13 april 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz
Meer en meer ondernemers kiezen voor mediation om hun bedrijf over te dragen, een fusie of belangrijke samenwerking aan te gaan of om een belangrijke manager de kans te geven om zich in te laten kopen. Mediation is toch voor echtscheidingen of conflicten op de werkvloer? Nee dus.
Mediation is een vorm van begeleid en gestructureerd onderhandelen met behulp van een onafhankelijke (zakelijke) mediator. Als er belangentegenstellingen zijn én er is een uitgesproken wens om tot een gezamenlijke transactie te komen is mediation een passende procesvorm. Koper en verkoper hebben per definitie een belangentegenstelling en mogelijk de wens om de relatie tijdens en na de overdracht goed te houden. Maar hoe doe je dat dan?
In een regulier overdrachtstraject bepalen de adviseurs hoe het proces van overdracht er uit ziet en wat de inhoud van de besprekingen is. Al dan niet ondersteund door dikke waarderingsrapporten, juridisch doortimmerde overeenkomsten en boekenonderzoeken. Een eigen team van adviseurs bestaat uit waarderingsdeskundigen, accountants, advocaten, fiscalisten en andere experts. Deze adviseurs hebben de regie en bepalen in grote mate de inhoud en de voorgang.
Mediation voor overnames en overdrachten kent een aantal spelregels:
Een mediationproces is gebaseerd op de overtuiging dat partijen zelf in staat zijn om een deal te maken. De mediator heeft het draaiboek om tot een transactie te komen. Als er kennis van buiten nodig is wordt deze ingeroepen maar partijen nemen zelf de besluiten. Daarvoor is wel nodig dat koper en vertrouwen hebben in elkaar.
Deze vorm van mediation is bij uitstek geschikt als partijen er groot belang aan hechten om de onderlinge relatie goed te houden en zelf de regie over de overdracht of verkoop te voeren. Geen teams van adviseurs die dikke rapporten schrijven en lange onderhandelingen voeren. De deelnemers willen samenspraak in plaats van tegenspraak, zij willen de vergadertafel in plaats van de arena. Denk hierbij aan:
Strategische overname is in de ogen van velen de meest lucratieve vorm van bedrijfsovername. Bij een strategische overname wordt een bedrijf overgenomen door een strategische partij, zoals een concurrent, branchevreemd bedrijf of investeerder.
Grote bedrijven wisten het altijd al: een onderneming laten groeien door acquisitie is sneller, goedkoper en veel minder riskant dan op eigen kracht expanderen.
Als je je wilt inkopen in een bedrijf via een management buy-in of management buy-out, dan vergt dat een goede voorbereiding.