Doe de onderneming-zelf-test

Jan Kalisvaart
Jan Kalisvaart, JBR
2 februari 2022
Hoe staat uw onderneming ervoor? Om deze vraag te beantwoorden is er een zelftest ontwikkeld om snel te zien of uw onderneming er goed voor staat of dat er maatregelen nodig zijn.
header image

Hoe staat uw onderneming ervoor? Om deze vraag te beantwoorden is er een zelftest ontwikkeld om snel te zien of uw onderneming er goed voor staat of dat er maatregelen nodig zijn. 

  • Als er op alle vragen een ‘ja’ kan worden gegeven, dan heeft de onderneming grip op de meest essentiële onderwerpen en is ‘in control’.
  • Als er bij één of hoogstens twee vakjes ‘nee’ wordt aangekruist, zijn dat zeker early warnings die op de actielijst gezet moeten worden.
  • Twee ‘nee’-vakjes zijn nog geen reden tot grote zorg, als het maar wordt aangepakt. 
  • Staan er meer negatieve signalen in de lijst, dan is snelle actie met krachtige aanpak op zijn plaats. De situatie is zorgelijk en de kans is groot dat (toekomstige) aandeelhouders, financiers, commissarissen en andere externe stakeholders terughoudend zullen zijn. 

Strategie

Bij de strategie van de onderneming is het cruciaal dat deze helder en actueel is geformuleerd. Iedereen in de onderneming kent de strategie en past hem toe. Ook is het van belang dat alle beslissingen die worden genomen in dienst staan van het realiseren van de strategie. Anders gezegd, een strategie moet er niet alleen zijn, maar ook consciëntieus worden gecommuniceerd en consequent worden geëxecuteerd.

Aanwezig & actueel? Ja/Nee

Gecommuniceerd? Ja/Nee

Consistent geëxecuteerd? Ja/Nee

Doelstellingen

Is de strategie vertaald naar heldere, consistente en meetbare doelstellingen. Begrijpt iedereen in de onderneming wat de doelstellingen zijn en zijn alle doelstellingen ook op elkaar afgestemd en versterken ze elkaar? Niets is zo destructief als mensen die enorm hun best doen, maar waarvan de inspanningen elkaar tegenwerken, dan wel dat de resultaten niet goed meetbaar zijn.

Helder? Ja/Nee

Consistent? Ja/Nee

Meetbaar? Ja/Nee

Cashflow

Hoewel het er soms op lijkt dat er in de wereld oneindig veel geld beschikbaar is, is beheersing van de cashflow voor elke onderneming van levensbelang. Zeker ook in het geval dat er voor de korte termijn een hogere cash-out dan cash-in wordt voorzien. Het begint daarbij bij een goed onderbouwde cashflowplanning, in combinatie met een adequaat systeem om deze te volgen en eventuele afwijkingen te voorspellen en te verklaren.

Op orde? Ja/Nee

Te volgen? Ja/Nee

Te plannen? Ja/Nee

Investering

Elke onderneming moet investeren, maar wel in lijn met de strategie! Het is daarom belangrijk dat alle investeringen hieraan worden getoetst, maar ook dat er een middellange termijn investeringsplan ligt waaruit blijkt dat de noodzakelijke investeringen financieel draagbaar en haalbaar zijn. Ook moeten de risico’s van elke investering beredeneerd en financieel gemaakt zijn en de effecten zijn ingecalculeerd in de resultaatvoorspelling en cashflow forecast.

In lijn met strategie? Ja/Nee

Financieel draagbaar & haalbaar? Ja/Nee

Risico’s beredeneerd & (in)gecalculeerd? Ja/Nee

Management & Organisatie

Tenslotte kijken we naar de kwaliteit van het management en de inrichting van de organisatie, te beginnen bij de CEO en zijn/haar team. Hebben we te maken met een zelfkritische CEO (geen zonnekoning) en een sterk en evenwichtig management-team? Het sluitstuk van de controlevragen betreft de kwaliteit van de administratie en managementinformatie. Is deze adequaat en relevant?

CEO is geen zonnekoning of autocraat? Ja/Nee

Goed Management Team? Ja/Nee

Goede administratie en managementinformatie? Ja/Nee

Heeft u toch meer met ‘nee’ geantwoord dan u dacht, schakel dan een expert in, omdat u hulp nodig heeft bij één bedrijfsonderdeel of het gehele bedrijf. Vaak wordt er te laat ingegrepen, laat staan om hulp van buiten gevraagd. Heel vaak is er een succesvolle volgende grote stap mogelijk, maar dan moet er wél eerst wat gebeuren of anders worden aangepakt.

Onder dergelijke omstandigheden brengt een interim CEO of CFO visie, rust en stabiliteit. Vanuit de Interim-Management-praktijk van Mandaat en JBR gebruiken we deze lijst met vragen, om te beoordelen of een onderneming ‘in control’ is.

Geschreven door
Jan Kalisvaart, JBR

Na een opleiding als bedrijfseconoom in Amsterdam heeft Jan zich ontwikkeld tot een zeer ervaren CFO. Ook heeft hij zelf jarenlang als interim manager gewerkt in zowel financiële als algemeen management rollen, onder andere bij Unilever Bestfoods en Nevi. In zijn rol als Managing Partner is Jan eindverantwoordelijk voor Mandaat en eerste aanspreekpunt voor alle interimvragen in Nederland.

Nieuwste verhalen