Bedrijf met schulden kopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz
9 mei 2023
Een bedrijf met schulden kopen kan onderdeel zijn van jouw bedrijfsstrategie. Het is complex, dus houd rekening met de volgende zaken.
header image

Een niet zo goedlopend bedrijf kopen kan onderdeel zijn van je groeistrategie. Maar bij een bedrijf kopen met schulden spelen andere aspecten dan bij een florerende onderneming.  

Een bedrijf kan allerhande schulden hebben, maar de meest voorkomende zakelijke schulden zijn toch wel:

  • Leaseschulden;
  • Doorlopend krediet bij de bank;
  • Openstaande crediteurenposten;
  • Fiscale schulden. 


Een bedrijf met schulden is minder waard, waardoor het je geen hoofdprijs kost. Daarbij zijn de schuldenposten fiscaal aftrekbaar, mits je ze tijdig kunt aflossen. De cashflow moet wel bestaan of spoedig op gang komen, zodat je geen periode met negatieve bedrijfsresultaten tegemoet gaat. 

Past een bedrijf met schulden in jouw strategie?

Een bedrijf overnemen is een kostbare tijdsbesteding en hoewel een bedrijf met schulden kopen ook voordelen kan opleveren is het goed om te kijken of dit in jouw bedrijfsstrategie past. Faillissementswetten zijn complex, aangezien de problemen vaak diepgeworteld zijn. 

De curator kan je helpen om de financiële zaken in kaart te brengen, maar die behartigt niet jouw belangen. De crediteuren willen hun geld hebben, terwijl jouw focus heel ergens anders ligt.

Sta je in de startblokken om een bedrijf met een zakelijke achterstand over te nemen? Wees er dan zeker van dat dit een strategische zet is om jouw positie te versterken. En roep op tijd advies van een specialist in faillissementswetgeving in, zodat je geen misrekeningen maakt.  

Winst begint met vertrouwen

Besluit je ervoor te gaan, dan is het enorm belangrijk dat je het vertrouwen gaat terugwinnen. Denk aan de relatie met klanten, leveranciers en medewerkers. De situatie is nu namelijk geheel anders dan dat het was, maar betrokken partijen moeten hier wel aan wennen. Kunnen ze vertrouwen op hun baan, inkomsten en geleverde producten?  

Personeel is ook een zwaarwegende factor bij het maken van een doorstart, aangezien je hier moet letten op iedere stap die je zet. Bij een overname is het personeel altijd onderdeel van de deal, maar bij een faillissement heb je de vrijheid om keuzes te maken het in het personeelsbestand.

Zijn er werknemers die vinden dat het bedrijf ten onrechte failliet is verklaard, dan kun je grote problemen krijgen. Een doorstart maken om van het personeel af te komen, is allesbehalve een lucratieve zet. 

Hoe financier je een overname als je een bedrijf met schulden wilt kopen?

Een bedrijfsovername kan op verschillende manieren gefinancierd worden. Van eigen vermogen tot met behulp van financierders en van crowdfunding tot een vendor loan, maar bij een bedrijf met schulden ligt dit iets anders. Je zult veel tijd en energie moeten steken in de investeringsbegroting, aangezien de cashflow niet direct om over naar huis te schrijven is. Een financieringsadviseur kan je uiteraard helpen in dit verhaal, dus raadpleeg deze vooral. 

Kostenbeheersing en evaluatie

Als laatste kunnen we je alleen nog meegeven, dat het essentieel is om de kosten laag te houden. Beperk de kosten door het personeelsbestand minimaal te houden en bespaar op de activa.

Na zo’n 6 tot 12 maanden is het verstandig om te kijken naar de resultaten. Is de doorstart het geld waard of moet je verdere maatregelen nemen? Het is en blijft een spel van cijfers, dus wees je hiervan bewust als je een bedrijf met schulden wilt kopen.

Geschreven door
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Nieuwste verhalen