Private equity: wat is het en waarvoor dient het?

Wat is private equity en welke vormen bestaan er? Je vindt alle relevante informatie bij Brookz. Vragen? Neem direct contact met ons op.

12 oktober 2021, Wietze Willem Mulder, Brookz

Private equity is in de zakenwereld een veelvoorkomend begrip. Wil je dat jouw bedrijf groeit, dan is er geld nodig. Als er via de reguliere route geen geldschieters te enthousiasmeren zijn, dan kan een kapitaalinjectie op deze manier een goed alternatief zijn. Wat is de betekenis van private equity en welke financieringsvorm is voor jouw onderneming relevant? Je leest het in dit artikel.

Wat is private equity? 

Wanneer een niet-beursgenoteerde onderneming wil groeien, maar er is gebrek aan kapitaal, dan is private equity een oplossing. Investeerders geven het bedrijf maar al te graag een financiële boost, maar dan wel in ruil voor fors rendement. Zo’n 20 of zelfs 30% is geen uitzondering, terwijl de toekomst van het bedrijf door deze investering soms op losse schroeven komt te staan. 

Er zijn diverse oorzaken die ten grondslag liggen aan het succes van private equity partijen: 

 • Belastingvoordeel voor investeerders, want durfkapitaal wordt beloond;
 • Aandeelhouders hebben de laatste jaren meer macht gekregen, waardoor dit de moeite waard wordt gevonden;
 • Lage rentes en de bijpassende conjunctuur was geld lenen eenvoudiger;
 • Administratieve voordelen wanneer een bedrijf van de markt wordt gehaald. 

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je financiering krijgt om je bedrijf te stimuleren, maar er is nog een aanzienlijk voordeel. De investeerder zet namelijk ook zijn kennis, kunde en netwerk in om je bedrijf te laten groeien. Hierdoor is de kans op succes groter, wat voor beide partijen een bron van motivatie is. 

Het nadeel is het risico dat automatisch mee komt. Het blijft namelijk niet bij alle pluspunten, want de investeerder krijgt ook zeggenschap. Hierdoor verandert er vrijwel altijd iets ingrijpends in je ondernemer, wat als ondernemer lastig kan zijn om mee te dealen. Denk aan het omgooien van de organisatiestructuur en -cultuur en het kiezen voor een andere strategie. 

Is deze financieringsvorm voor iedereen relevant? 

Voor bedrijven die in de startup fase verkeren is private equity lang niet zo vaak aan de orde. Deze ondernemers bekostigen ook vaak zelf hun doelen en dromen, waarbij een lening van familie en vrienden de meest voorkomende investering is. Wil je als ondernemer echter groeien, óf verkeert je bedrijf in zwaar weer, dan is financiële hulp door het aantrekken van investeerders altijd welkom.

Groeien in je regio of juist internationaal marktaandeel veroveren, een nieuw product ontwikkelen of een doorstarten maken? Dit zijn allemaal redenen om gebruik te maken van private equity investeerders. Je vindt de investeerders in allerlei branches; van grote internationale ondernemingen tot kleinschalige IT-bedrijven. 

Verschillende soorten private equity

Alle investeringen die vallen onder het financieren van een bedrijf zonder beursnotering, noemen we private equity, maar er zijn verschillende vormen:

 • Management buyout (MBO)
 • Venture capital
 • Seed capital
 • Beleggingsfonds of fund of funds
 • ETF
 • Leveraged buyout (LBO)
 • Management buyout

Management buyouts zijn complex en duren langer dan enkele weken. Het is een risicovol proces, aangezien de verhoudingen tussen de huidige eigenaar en zijn management veranderen. De aandelen worden van de huidige eigenaar gekocht, terwijl de prijs vaak een gevoelig punt is. Het management heeft vaak niet de financiële middelen, waardoor er bij buitenstaanders en investeerders wordt aangeklopt. 

Deze vorm van private equity komt veelal voor bij gebrek aan opvolging of als alternatief voor een verkoop aan externe partijen. Is de missie succesvol, dan is er niet zoveel aan de hand. Maar als het management niet slaagt, dan zorgt dit voor een verstoorde relatie.

Venture capital

Deze financieringsvorm is van toepassing op jonge onderneming, die een snelle groei doormaken. In Nederland noemen we dit ook wel durfkapitaal en dat is niet voor niets. Investeerders nemen een aanzienlijk risico, omdat er nog niet bekend is welke kant de bedrijfsresultaten opschieten. Ze kunnen door het plafond gaan, maar ook door de vloer. 

Ondernemers die een innovatief product op de markt willen brengen, wat op zich al een risico is. Het kan zo zijn dat ‘hoog risico, hoog rendement’ daadwerkelijk uitkomt, maar het is geen absolute zekerheid. Deze venture capital fonds starten vanaf zo’n €200.000 euro met financieren. Wil je zeker weten dat je een goede partij treft? Check dan het register van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. 

Seed capital

Waar venture capital voorkomt bij snelgroeiende, jonge bedrijven, is seed capital nog een stuk risicovoller. Dit is namelijk de startfase van een bedrijf, dus het zaadje dat nog moet uitgroeien tot een bloeiend gewas. 

Voor ondernemers is dit vaak de eerste financieringsronde, waarbij echt een kapitaalinjectie wordt gevraagd om een gedegen start te maken. Is deze eerste ronde een succes, en verdient de financiering zich terug, dan volgen er vaak nieuwe, grotere investeringsrondes. 

Innovatieve, creatieve ondernemers kunnen ook aankloppen bij een Seed Business Angel Fonds, waarbij de ene helft van de financiering komt van een investeerder en de andere helft van de overheid. Het Ministerie van Economische zaken en Klimaat richt zich hierbij op starters in verschillende sectoren. 

Fund of funds

Een fund of funds is een indirecte manier van investeren. Een private equity fonds investeert in andere fondsen, waardoor er een gespreide portefeuille wordt opgebouwd. De specialisatie hierbij zit in het kopen van aandelen bij andere fondsen. 

De fondsbeheerder doet vervolgens gedegen onderzoek, voert due diligence uit en houdt toezicht op alle fondsen die onder het beheer van de FOF vallen. Het grote voordeel voor investeerders is dat de risico’s worden verspreid.

ETF

Indextrackers (Exchange traded funds) zijn vergelijkbaar met de beleggingsfondsen, maar dan is de structuur anders opgezet. De beheerkosten van een EFT zijn lager dan bij een FOF, maar de opbrengst is vaak ook lager. Daarbij komt wel het voordeel dat een EFT, tijdens de beursdag, continu verhandelbaar is. Je kunt dus altijd kopen of verkopen, terwijl dit met een beleggingsfonds meestal eens per dag is.  

Leveraged buyout

Een leveraged buyout is een buy-out transactie. Door middel van vreemd vermogen wordt er een hoger rendement gecreëerd, waardoor er toch geprofiteerd wordt van de winst van het gekochte bedrijf. 

De schulden kunnen natuurlijk wel een probleem gaan vormen, dus reorganisatie is zeker noodzakelijk. Soms worden er ook delen van het bedrijf verkocht, waardoor er winst gemaakt wordt om de schulden af te lossen. 


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Op Brookz staat het grootste en meest actuele aanbod aan bedrijven van Nederland. Ontvang geheel gratis de nieuwst geplaatste bedrijven op Brookz in je inbox. Op die manier ben je altijd als eerste op de hoogte van het nieuwste bedrijvenaanbod.

Gerelateerde artikelen