22 februari 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz
Je bedrijf verkopen is een belangrijke beslissing in je leven. Als je er vaart achter wilt zetten, dan zul je ongetwijfeld een goede reden hebben.
Toch is het goed om even stil te staan bij het feit dat een bedrijfsovername tijd kost. Sommige trajecten nemen jaren in beslag, wat allesbehalve het stempel ‘snel’ verdient. Heb je geen tijd of zin in deze grondige voorbereiding, dan neem je een shortcut op het reguliere verkoopproces.
Als het water aan de lippen staat, dan wil een ondernemer vaak snel het bedrijf van de hand doen. Naast een dreigend faillissement kunnen ook andere veranderingen spoed achter de verkoop zetten. Denk aan emigratieplannen, ziekte of wijzigingen in de privésituatie, die vragen om jouw volledige aandacht.
Een reguliere bedrijfsverkoop bestaat vaak uit zes solide stappen:
Als je snel wilt handelen, dan zul je ergens tijd op moeten besparen. Belangrijke zaken, zoals onderhandelingen en contracten opstellen, doe je bij voorkeur in overleg met een overnameprofessional. Maar voor de andere tussenstappen kun je overwegen om zelf de werkzaamheden uit te voeren, zodat je tijd en geld bespaart.
Je kan altijd nu beginnen met het verkoopproces. Maak zelf een anoniem verkoopprofiel aan, zodat je morgen al de eerste reacties van kopers in je mailbox hebt.
In tijden van personeelskrapte denken ondernemers erover om (talentvolle) medewerkers en managers te belonen met aandelen. Maar is dat wel zo verstandig?
Voor iedere ondernemer is het goed om zaken op orde te hebben. Want als die koper komt, zorg dan dat je er klaar voor bent.
Onderschat de impact van een bedrijfsverkoop op medewerkers niet. Denk in een vroeg stadium na over de communicatie met personeel.