4 november 2020, Martijn Voorhuis, NexyZ
Enige tijd geleden werden wij gebeld door een eigenaar van een IT-bedrijf die een paar keer was benaderd door investeerders die een bieding op zijn bedrijf wilden doen. De potentiële kopers zagen synergiemogelijkheden met een bedrijf in hun portefeuille.
Zoals wel vaker gebeurt werd de initiële bieding uiteindelijk verlaagd en verlaagd tot een voor de verkoper niet acceptabel niveau. Daarna had hij geprobeerd zijn bedrijf via een website te verkopen en had reacties gekregen, maar ook die leidden uiteindelijk niet tot de biedingen die in de buurt van zijn prijsverwachting kwamen.
Zijn vraag was wat onze visie op dit verschijnsel was en waarom wij als partij eventueel een beter resultaat zouden weten te bereiken?
Dit was een moment bij uitstek om de wijsheid van de econoom Von Mises van stal te halen. Deze grondlegger van de Oostenrijkse School van economische denkers schreef in zijn werk dat prijzen een marktfenomeen zijn en worden gegenereerd door het marktproces.
Ook voor het bepalen van de prijs van een onderneming is een marktproces nodig. En voor een goede prijs voor een onderneming is een goed marktproces nodig. De vraag die dan mogelijk bij u naar boven komt is: wat is een goed marktproces voor de verkoop van een onderneming.
Onze ervaring is dat voor een goed marktproces een aantal zaken van belang is:
De ondernemer die eerder in deze bijdrage aangehaald werd is door bovenstaand verkoopproces gegaan en heeft meerdere biedingen op zijn bedrijf mogen ontvangen die goed vergeleken konden worden.
Uiteindelijk heeft hij een prima partij gevonden die aan zijn verwachtingen voldeed, zowel qua prijs, persoonlijke chemie en voorwaarden. Een goed proces bleek in dit geval het halve werk omdat een goede regie tijdbesparend en waardeverhogend werkte.
Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!
Sommige ondernemers staan nu, ingegeven door de coronapandemie, voor een keuze: doorgaan, versnellen of stoppen?
Een MKB-bedrijf heeft als extra risicofactor vaak een in hogere mate afhankelijkheid van de DGA. Maar er zijn enkele stappen om dit risico voor een koper te beperken.
Wat als er geen zoon of dochter is die het familiebedrijf kan of wil overnemen? Dan is verkoop van het familiebedrijf een voor de hand liggende optie. Maar hoe gaat dit in zijn werk?