30 oktober 2020, Leen van Hoogdalem, BrightOrange
Veel Nederlanders dromen van een eigen bedrijf. En in verhouding tot andere landen wordt deze droom ook steeds vaker werkelijkheid. Maar wat is nou de beste optie: een (tweede) bedrijf starten of overnemen?
Het starten van een eigen bedrijf geeft vrijheid. Eindelijk kunt u uw passie volgen of iets nieuws op de markt brengen. Daarnaast biedt een startup een economisch voordeel: er ontstaan meer mogelijkheden om vermogen op te bouwen. Het is wel belangrijk om te realiseren dat de opbouwfase zwaar en tijdrovend wordt.
Een bedrijfsplan uitwerken, klanten werven, uitvinden wat wel en niet werkt. Soms duurt het jaren voordat het bedrijf winstgevend is. En nog belangrijker: u loopt risico. Zelfs met de beste glazen bol kunt u niet precies voorspellen of alle inspanningen het gewenste resultaat opleveren.
Bij het overnemen van een bedrijf neemt u een sprong in de tijd. De huidige eigenaar heeft de moeizame start al achter de rug en het bedrijf is bewezen succesvol. Klanten, een operationele infrastructuur en niet onbelangrijk: budget om uw salaris te betalen. In combinatie met de winst zorgt dat voor een interessante toename van uw besteedbaar inkomen.
Bij het overnemen van een bestaand bedrijf moet u wel een koopsom te betalen. Dat kan een belangrijke hindernis zijn ten opzichte van starten. Een ander nadeel is dat u ook zaken overneemt die u misschien minder interessant vindt. Het is daarom belangrijk dat het bedrijf goed bij u past.
Ook als u al een bedrijf heeft kunt u voor het starten- of overnamedilemma komen te staan. Daarvoor kunt u twee redenen hebben:
Bij beide redenen kunt u een tweede bedrijf starten of een bedrijf overnemen die deze product-marktcombinatie al heeft. Naast de eerder genoemde voor- en nadelen spelen er bij een tweede bedrijf nog andere overwegingen.
Het is heel verleidelijk om een tweede bedrijf over te nemen die de droom voor een nieuwe product-marktcombinatie kan verwezenlijken. Dit bedrijf heeft alle ingrediënten voor een goed functionerend bedrijf en niet te vergeten: snelheid. Na de overname kunt u direct aan de slag met het benutten van de marktkansen. Daarnaast is er grotere financiële zekerheid en is het makkelijker om een bankfinanciering aan te trekken.
Toch zijn er ook bijkomende nadelen. Als de marktomstandigheden veranderen, kunt u zich niet zonder financiële offers terugtrekken uit de nieuwe product-marktcombinatie. Het spreekt voor zich dat uw managementteam in staat moet zijn om de over te nemen onderneming te runnen. U kiest ervoor om niet 'klant voor klant' te groeien maar in een keer met heel veel klanten. Daarom is het erg belangrijk dat het nieuwe bedrijf past bij uw huidige bedrijf.
Wanneer u zelf een tweede bedrijf start, heeft u meer mogelijkheden om de nieuwe product-marktcombinatie aan te passen. Daarnaast is de startinvestering lager. Daartegenover staat wel dat er geen succesgarantie is en dat de kans op een hoog rendement lager is dan bij een overname.
In deze expertbijdrage las u over de voor- en nadelen van een (tweede) bedrijf starten of overnemen. Maar wat is nou verstandiger? Dat is helemaal afhankelijk van de persoon, het bedrijf en de situatie. Er moet dan ook een uitvoerige analyse plaatsvinden naar de achterliggende motieven. Ook een financiële analyse is belangrijk. Deze analyses geven zicht op welke strategie de grootste slaagkans heeft en de meeste waarde creëert. Alleen dan kunt u een goede keuze maken tussen een nieuw bedrijf starten of een bestaand bedrijf overnemen.
Due diligence is een cruciale stap bij het nemen van belangrijke zakelijke beslissingen, zoals fusies, overnames, investeringen of het aangaan van partnerschappen.
Dit zijn zes valkuilen tijdens de onderhandelingen bij het kopen of verkopen van een bedrijf.
Door slimmer te investeren, door een bedrijf toe te voegen aan uw bedrijf kunnen kansen ontstaan en kunnen nieuwe combinaties vorm krijgen.