De invloed van energietransitie op fusies en overnames

Jim Egbers
21 november 2024
Om jouw bedrijf klaar te maken voor een verkoop in de toekomst, is het verstandig om nu al te kijken naar innovaties op het gebied van ESG.
header image

De energietransitie, oftewel de verschuiving van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, heeft aanzienlijke gevolgen voor de fusie- en overnamemarkt (M&A) in Nederland. 

Bedrijven worden steeds vaker geconfronteerd met de noodzaak om CO₂-uitstoot te verminderen en hun bedrijfsmodellen af te stemmen op duurzaamheidsdoelen. M&A biedt hen een manier om snel toegang te krijgen tot nieuwe technologieën en markten die bijdragen aan de transitie.

Wet- en regelgeving

De Klimaatwet, die de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49% en in 2050 met 95% wil verminderen, legt druk op bedrijven om te verduurzamen. Dit leidt tot nieuwe regelgeving en subsidies, zoals de Energiewet en de SDE++-subsidie, die investeringen in duurzame technologieën stimuleren. 

Voor de M&A-markt betekent dit dat bedrijven die actief verduurzamen aantrekkelijker worden voor investeerders en hogere waarderingen kunnen krijgen.

Bedrijf verkopen?

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng jouw bedrijf onder de aandacht van 50.000+ ondernemers en investeerders!

Plaats profiel

Impact op fusie- en overnamemarkt

Door de energietransitie ontstaat er een intensievere concurrentiestrijd om toegang te krijgen tot nieuwe technologieën en markten die bijdragen aan duurzame groei. Bedrijven zoeken daarom strategische partnerschappen of overnamekandidaten welke hen helpen om aan de duurzaamheidseisen te voldoen en hun positie in een veranderende markt te versterken. 

Vooral bedrijven in sectoren zoals energie, industrie, transport en bouw zijn actief op zoek naar samenwerkingen en overnamekansen om toegang te krijgen tot innovatieve technologieën, zoals waterstofproductie, elektrificatieoplossingen en geavanceerde en duurzame bouwmaterialen.

Bedrijven die hoog scoren op ESG-criteria worden doorgaans hoger gewaardeerd door investeerders. Dit komt doordat investeerders vaak bereid zijn om hogere overnameprijzen te betalen voor ondernemingen met een onderscheidend vermogen en die minder kwetsbaar zijn voor risico’s voor toekomstige, striktere regelgeving. 

Daarentegen zullen bedrijven zonder ESG-focus naar verwachting lager gewaardeerd worden. Dit komt doordat een koper op den duur zal moeten investeren om alsnog aan duurzaamheidsnormen te voldoen.

Conclusie

Kortom, de energietransitie heeft een sterke invloed op de fusie- en overnamemarkt, omdat de verduurzaming kansen en uitdagingen creëert voor bedrijven en investeerders. Verduurzaming biedt enerzijds de kans om de bedrijfswaarde en marktpositie van een bedrijf te versterken, maar een overname van een duurzaam bedrijf brengt anderzijds ook investeringskosten met zich mee die niet altijd even eenvoudig op te brengen zijn. 

Om jouw bedrijf klaar te maken voor een verkoop in de toekomst, is het verstandig om nu al te kijken naar innovaties op het gebied van ESG. Hiermee maak je jouw bedrijf interessanter voor een mogelijke koper en zorg je dat de waarde van jouw onderneming verhoogd wordt.

Geschreven door
Jim Egbers, JAN© Fusies & Overnames

Jim Egbers is consultant corporate finance bij JAN© Accountants en Adviseurs.

Nieuwste verhalen