Bedrijf snel verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz
22 februari 2023
Als bijvoorbeeld ziekte of faillissement je dwingt tot een bedrijfsverkoop, dan wil je je bedrijf snel verkopen.
header image

Je bedrijf verkopen is een belangrijke beslissing in je leven. Als je er vaart achter wilt zetten, dan zul je ongetwijfeld een goede reden hebben.

Toch is het goed om even stil te staan bij het feit dat een bedrijfsovername tijd kost. Sommige trajecten nemen jaren in beslag, wat allesbehalve het stempel ‘snel’ verdient. Heb je geen tijd of zin in deze grondige voorbereiding, dan neem je een shortcut op het reguliere verkoopproces

Als het water aan de lippen staat, dan wil een ondernemer vaak snel het bedrijf van de hand doen. Naast een dreigend faillissement kunnen ook andere veranderingen spoed achter de verkoop zetten. Denk aan emigratieplannen, ziekte of wijzigingen in de privésituatie, die vragen om jouw volledige aandacht. 

Verkoop je bedrijf snel en slim

Een reguliere bedrijfsverkoop bestaat vaak uit zes solide stappen:

  1. Oriëntatie, waardebepaling en een exit-plan;
  2. Samenstellen van een verkoopteam;
  3. Het bedrijf verkoopklaar maken;
  4. Het vinden van een koper;
  5. Onderhandelingen, garanties en vrijwaren;
  6. Closen van de deal en de exit-days.


Als je snel wilt handelen, dan zul je ergens tijd op moeten besparen. Belangrijke zaken, zoals onderhandelingen en contracten opstellen, doe je bij voorkeur in overleg met een overnameprofessional. Maar voor de andere tussenstappen kun je overwegen om zelf de werkzaamheden uit te voeren, zodat je tijd en geld bespaart. 

Je kan altijd nu beginnen met het verkoopproces. Maak zelf een anoniem verkoopprofiel aan, zodat je morgen al de eerste reacties van kopers in je mailbox hebt.

Geschreven door
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Nieuwste verhalen