Matchmaking in bijzondere tijden

Pas opgerichte investeringsmaatschappij AVerest Capital verwierf in één transactie een meerderheidsbelang in twee familiebedrijven.

18 december 2020, Wietze Willem Mulder, Brookz

Pas opgerichte investeringsmaatschappij AVerest Capital verwierf in één transactie een meerderheids­belang in twee familiebedrijven. En dat middenin de eerste coronagolf. 'Ze keken niet alleen naar potentiële omzetgroei, maar toonden ook waardering voor de basis die we hebben gebouwd.'

Op 8 juli werd AVerest Capital meerderheidsaandeelhouder in de Twentse familiebedrijven Hemsson en Arli Group. De twee ondernemingen worden samengevoegd in een nieuw gevormde onderneming, geleid door de 27­-jarige directeur­grootaan­deelhouder van Hemsson, al behouden ze voorlopig hun eigen naam en huisvesting. Ook onder gewone omstandigheden is het een bijzondere deal, maar in dit coronajaar is het een huzarenstuk. De twee managing partners van AVerest, Albert Koops en Vincent Pieterson, zijn er trots op dat ze het voor elkaar hebben gebokst. Het bewijst de effectiviteit van hun aanpak: no­-nonsense, deskundig en tegelijkertijd persoonlijk.

'Dit voorjaar, toen de coronacrisis begon, leek het alsof de wereld in brand stond. We hoorden van alle kanten dat projecten on-hold gingen', vertelt Pieterson. 'Maar de ondernemers werkten keihard en konden snel schakelen. Daarnaast bleef de Rabo­bank on-track. Daardoor heeft het proces nauwelijks vertraging opgelopen.' Koops: 'Het was een intensief traject en er waren best spannende momenten. Er moesten veel extra vragen worden beantwoord. Waar je normaal gesproken genoegen neemt met een 7 of een 8, moest het in deze situatie een 9 zijn.’

Voorfinancieren

Hemsson en Arli Group kwamen bij AVerest min of meer gelijktijdig in beeld. De Enschedese Arli Group is een familiebedrijf dat al veertig jaar succesvol actief is in de home- en livingmarkt. Hoewel weinig mensen de bedrijfsnaam kennen, zijn een aantal merken van Arli huishoudklassiekers. Zoals De Doek Die Direct Droogt (DDDDD), zestig jaar geleden geïntroduceerd als 'de meest vlijtige theedoek' en nog steeds een begrip. Tweede-generatie dga Ariën de Winter wilde een stap terug doen, maar had binnen het bedrijf of in zijn familie geen opvolger.

Dertig kilometer westwaarts, in Almelo, was de jonge dga Jeroen Achterhuis (27) op zoek naar groeikapitaal. Ook Hemsson is als groothandel actief in het home- en livingsegment, maar dan met seizoensgebonden producten. Het bedrijf voert drie merken, waarvan de gepatenteerde Fairybell 'vlaggenmastkerstboom' het bekendst is. Ook de andere merken van het bedrijf zijn gericht op de kerstperiode. Achterhuis omschrijft de overname door AVerest en de samenwerking met Arli als een droomscenario.

'Hemsson draait goed. Maar we hebben ieder jaar een gigantische seizoenspiek. Vanaf augustus leveren we uit aan de winkels, pas daarna kunnen we factureren. We draaien zestig procent van onze omzet in september en de eerste twee weken van oktober. Het betekent dat we enorm veel moeten voorfinancieren. Hoe groter we groeiden, hoe groter dat probleem werd. Vandaar dat ik op zoek was naar een manier om ons productaanbod te verbreden. Met Arli Group kan dat, zonder dat we worden opgeslokt door een groot bedrijf. Bovendien is Arli net als Hemsson een echte merkenbouwer.'


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Bedrijf verkopen aan compagnon

Als je je aandelen wilt verkopen, dan is het goed om te kijken of er een blokkeringsregeling in de statuten staat.

lees meer >

Het belang van werkkapitaal en cash & debt free bij bedrijfsverkoop

Wat betekenen de termen werkkapitaal en cash & debt free in relatie tot het verkopen van je bedrijf?

lees meer >

Als ZZP'er je bedrijf verkopen, het kan!

lees meer >