens het hele proces. Van het eerste adviesgesprek tot en met de closing van de deal. 

Gerelateerde artikelen

Mee-ondernemen

Een groeiend aantal management buy-in transacties bestaat tegenwoordig uit gedeeltelijke overnames: participaties.

lees meer >

Vooruitblik 2024 door 4 M&A-adviseurs: 'Er zijn eigenlijk altijd wel tegenvallers'

Een gesprek met Albert Dominicus (Adagium), Bart de Volder (HLB Witlox Van den Boomen), Joost Snoep (BuyInside) en Frank van Ee (Alfa) over de overnamemarkt van 2024.

lees meer >

Management buy-out (MBO): Wat is het? En waar op letten?

Bij een management buy-out (MBO) wordt het bedrijf overgedragen aan één of meerdere werknemers binnen de onderneming. Vaak gaat het om de tweede man, een manager die de leiding heeft over een divisie van de onderneming of het huidige managementteam (het tweede echelon).

lees meer >