Bedrijf snel verkopen

Als bijvoorbeeld ziekte of faillissement je dwingt tot een bedrijfsverkoop, dan wil je je bedrijf snel verkopen.
header image

22 februari 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Je bedrijf verkopen is een belangrijke beslissing in je leven. Als je er vaart achter wilt zetten, dan zul je ongetwijfeld een goede reden hebben.

Toch is het goed om even stil te staan bij het feit dat een bedrijfsovername tijd kost. Sommige trajecten nemen jaren in beslag, wat allesbehalve het stempel ‘snel’ verdient. Heb je geen tijd of zin in deze grondige voorbereiding, dan neem je een shortcut op het reguliere verkoopproces

Als het water aan de lippen staat, dan wil een ondernemer vaak snel het bedrijf van de hand doen. Naast een dreigend faillissement kunnen ook andere veranderingen spoed achter de verkoop zetten. Denk aan emigratieplannen, ziekte of wijzigingen in de privésituatie, die vragen om jouw volledige aandacht. 

Verkoop je bedrijf snel en slim

Een reguliere bedrijfsverkoop bestaat vaak uit zes solide stappen:

  1. Oriëntatie, waardebepaling en een exit-plan;
  2. Samenstellen van een verkoopteam;
  3. Het bedrijf verkoopklaar maken;
  4. Het vinden van een koper;
  5. Onderhandelingen, garanties en vrijwaren;
  6. Closen van de deal en de exit-days.


Als je snel wilt handelen, dan zul je ergens tijd op moeten besparen. Belangrijke zaken, zoals onderhandelingen en contracten opstellen, doe je bij voorkeur in overleg met een overnameprofessional. Maar voor de andere tussenstappen kun je overwegen om zelf de werkzaamheden uit te voeren, zodat je tijd en geld bespaart. 

Je kan altijd nu beginnen met het verkoopproces. Maak zelf een anoniem verkoopprofiel aan, zodat je morgen al de eerste reacties van kopers in je mailbox hebt.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Medewerkers en aandelen: incentive of gemiste kans?

In tijden van personeelskrapte denken ondernemers erover om (talentvolle) medewerkers en managers te belonen met aandelen. Maar is dat wel zo verstandig?

lees meer >

Maak je bedrijf verkoopklaar, óók als je niet aan verkopen denkt

Voor iedere ondernemer is het goed om zaken op orde te hebben. Want als die koper komt, zorg dan dat je er klaar voor bent.

lees meer >

Onderneming verkopen en personeel: c’est le ton qui fait le musique

Onderschat de impact van een bedrijfsverkoop op medewerkers niet. Denk in een vroeg stadium na over de communicatie met personeel.

lees meer >